fbpx

Odbor 2014: Slovenija mora kreniti na pot normalnosti

Odbor 2014 poziva k pravičnemu pravosodnemu sistemu (Foto: R. F.)

V sporočilu Odbora 2014 še naprej ostaja zavedanje, da je potrebno doseči spremembe, ki bodo državljankam in državljanom povrnile zaupanje v pravosodni sistem, ki ima v rokah naše življenjske usode.

Odbor za človekove pravice in vladavino prava nadaljuje z rednimi četrtkovimi shodi pred Vrhovnim sodiščem RS z željo, da bi Slovenija krenila na pot normalnosti. Tokratni shod je potekal tudi v luči očetovstva in materinstva, saj je predsednik odbora Aleš Primc oznanil odločitev ustavnega sodišča, ki dovoljuje razpis referenduma o družinskem zakoniku. Govorci so bili Bojan Podkrajšek, Radovan Cerjak in Vili Kovačič.

Odbor2014: Slovenija mora kreniti na pot normalnosti 2

Hvala Metki in Alešu
Poslanec državnega zbora Bojan Podkrajšek je v svojem govoru poudaril pomen shodov Odbora 2014 in ciljev za boljše pravosodje, ki jih bomo dosegli le, če bomo dovolj vztrajni. Dotaknil se je tudi odločitve ustavnega sodišča o razpisu referenduma o družinskem zakoniku in uspehu vseh, ki so pri tem sodelovali: “Hvala Metki in Alešu, saj vesta zakaj.” Pohvalil pa je tudi delo policistov, ki za nas trdo garajo na slovenskih mejah v boju z migrantsko krizo.

Stric iz ozadja: Kje so vse izgubljene milijarde?
Odvetnik Radovan Cerjak se je dotaknil primera Patria, ki je pravno razpadel in zaradi katerega ne bo nihče odgovarjal za škodo, ki se je zgodila krivično obsojenemu Janezu Janši ter celotni državi. Veliko upanja polaga v novo nastalo medijsko hišo, “ki je svetel žarek upanja za Slovenijo.” Vprašal se je tudi, kje so vse izgubljene milijarde in zakaj se tega ni nikoli vprašalo najvplivnejšega strica v državi.

Sojenje brez navzočnosti javnosti je nezaslišano!
Aktivist civilne družbe Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je izpostavil nedavno imenovanje Erika Kerševana za vrhovnega sodnika brez minute sodniške prakse. Kandidatko za sodnico Evropskega sodišča za človekove pravice Nino Betetto so v njegovem civilnodružbenem krogu že pozvali k odgovornosti. “Sojenje brez navzočnosti javnosti je nezaslišano,” pa je bil Kovačičev predlog za sodno reformo.

Aleš Primc je še dodal, da bo Odbor 2014 v kratkem poslal pismo predsedniku republike Borutu Pahorju, v katerem ga bodo pozvali, da Betettove ne predlaga za sodnico na Evropskem sodišču za človekove pravice.

M.P.