fbpx

Odgovorni urednik Rant si želi, da bi Tanja Fajon še kdaj prišla v studio Nova24TV

Odgovorni urednik informativnega programa Nova24TV Aleksander Rant. (Foto: Nova24TV)

“To kar se je zgodilo danes, poročanje, ki se je zgodilo danes in obsodba obeh novinarskih združenj, kažejo na to, da smo neizogibno dejstvo v tem prostoru ter da se drugi zavedajo zelo pomembnega dejstva: danes smo mi, jutri lahko kdo drug,” je tokratni gost Teme dneva in odgovorni urednik Nove24TV Aleksander Rant dejal v luči včerajšnje novinarske konference Socialnih demokratov. Snemalcu naše medijske hiše so namreč fizično onemogočili prisotnost na tem dogodku, ki je bil v interesu vse slovenske javnosti in na katerega so bile jasno povabljene vse slovenske medijske hiše.  

V tokratni Temi dneva, je novinar Luka Svetina uvodoma dejal: “Na novinarski konferenci Socialnih demokratov, na kateri je danes sodelovala tudi predsednica stranke Tanja Fajon, so snemalcu naše televizije prepovedali vstop, s pojasnilom varnostnika, da na dogodek naša medijska hiša ni vabljena, in da tam ni zaželena. Odgovorni urednik Nove24TV Aleksander Rant, je od Službe za odnose z javnostmi, želel pojasnila za neljub dogodek,” je uvodoma dejal Svetina in v nadaljevanju navedel, da so Rantu odgovorili, da dokler bodo na Novi24TV širili sovraštvo, bodo na takšnih dogodkih nezaželeni. Rant pa je na to odvrnil, da poteza stranke SD samo kaže na to, za kakšno svobodo medijev se v resnici zavzemajo v tej stranki, in da gre potemtakem za represijo in izključevanje drugače mislečih.

Kot je še navedel vodja oddaje, sta potezo Socialnih demokratov obsodili tudi obe novinarski društvi. V Združenju novinarjev in publicistov ostro protestirajo proti dogodku, saj je Nova24TV uradno zabeležena v razvidu medijev in ima posledično enake pravice sodelovanja na novinarskih konferencah, tako kot vsi ostali mediji. Kot so še prepričani, gre za diskriminacijo, ki je v nasprotju z vrednotami medijske svobode in demokracije kot takšne. V Društvu novinarjev Slovenije pa so zapisali, da je kakršnokoli omejevanje dostopa do javnih izjav in novinarskih konferenc, sklicanih za medije, nesprejemljivo. “V DNS od stranke SD pričakujejo, da stranka spremljanje izjave, namenjene javnosti, omogoči vsem predstavnikom javnosti.” Kot je znano, se je kmalu za tem prvakinja Socialnih demokratov Fajonova opravičila za neljub dogodek. Kot je zapisala je prišlo do nesporazuma, in da sama nikomur ni dala takšnega navodila. Obenem je še zapisala, da so novinarji na vseh njihovih novinarskih dogodkih dobrodošli.

V Temi dneva je bil tokrat gost odgovorni urednik Nova24TV, Aleksander Rant. (Foto: Nova24TV)

V Studiu pa se je Svetini ob tem pridružil odgovorni urednik Nove24TV Aleksander Rant. Ob tem je Svetina izpostavil svoje opažanje, da je relacija med stranko SD in Novo24TV že dalj časa napeta, pričelo pa se je s člankom, za katerega je na spletnem portalu sledilo opravičilo, vendar pa od takrat ta stranka z našo televizijsko hišo ne želi več sodelovati. Svetino je ob tem zanimalo, ali gre v primeru zadnjih dogodkov za vrhunec teh slabih odnosov in na kakšen način jih je mogoče popraviti, na kar je Rant odvrnil: “Zagotovo je to nek svojevrsten vrhunec, zato ker je bila ta današnja poteza nepotrebna. Nepotrebna je bila v tem smislu, ker smo mi v preteklih mesecih, med epidemijo in tudi že prej, pokrivali dogodke Socialnih demokratov.” Kot je pojasnil Rant so predstavniki naše televizijske hiše hodili na njihove tiskovne konference, bili celo edina televizijska hiša, ki je snemala kongres njihovega podmladka, in da so iz vseh njihovih dogodkov pripravljali prispevke, četudi morda niso bili všeč Socialnim demokratom.

Če gredo ljudje objektivno gledati večino naših oddaj in novice, ki so naš osnovni namen, bodo zelo težko našli to naše spodbujanje k nasilju in sovražnosti
“Omenjeni spor sega v čas evropskih volitev, ko je prišlo do neljube situacije na našem portalu. Objavila se je namreč satirična slika, na kateri so poslanci SD-ja v rokah držali napise “hočemo migrante” itd., kljub temu, da je bila resnica drugačna, saj so imeli slogane kot je “socialna država” itd. To se je takrat prodalo kot resnično, članek pa smo nemudoma umaknili in se vsem v SD-ju opravičili.” Kot še meni Rant pri SD-ju ne gre toliko zato, da oni ne bi želeli sodelovati z Novo24TV zaradi tega dogodka, ampak so iskali nek povod, da lahko rečejo, da z našo televizijsko hišo ne bodo sodelovali. Ob tem je spomnil na dejstvo, da so bili v studiu naše televizijske hiše že prisotni Fajonova, Jan Škoberne, Matjaž Han in še mnogi drugi člani te stranke. Po Rantovem mnenju bi bil po tem fiasku na mestu, da v stranki SD razmislijo glede njihove izključevalne politike, ki z ozirom na tvit Fajonove kot kaže ne drži ter se znova pridružijo, pridejo v naše oddaje ter povedo svoje mnenje.

