fbpx

Odgovor na protestno pismo Žive Vidmar, hčerke Josipa Vidmarja

Predsedniški kandidat strank SD in Gibanja Svoboda Milan Brglez (Foto: FB Gibanje Svoboda)

Pisala nam je Živa Vidmar, hči enega od ustanoviteljev anti-imperialistične fronte proti Veliki Britaniji, Franciji in ZDA, kasneje preimenovana (ironično) v Osvobodilno fronto (morda bi se danes poimenovala Putinova fronta), ki pa je prinesla vse kaj drugega kot “osvoboditev”. Živa protestira proti nam zaradi članka o Milanu Brglezu.

Pismo objavljamo in ga hkrati komentiramo.

Spoštovane, spoštovani!

Protestiram proti izkrivljanju vaših informacij, ki jih širite. Gre za vaš prispevek Brglez se je po vzoru /…/ dokončno pozicioniral kot kandidat skrajne levice.
V glavnih točkah!
1) Je zavzemanje za enakopravnost žensk, ki je zagotovljena po Ustavi RS in z mednarodnimi konvencijami, skrajna levica? Odgovor je ne.

Vsekakor ne. Ne razumemo pa, kaj ima zavzemanje za enakopravnost žensk skupnega s fotografijo s skupino žensk, oblečeno v totalitarne komunistične simbole, pod katerimi so boljševiki podjarmili pol Evrope, med drugim tudi slovenski narod.

2) Na fotografiji je posnet dr. Milan Brglez s sodobno simbolično partizansko “Žensko četo Dobrnič”, ki jo je ustanovilo Društvo Dobrnič z namenom, da v NOB niso bile samo “matere, hčere, žene in dekleta”, ampak aktivne sodobne borke na vseh področjih, tudi vojaškem.

Res je tragično, da so boljševiški ideologiji nasedli tudi dobri ljudje obeh spolov. 

3) Lažen je podatek, da se je Milan Brglez udeležil spominske slovesnosti v organizaciji ZB ZVNOB Zagorje ob Savi. Zahtevam javni popravek!

4) Proslava je bila organizirana v sodelovanju Društva Dobrnič, Občine Trebnje in ZB za vrednote NOB Trebnje.
Društvo Dobrnič* je glavni organizator, Občina Trebnje je glavni finančni suport, ZB za vrednote NOB Trebnje pa glavni organizator del na terenu. Potem imamo še Prostovoljno gasilsko društvo Dobrnič, ki fizično izvede “ljudsko veselico” s prehrano in pijačo za več kot 1000 ljudi, ter Kulturno turistično društvo Dobrnič, ki organizira pohod po peš poti E7, poimenovani Pot Mare Rupene … Ne bom izgubljala besed, ampak vam posredujem posnetek te proslave https://www.youtube.com/watch?v=rKS39QjR6EU v upanju, da si boste vzeli čas in objektivno presodili mojo pripoved, zato vam prilagam letošnje vabilo za to spominsko slovesnost.

Če se je ni udeležil oz. se je udeležil kakšne druge komemoracije rdeče revolucije pod patronatom kakšne druge organizacije spomina na to žalostno obdobje slovenske zgodovine, se iskreno opravičujemo, da je bila naša informacija napačna, a smo mnenja, da je za članek povsem irelevantno, katere slovesnosti se je udeležil in kdo je slovesnost organiziral.

5) V EU je kot simbol prepovedan edino nacistični kljukasti križ, sploh pa ni rdeča zvezda, še bolj pa je lažniva vaša izjava, da je rdeča zvezda simbol totalitarizma, zato bi bil že čas, da prenehate s tem sprevrženostmi, ki ga preko rdeče zvezde širi sovražni, domobranski (domobranci so bili v službi nacistične SS) sovražni odnos do NOB.

https://www.facebook.com/watch/?v=605719260972992

Res je velika sramota, da EU še ni uvrstila rdeče zvezde na seznam prepovedanih totalitarnih simbolov, na drugi strani pa so to naredile skoraj vse dežele, ki jih je ta sprevržena ruska ideologija kdaj v zgodovini prizadela (npr. Poljska, Latvija, Litva, Ukrajina, Madžarska …). Na drugi strani pa naša ljuba unija vendarle ve, da med nacizmom, fašizmom in komunizmom razlik ni, saj je leta 2009 sprejela Resolucijo Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu, ki je bila med drugim sprejeta, ker:

  • je bil nacizem glavna zgodovinska izkušnja Zahodne Evrope in ker so v srednje- in vzhodnoevropskih državah izkusili tako komunizem kot nacizem; ker je treba spodbujati razumevanje za dvojno diktatorsko zapuščino teh držav,
  • je bilo evropsko združevanje sprva odgovor na trpljenje, ki sta ga povzročili dve svetovni vojni in nacistična tiranija, ki je pripeljala do holokavsta in širjenja totalitarnih in nedemokratičnih komunističnih režimov v srednji in vzhodni Evropi, bilo pa je tudi način preseganja globokih delitev in sovražnosti v Evropi s sodelovanjem, združevanjem,
    končanjem vojne in zagotavljanjem demokracije v Evropi,
  • ker je bil proces evropskega združevanja uspešen in je naposled pripeljal do Evropske unije, ki združuje države srednje in vzhodne Evrope, ki so živele pod komunističnimi režimi od konca druge svetovne vojne do zgodnjih devetdesetih let.

Kot vidite iz formulacije teksta, se Evropa dobro zaveda, da ni bil komunizem nič manjše zlo od totalitarnih bratrancev (fašizma in nacizma) in da bi Stalinovi boljševiki (kamor so se takrat prištevali tudi jugoslovanski boljševiki) v primeru, da jih Hitler ne bi zahrbtno napadel v operaciji Barbarossa skupaj z Gauleiterji vzklikali: “Sieg heil, victoria!”

6) V seznam informativnih medijev sem vas uvrstila, ker od vas pa pričakujem, da boste o nas, Društvu Dobrnič, poročali objektivno.

Hvala za zaupanje in se priporočamo v nadaljnje branje.

Andrej Žitnik