Opozicija enotno raztrgala mini davčno reformo Vraničarjeve

Foto: STA

Opozicijski poslanci so enotno raztrgali predlog mini davčne reforme Mateje Vraničar Erman, ki naj bi znižala obremenitve prihodkov iz dela.

Da se iz vseh treh predlogov zakonov, ki so jih pripravili na vladi, ne bo izcimilo nič dobrega, so ves čas svarili opozicijski poslanci iz vseh parlamentarnih strank. V NSi si želijo, da bi zavezance bolj razbremenili, zato obravnavani davčni paket ni niti mini davčna reforma, temveč zgolj prelaganje davčnih bremen.

Poslanec SDS Andrej Šircelj pa je ocenil, da vlada zgolj navidezno nekaj daje, a po drugi strani jemlje. V stranki SDS so vložili amandma, v katerem so predlagali postopno znižanje davčne stopnje na 15 odstotkov, vendar ga je odbor zavrnil.

Želijo si več delovnih mest z višjo dodano vrednostjo
Med davčne spremembe vlade so se uvrstili predlogi novele zakona o dohodnini, novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb ter novele zakona o davčnem postopku. Znižanje obdavčitve dela je predvideno v predlogu novele zakona o dohodnini. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman je povedala, da je vlada ta predlog “pripravila, da bi v Sloveniji začeli ustvarjati več delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, kar lahko prispeva h gospodarski rasti in višjim javnofinančnim prihodkom”.

Božičnica in 13. plača bosta nekoliko razbremenjeni
Da bi vlada dosegla izbrane cilje, predlaga posebno davčno obravnavo dela plače za poslovno uspešnost, spremembo lestvice za odmero dohodnine ter zvišanje dohodkovnega praga za uveljavljanje dodatne splošne olajšave.

Spremembe se obetajo tudi pri dohodninski lestvici, saj se bo uvedel nov razred s 34-odstotno davčno stopnjo, ki bo veljala za neto letno davčno osnovo za plače od 20.400 evrov do 48.000 evrov.

Predlog novele o dohodnini vključuje tudi razbremenitev dela plače za poslovno uspešnost, kot so božičnice ali 13. plače. Ta izplačila se bodo do višine 70 odstotkov povprečne plače izvzela iz obdavčitve. A vse le ni tako sanjsko, kot se sliši, saj bodo podjetniki od božičnice in 13. plače še vedno morali v celoti plačati prispevke za socialno varnost.

Tisti z najmanjšimi prihodki bodo še vedno najbolj prikrajšani
Predlog mini davčne reforme pa naj bi imel rešitev tudi za tiste, ki se letno znajdejo v najnižjem dohodkovnem razredu. Vlada predlaga, da se prag za upravičenost do dodatne splošne olajšave dvigne za točno 300 evrov, torej iz 10.866,37 evra na 11.166,37 evra.

 

M. S., STA

 • Franc Šink

  Sedaj jo bom pa podprl.Še slabši začetek lahko pomeni dober konec.

  • tomven

   Tudi jaz bi jo podprl… s kolom.

   • Franc Šink

    Tudi to je podpora.

   • totex39

    Po glavi a ne.

 • kamdrvimo

  Teli umsko prizadeti levičarji prov hočejo da se jih začne iztrebljat kot golazen!!!!!

 • Vera

  Je komu znano , da je že nastavljena nova državna sekretarka na finančnem ministrstvu ( priimka ne vem ) , sodelovala je v oddaji Odmevi 15.9., kjer si pa ga. Rosvita Pesek z njenimi odgovori ni mogla biti na jasnem , kaj je hotela sploh povedati . Vraničarjeva pa še ni izvoljena za ministrico, samo rada bi bila navkljub neznanju in slabemu delu doslej .

