fbpx

Okostnjaki že padajo iz omare: Petrič bo na poti uresničevanja fantazij Foruma 21 prejemal vaš denar za gradnjo zlatega drugega tira

Foto: STA

Včeraj ob 11. uri se je iztekel rok za prijavo na razpis za pripravljalna dela za drugi tir, na katerega se je prijavilo 15 ponudnikov. Med ponudbami za gradnjo dostopnih cest za drugi tir železniške proge DivačaKoper, v vrednosti od 14,5 do 22,5 milijona evrov, je najcenejša od podjetja Kolektor CPG skupaj z Euroasfaltom iz Bosne in Hercegovine. Kot lahko vidite je v skladu z našimi predvidevanji najugodnejšo ponudbo podal Kolektor Stojana Petriča, sicer člana Kučanovega Foruma 21, ki bo zagotovil, da bo Sloveniji vladala nova generacija gradbenih baronov, ki bo zlahka obogatela na račun težko prigaranega denarja slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev.  

Direkcija RS za infrastrukturo je sporočila, da bodo zdaj ponudbe podrobno pregledali in dodala, da še ni točno znano, kdaj bo odločitev končna. Obstaja možnost, da se postopek zavleče v primeru, če bo vložena zahteva za revizijo razpisne dokumentacije. Tisti izvajalec, ki bo na razpisu zmagal, bo moral sicer dostopne ceste zgraditi v roku enega leta od uvedbe v delo, sofinanciranje projekta pa bo potekalo iz naslova evropskih sredstev v okviru instrumenta za povezovanje Evrope (Cef). Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben in vodja projekta je sicer večkrat poudaril, da je v načrtu, da se bodo dela na terenu pričela v naslednjem mesecu.

Forum 21 dal jasno sporočilo, da je dvom v gradnjo nedopusten
Že v preteklosti smo na našem portalu Nova24TV pisali o tem, da omrežje tajkunsko gospodarskega omrežja Forum 21, ki ga je ustanovil komunist Milan Kučan, stoji za pregrešno drago državno investicijo drugi tir, ki jo bomo spet plačali davkoplačevalci. Eden izmed bralcev nam je namreč v uredništvo poslal vabilo, na katerem ga je Kučanov Forum 21 povabil na srečanje, kjer so nastopili člani Sveta za civilni nadzor projekta drugi tir. V svetu so sicer znani obrazi zagovornikov nacionalnega interesa in celo ustanovitelj Foruma 21, Jože Mencinger, ekonomist Jože P. Damijan, ki je za Luko Koper naredil izdatno plačano študijo o drugem tiru, ter Stanko Štrajn, brat bolj znanega ‘vulgoliberalca’ Darka Štrajna, ki je po besedah Aleša Hojsa na državnem Darsu zagotavljal milijonske posle Zidarjevemu propadlemu podjetju SCT, kasneje pa se je tam tudi zaposlil in postal Zidarjev ‘pravni svetovalec’.

Milan Kučan (Foto: STA)

To so ljudje, ki so v začetku leta državo pripravili na to, da bo začela z investicijo v drugi tir, s čimer si bo Kučanovo omrežje spet napolnilo žepe z milijardami davkoplačevalskega denarja. S tem so poslali jasno sporočilo o tem, da drugi tir pod vsakim pogojem bo, Cerarjeva vlada pa je to obnašanje razumela kot sporočilo, da je kakršen koli dvom glede gradnje drugega tira nedopusten.

Stojan Petrič med najbolj vidnimi tajkuni 
Idrijski koncern Kolektor, ki ga lastniško obvladuje mogotec Stojan Petrič, član Foruma 21 in njegovega programskega sveta, že gradi izvlečni tir iz Luke Koper. Pri izvlečnem tiru gre za 1,2 kilometra dolg odsek, ki poteka od izhoda tovorne postaje v Kopru proti Divači, ki načeloma predstavlja prvi del proge drugega tira. Pri tem je smotrno omeniti, da je bila vidno nenavadna razlika v predlaganih cenah, saj so te znašale od 16,23 milijona evrov do 5,92 milijona evrov, ki jo je ponudil prav konzorcij, zbran okrog Kolektor Kolinga.

Foto: STA

Po tem, ko je Petrič za kar 18 milijonov evrov kupil goriški CPG, so nekateri namigovali, da je razlog, zakaj se je odločil za nakup, v tem, da mu je bila očitno obljubljena gradnja drugega tira. Vendar pa se ni ustavil le pri tem, saj je kupil tudi Delo in odpustil tiste novinarje, ki mu niso všeč, saj mu je cilj poročanje, ki je več kot očitno zelo pristransko. Uspel pa mu je tudi met pri konkuriranju s ponudbo za obnovo kočevske proge, saj je s 14,8 milijona evrov oddal najugodnejšo ponudbo. Pričakovati je, da bo “izbrancu” Foruma 21 uspelo uresničiti tudi cilj gradnje drugega tira, katerega znesek ni natančno znan, kar pomeni, da je mogoče pričakovati, da se bo končni znesek na račun dodatnih aneksov zviševal v nebo, Petrič in njegova kompanija pa bodo veselo preštevali denar in uživali na račun davkoplačevalcev.

H. M.