Odgovorni urednik Nove24TV se je odzval na incident, v katerem so SD našemu snemalcu preprečili prisotnost na novinarski konferenci stranke. (Foto: Nova24TV)

Svetina je ob tem izpostavil glavni očitek, in ki ga je s strani Službe za odnose z javnostmi prejel tudi Rant – da Nova24TV na dogodke stranke ni povabljena, dokler bo širila sovraštvo. Gre za očitke, s katerimi se Rant kot odgovorni urednik sooča že ves čas. Kot je še odvrnil, se televizijska hiša že od same ustanovitve naprej sooča z nekimi pridevniki, kot so “Janševa televizija”, “desna televizija”, “sovražna televizija”, “fašistična televizija”. “Ampak, če gredo ljudje objektivno gledati večino naših oddaj in novice, ki so naš osnovni namen, bodo zelo težko našli to naše spodbujanje k nasilju in sovražnosti. Res je, smo velikokrat usmerjeni v drugo stran, res je, da kdaj tudi povemo kakšno sočno, nikoli pa nismo spodbujali ali širili sovraštva, ne do političnih strank, ne do posameznikov,” je bil jasen Rant. Da naša televizijska hiša problematizira nekatere poteze stranke SD, je v pluralnem medijskem prostoru pričakovano.

Novo24TV vse bolj sprejeta v medijsko okolje, a če bi jo bilo mogoče finančno izčrpati, bi se to tudi storilo
Ob tem je Svetino zanimalo, ali je nenavadno, da sta potezo stranke SD obsodili obe novinarski združenji, z ozirom na to, da se to v preteklosti ni dogajalo, tudi tedaj ne, ko so snemalcu Nove24TV odvzeli kamero, saj so bili v DNS-u tiho. Znano je tudi, da so danes osrednji mediji relativno korektno poročali o samem neljubem dogodku. “Je to dokaz, da se Novo24TV počasi sprejema v to medijsko okolje?” “Zagotovo se Novo24TV sprejema, zato ker smo neizogibno dejstvo. Mislim, da v neki drugi situaciji, kjer bi nas bilo mogoče finančno izčrpati, ali povoziti na kakšen drugačen način, bi to že naredili,” je “postopno sprejemanje” naše medijske hiše pojasnil Rant. Kot je še pristavil ostajamo in bomo čez nekaj dni zabeležili okroglih pet let obstoja. Dejstvo, da smo neizogibna realnost najbolj botruje temu, da so tudi druge novinarske hiše in novinarski kolegi, pričeli malce drugače gledati na nas in morda celo spoštovati delo novinarjev Nova24TV. Prepoznali naj bi tudi, da vsaka medijska scena potrebuje svojo protiutež.

Predsednica Socialnih demokratov se je opravičila Novi24TV in odgovornemu uredniku Aleksandru Rantu za preprečevanje prisotnosti snemalca naše medijske hiše na njihovi novinarski konferenci. (Foto: Nova24TV)

Rant pa je še izrazil prepričanje, da to prepoznava tudi društvo DNS, ki je tokrat obsodilo sporno potezo stranke SD, čeravno z rahlim “ampak” na koncu, podobno kot 24ur, saj se je v njihov članek prikradla krilatica, da je naša medijska hiša “SDS-ov madžarski medij”. “To kar se je zgodilo danes, poročanje, ki se je zgodilo danes in obsodba obeh novinarskih združenj, kažejo na to, da smo neizogibno dejstvo v tem prostoru ter da se drugi zavedajo zelo pomembnega dejstva: danes smo mi, jutri lahko kdo drug.” Svetina pa je spomnil tudi na dejstvo, da se je Fajonova na koncu opravičila ter povprašal Ranta ali opravičilo sprejema. “Da, njeno opravičilo, v kolikor je iskreno, seveda sprejemamo.” 

Svojo iskrenost glede opravičila, lahko Fajonova in poslanci SD pokažejo z obiskom naših oddaj in kakšno izjavo
“V drugem delu je Fajonova zapisala, da je prišlo do nesporazuma, a glede tega smo nekoliko skeptični, saj imamo dva dokumenta, v enem piše “nikoli, nikdar ne bomo sodelovali z vami”, dve uri pozneje pa je v tvitu zapisano, “da so oni odprti za vse, in da je bil to nesporazum”, se pravi, da imajo v SD-ju neko vojno med piarom in stranko samo. Upam, da bodo oni to razrešili, opravičilo Tanje Fajon pa sprejemamo, kot da je iskreno, in če je iskreno še toliko bolje.” To, da so resno mislili, in da so odprti do vseh, pa lahko v SD-ju pokažejo tako, da bodo njihovi poslanci in njihova predsednica, bolj bolj odprti za gostovanje v naših oddajah in bili pripravljeni dati kakšno izjavo. Tudi njihovo mnenje je namreč pomembno in ga je potrebno slišati. Svetina je oddajo zaključil s šaljivo izjavo: “Iz tvojih ust v Tanjina ušesa, morda pa Matjaž Han vendarle sprejme vabilo v Temo dneva.” 

Ko navkljub relativno objektivnemu članku, portal 24ur.com ne more povsem iz svoje kože glede neprofesionalnega, subjektivnega ocenjevanja medijske hiše Nova24TV. (Foto: 24ur.com, posnetek zaslona)

Domen Mezeg