 • tohuvabohu

  Bradavičarka je katastrofa. Nima nastopa, nima govornih sposobnosti, ne zna argumentirati, nima politične teže, po poklicu je pravnica, ekonomija ji je španska vas (nekaj malega ve le o davkih, pa še tu obnavlja Mramorjeve floskule). Skratka, idealna izbira za megasmotanega Jamrarja. Še Hrvatje se nam smejejo. Za Ljubljanski Dnevnik je Žarko Puhovski dejal, da je sedanja slovenska vlada totalno nesposobna.

  • totex39

   Pa še zmotil se ni, v njej sedijo sami bebci.

 • karpelec

  Tipično za našo vlado. Doziranje strupa po kapljicah je za njih bolj učinkovito, kot konkretno pripravljena in z opozicijo usklajena reforma.

  • tohuvabohu

   Ti državnoupravni škrici vidijo samo eno dimenzijo, za ostale jim pa dol visi.

   • karpelec

    Očitno jih zaostalost nič ne moti ali jih pa to poživlja.

   • tomven

    Res je. Te počepače, vštevši seveda tudi kopać mrakovo luno, blond policajko, goljufivo prvo šolarko, demento prvo bolnico, da o oni tupasti vojakinji ne govorim, vidijo samo eno dimenzijo; službo z dobro plačo, pa naj podpišem karkoli. Te trole bodo podpisale vse, kar jim bodo prinesli na pladnju, samo da se obdržijo na pozicijah.
    Prav, ampak se že veselim dneva, ko jih bo nova garnitura nabrcala v rit na polno!

   • tarantela

    Kdaj je pa še kaj gor viselo, lepo prosim?

    • Novakec1

     Če stojo nardiš se ti tudi tč proti glavi obrne

 • garfi

  Sloovce pravijo, da nobena levaška vlada ni tako slaba, da si nebi
  zaželeli še slabše
  kućko press

 • Anton

  pač ženska kvota, kaj čmo

  sarkazem press

  • Olga

   Mislim, da ni ženska kvota! Je le režimska kvota!

   • tohuvabohu

    Ni kvota, ampak krota!

 • Olga

  Vraničarjeva namerava povečati davek na dobiček na skoraj petino – 19% v zameno za nekaj evrov, ki naj bi jih bili deležni nekateri davčni zavezanci!?
  Glavnih problemov gospodarstva se sploh ne dotika! Ni čudno, da je SDS njeno “reformo” raztrgala!

  Še ena režimska birokrstka, nič več! Zgleda pa, kot da so jo zbudili iz spanja! Deluje prav zmedeno!

  • FRANC3

   Dejstvo je, da v Slo že leta in leta trošimo več, kot pa ustvarimo. Proračunski primanjkljaj se veča, Slo pa veže zaveza do EU o najvišjem primanjkljaju. Nekaj časa so naši tovariši to krpali s krediti, a v nedogled ne gre. Že danes Slo plačuje preko mrd € za obresti na kredite in to je nevzdržno.
   Namesto, da bi poviševali storilnost, povišujemo davčne obremenitve: NORCI. Tudi če pri teh levih vladah dvignemo DDV in davek na dobiček na 50% nas to ne bo rešilo. Semolič, Štrukelj, levaki & co nas bodo pokopali.
   Kako bi lahko bila Slo srečna, če bi bil letni primanjkljaj 140 mio €, kot naj bi bil v letu 2008, ko je odšla desna vlada (pa še ta znesek je bil zmanipuliran s strani levakov. SDS je dokazovala 48 mio € pozitive). Danes govorimo o 1 mrd € letne negative.
   Slovenci: na volitve bo treba it, pa volit po pameti in ne nasedat sladkim obljubam!

   • Olga

    Se popolnoma strinjam z vami! Volitve so edino, kar nas lahko reši pred to marionetno “vlado” in ropanjem!

   • traktor

    Reforma,ki ne zajema bistvenega zmanjšanja javne porabe,zmanjšanja JS in konkretne reorganizacije le tega, ni nobena reforma.

