fbpx

Večina zavrnila novelo o vodah; minister Vizjak: “Ljudje so odločali pod vplivom čustev.”

Foto: STA

Po neuradnih rezultatih (99,90 odstotka preštetih glasovnic) je izid glasovanja naslednji: ZA je glasovalo 13,42 odstotka ljudi (104.525 glasov), proti pa 86,58 odstotka ljudi (674.114 glasov). “Referendum se je ugrabil in zlorabil za druge cilje. Ljudje so odreagirali čustveno. Bodrilo in spodbujalo se jih je z nekimi pamfleti, ki nimajo zveze s samim namenom zakona,” je v odzivu na prve neuradne rezultate za Televizijo Slovenija poudaril minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, ki je hkrati napovedal, da se bo še naprej boril za čisto okolje. Premier Janez Janša se je v odzivu zahvalil vsem, ki so glasovali, in sporočil, da rezultat ne predstavlja nobene drame. Do sedaj namreč ni bilo leve vlade, ki bi odstopila po izgubljenem referendumu.

Na ministrstvu za okolje in prostor si bodo ne glede na rezultat vedno prizadevali za ohranjanje okolja, narave in slovenskih voda. “Tudi namen in cilj tega zakona je bil takšen – kako dodatno zaščititi priobalni pas, omejiti gradnjo in nameniti več denarja za vzdrževanje vodotokov,” je po poročanju STA dejal minister Andrej Vizjak. Kot je dejal, so ljudje žal glasovali tako, kot so. “Bomo se potrdili na nek drug način zagotoviti ta denar, ampak žalostno je, da nista bila prepoznana osnovni cilj in namen zakona,” je dejal in opozoril, da bodo zavrnitev predloga zakona najbolj občutili ljudje, ki ob vsakih poplavah trepetajo za svojo varnost. Očitno bodo trepetali še najprej.

Mnogi na levici, ki so pozivali k glasovanju proti, si želijo, da bi vlada kar odstopila. Premier Janez Janša je v svojem odzivu spomnil, da vendarle ni leve vlade, ki bi odstopila po izgubljenem referendumu. Od večinskega sistema do družinskega zakonika? Zato brez drame. Ne morete pa sedeti doma in ob teh #MSM monopolih pričakovati čudežev na voliščih. Zato hvala vsem, ki ste glasovali. Kakorkoli. Tako se dela,” je poudaril.

Ravno tako kot Janša je tudi politični analitik dr. Miro Haček poudaril, da vlada v Sloveniji ne pade po izgubljenem referendumu, ampak zgolj v parlamentu ali na volitvah. “Jutri 200 tisoč prebivalcev še vedno ne bo imelo dostopa do čiste pitne vode. Žal. Gradnje nad pitno vodo in ob vodotokih/obali po trenutnem zakonu se lahko nadaljujejo. Hura.”

Ob 7. uri se je po državi odprlo več kot 3000 volišč za glasovanje na zakonodajnem referendumu o spremembah zakona o vodah. Volišča so odprta od 7. do 19. ure. Iz državne volilne komisije so sporočili, da je do 11. ure glasovalo 257.328 volivcev oziroma 15,15 odstotka vseh volilnih upravičencev. Do 16. ure je glasovalo 505.539 volivcev oziroma 29,76 odstotka vseh volilnih upravičencev. Tokrat beležimo višjo udeležbo kot na referendumu o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-D) iz leta 2015, ko je do 11. ure glasovalo 9,30 odstotka vseh volivcev. Končna volilna udeležba je bila tedaj 36,38 odstotka.

Takšno je bilo stanje ob 22:30

Vir: DVK

Do 16. ure je bila največja udeležba v volilni enoti Kranj (32,35 odstotna), najmanjša pa na Ptuju (25,14 odstotna). Okraj z najvišjo udeležbo je Hrastnik – Trbovlje (38,84 odstotka), z najnižjo pa Koper 1 (18,37 odstotka).

Vir: DVK

Vir: DVK

Potrebno je bilo spoštovanje ukrepov za preprečevanje širjenja virusa
Poleg rednih volišč se je odprlo še 56 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča (t. i. volišča omnia), po lokalnem času je bilo odprtih bo še 31 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini. Na voliščih je bilo potrebno spoštovati navodila za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, kot so vzdrževanje razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok, volivci moramo na volišča vstopati posamično.

Referendumsko vprašanje se je glasilo: “Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?” Volivci so svojo voljo izrazili tako, da so obkrožili za ali proti.

Sara Kovač