  • traktor

   Saj ona je že dolgo v ministrstvu. Če bi imela pamet in, če bi si upala bi lahko že zdavnaj kaj naredila.

 • Osti jarej

  totalna birokratka ,ki nima stika z realnostjo in živi v vzporedni resničnosti….kot politiki

  • Novakec1

   Ji ni treba met stika z realnostjo se tam dobro počuti.

 • xtc

  Dragi moji sokomentatorji;avi mislite ;da se da znižati davčne obremenitve in da se bodo zmanjšale;četudi bo desnica prevzela oblast?
  NE!
  Zakaj?
  Zato ker ;želiš zmanjšati davčna bremena moraš državo narediti vitko ;bolj kot ne asocialno_torej drastično zmanšati JS;DVIGNITI STORILNOST TAM;KVALITETO;ZMANJŠATI SOCIALNE TRANSFERJE IN JIH DODELITI RES pomoči potrebnim in zmanjšati porabo družbene nadgradje;:
  To pa pomeni ogromno brezposelnost in nemire torej pa smo tu_pokažite mi slovenskega politika ;ki si upa v tole:
  Da ne govorimo o prepovedi odpiranj podjetij;če si že katero uničil:
  Davčna reforma je lahko le v smislu znižanja;davkov;prispevkov;znižanja plač v JS IN ZAPOSLENIH TAM:
  zELO PA DVOMIM V TO;PREJE BOSTE DOŽIVELI NOVE DAVKE;TAKSE REGISTRACIJE MOTORNIH KOLES;BICIKLOV KOT PA RAZBREMENITEV:
  vSE BOLJ OBDAVČENE FIRME IN VSE VEČJA biroracija indružbena nadstavba;pa so tudi problem EU ;SAJ SE ROIZVODNJA SELI POČASI IZ NJE;EU pa enako gasilsko ustvarja imaginarna administrativno delovna mesta;ki se plačujejo iz proračuna ali položnic;kar le še podražuje zadeve in še bolj odganja proizvodnjo:

  • tarantela

   Tole si pa dobro napisal!!! Nihče ne upa dregniti v osir birokracije, tudi desni ne.
   P.s.: Če bi enako napisala jaz, bi se našla kakšna dama in bi rekla da sem “vseglihar”.

  • dr Janez Sveti

   Dragi XTC, če pustiš na miru Ruse in pišeš z malimi črkami, je tvoj komentar lahko lep primer kritike obstoječih družbenopolitičnih napak.
   Dr Janez Sveti učenjak

   • xtc

    Janez kako kaj klet levo spodaj?

   • MEFISTO

    Jaz ne primer Rusov ne maram.

    Torej nisem vreden, da bi bral komentarje na portalih če bi se na njih še celo oglašal, bi bil pa najbolj zavržen antirus na celem svetu in š e v Sloveniji.

    Narediva majhen kompromi.s

    Da bom smel še naprej kritizirati Rusijo in Vladimira, se odpovedujem branju tvojih komentarjev.

  • traktor

   Torej je treba poiskati in voliti ljudi,ki so v življenju nekaj ustvarili in se jim jebe za dobro službo v administraciji, so lahko tudi muhe enodnevnica.Saj takoj bo mogoče slabše, na srednji rok,pa veliko boljše.

 • Anton

  za koliko se je JU od leta 1990 do dandanes povečala?

 • črnaovca

  Super in kaj boljšega predalga opozicija, to se pa nič ne sliši. Ja trgati zna že dete a kaj pametnega predlagati je znanje in umetnost. Torej kaj bo novega?

  • tomven

   Od kdaj pa tile troti upoštevajo kak predlog opozije, čeprav je dober? NIKOLI! Zakaj? Ker ga čez nekaj časa plasirajo kot svojega. Drugače pa; njihov predlog ni vreden pol k…., ker enemu vzame, da drugemu da. To kar predlagajo pri tej Loški smojki, kot pravi poštenje, ni predlog izboljšave, ampak samo prelaganje iz ene vreče v drugo. Jasno da v svojo!

   Ta predlog me spominja na eno zgodbo nekega znanca. Dober obrtnik, mlad, fejs dečko, se je začel smukati po nekem lokalu, kjer mu je dišala “šefica”. To je prešlo tako daleč, da je začel možakar vsak dan kar dobro nalivat. Žena je videla, da nekaj ne gre kot bi moralo, hkrati je zvedela, kjer se giba njen mož… vsedla sta se, pomenila, obljubil je, da ne bo več hodil tja..

   Možakar zdaj naliva v drugih lokalih.

 • Novakec1

  Se lohka raztrgate,n napihujete, razpočte, pozicija jo bo sprejela in zapela; Kaj nam pa morete morete….. če smo vesel.
  Počakite da pride še davek na nepremičnine, že teren pripravljajo, primte se za denarnice. Čimprej drugi begunsko migrantski val da se bodo razbežal izdajalci Slovenstva, domoljubi se bomo pa skup uzel in red naredl.

  • Anton

   ja bodo takoj zemljišča prekvalificirali v višji rang, da bo treba več palčevat oz prisiljen jt v prodajo. banda komunajzerska, z občinami vred.

 • Poštenje velja

  Loška smojka, ki ni nikoli delala v gospodarstvu, hči političnega direktorja na Elektru, žal nima pojma o pojmu.
  Isti je Koprivnikar (koritnik)-sami diletanti.

  • totex39

   Saj zato pa je tako, ko se že nastavljajo politični podmladki ne glede ali so sposobni ali ne.

 • traktor

  13.in 14.plača sta v Avstriji obdavčeni enotno s 6% dajatev.To,kar predlagajo ti voluharji je naravnost sramotno in škodljivo.Pri nas je samo t.i. regres obremenjen z najmanj 28%.Le kdo lahko to zdrži na dolgi rok?

  • Anton

   kaj čmo nekdo mora futrat lenuharje v javni upravi, za kok se je že delež zaposlenih v JU povišal od leta 1990 do danes?

   • Vera

    Nikakor ni zaželjeno vseh žalit, ker požeruhi so v ” državni upravi ” ! Mnogi v JU pa s 600 evri plače, ne morejo preživeti ! Zakaj mečete vse v en koš ? Se zavedate, da so si v ” državni upravi ” s 1.9. zvišali plače za 100 evrov drugim v JU pa znižali za 5o evrov po zaposlenem ?

    • Anton

     http://www.ajpes.si/doc/Statistike/Place_javni_sektor/Porocila/MAJ_2015-redna_pass.pdf

     res lepe plače imajo voluharji sicer je to za obdobje 2015 pa vendarle, za tist kok delajo, majke mi

     • Vera

      ” Lenuharji ” , ki jih v državni upravi ni malo, bi si morali plače znižat , več bi pa morali prejemati vsi tisti v JU , ki res delajo , pa še pod stresom so , če delo ni v roku narejeno , ker so preobremenjeni .

     • Anton

      ni res lenuharje z vsemi svojimi nazivi “drekovci” in “magovci” in ne vem kaj še vse skupaj v ta paket paše (teh pa kot si pravilno ugotovila ni malo)morali po kratkem postopku odsloviti, pa ni važn na katerem položaju je. Ni važn naslov ki ga imaš pred ali za svojim imenom in priimkom temveč to kaj s svojim imenom in priimkom narediš koristnega v podjetju kjer pač si.Tako je pa pri nas na žalost predvsem , zopet govorim v državnih podjetjih, upravah balabla temelj tvojega naredka tvoj naziv ne pa produktivnost.Tisti ki pa kaj reč proti, je pa takoj “šinfan oz po modernem se temu reče mobi od strani (tudi šefa)”,vem preveč idealistično, ampak taka je pač realnost, napačna miselnost kot sem že omenil od preveč poudarka na pravicah, do prevelikega deleža negativne selekcije na trgu dela(dandanes se za “dobro” službo pride v več kot 90% na žalost samo skozi vez in poznanstev) samo le tako bi dali signal vsem ostalim po družbeni hiarhiji, da je treba za dosego pravic krepko garati na obveznostih in dolžnosti.

     • Vera

      Meni lahko verjameš, da mnogi v JU izgorevajo, zato so proti 40 temu letu starosti povsem uničeni . Vedno so nadzorovani , delo je po učinku , plačilo ” MINIMALEC ” ! Sramota za tako državo, ki garačem daje miloščino , lenuhom pa še nagrade povrh vsega !

     • Anton

      dobro veš o katerih osebkah pišem ko govorim o voluharjih – lenuharjih in teh ni malo.

     • Anton

      glede izgorevosti na delovnem mestu pa takole, slednje informacije o tem problemu me ne prsenečajo, če veš, koliko energije in časa poleg svojih opravil moraš postoriti, da nespsoobnežem in lenuharjem rit odnašaš,na konc pa dobiš v znak zahvale, še akko poleno pod kolena oz te zašpecajo tvojemu nadrajenemu od taistih osebkov, katerim si pomagal.denarja pa dobiš tok kot oni/manj.Toliko o hvaležnosti, da o tem kako se pri nas delo in znanje ceni pa drugič.

     • Vera

      Res je, da niso deležni nobene hvaležnosti iz strani nadrejenih, temveč vsake toliko časa zniževanja plače , pa čeprav nimajo zakonske osnove za znižanje . ” Lenuharji ” so po eno uro ( 1 h ) na kavici , medtem , ko drugi še malicati nimajo časa . Upajmo, da bo našim otrokom šlo kdaj bolje , kot jim gre trenutno Lp !

     • traktor

      Dej no, če obvladaš svoj posel,pa če si dedc (al baba), ni junaka, da bi nekdo nad tabo izvajal mobing. To so si izmislili novodobni mamini sinčki-pičkice po domače. Če te zajebava mu poveš kar mu gre, pol pa eno na gobec, pa gremo drugam.In to je to, ne pa mobing. Bljak

  • totex39

   Točno tako, naj si gredo pogledat kako so obdavčene plače v Avstriji, ker mi gredo že prav na živce s temi svojimi brezveznimi nakladanji.

 • Shalalabayzer

  Eh, korenček pri plačah in gorjača pri davku na dobiček pravnih oseb.
  Na ta način se bodo plače znižale.

  https://www.youtube.com/watch?v=d_GoWtaFaTg&feature=youtu.be&t=102

 • samsara

  Kaj NSi se še vedno tretira kot opozicija?
  Bolj jim ustreza naziv kolaboracija.

  • MEFISTO

   S tujkami si pri Novi Sloveniji niso na čistem.

 • domovina mili dom

  Komunisti s sindikati JU/JS samo drek mešajo. Kdaj je pa ta rdeča s… znala gospodarit. Čudim se gospodarstvu, da se pustijo jeba* v glavo. Za vsak, ko bi se Štrukl in kompanija pojavila na sceni, bi jih gospodarstveniki morali pohodit.

 • Za Slovenijo

  Neverjetno, Kako nekateri mediji hvalijo Cerarjevo vlado, čeprav skrbi le za bogate ljudi.

  • Vera

   Res je še mnogo slepih in gluhih ljudi , ki to zadnjo vlado hvalijo ! To so verjetno sami ” koritarji ” !

  • MEFISTO

   Vprašaj po plačaj vodilnih mnenjskih voditeljev pri režimskih medijih!

 • Novakec1

  Že hlasta za zrakom kot njen predhodnik, mapa težave tudi z prevelikimi čevlji ki jih ji je kupil Cezar.

 • MEFISTO

  Cerar vztraja do koca.

  Za njegovo vlado ni nihče preslab.

 • učko

  Cmirko, davkoplačevalskega denarja “Radirko”!