fbpx

Opozicija enotno raztrgala mini davčno reformo Vraničarjeve

Foto: STA

Opozicijski poslanci so enotno raztrgali predlog mini davčne reforme Mateje Vraničar Erman, ki naj bi znižala obremenitve prihodkov iz dela.

Da se iz vseh treh predlogov zakonov, ki so jih pripravili na vladi, ne bo izcimilo nič dobrega, so ves čas svarili opozicijski poslanci iz vseh parlamentarnih strank. V NSi si želijo, da bi zavezance bolj razbremenili, zato obravnavani davčni paket ni niti mini davčna reforma, temveč zgolj prelaganje davčnih bremen.

Poslanec SDS Andrej Šircelj pa je ocenil, da vlada zgolj navidezno nekaj daje, a po drugi strani jemlje. V stranki SDS so vložili amandma, v katerem so predlagali postopno znižanje davčne stopnje na 15 odstotkov, vendar ga je odbor zavrnil.

Želijo si več delovnih mest z višjo dodano vrednostjo
Med davčne spremembe vlade so se uvrstili predlogi novele zakona o dohodnini, novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb ter novele zakona o davčnem postopku. Znižanje obdavčitve dela je predvideno v predlogu novele zakona o dohodnini. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman je povedala, da je vlada ta predlog “pripravila, da bi v Sloveniji začeli ustvarjati več delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, kar lahko prispeva h gospodarski rasti in višjim javnofinančnim prihodkom”.

Božičnica in 13. plača bosta nekoliko razbremenjeni
Da bi vlada dosegla izbrane cilje, predlaga posebno davčno obravnavo dela plače za poslovno uspešnost, spremembo lestvice za odmero dohodnine ter zvišanje dohodkovnega praga za uveljavljanje dodatne splošne olajšave.

Spremembe se obetajo tudi pri dohodninski lestvici, saj se bo uvedel nov razred s 34-odstotno davčno stopnjo, ki bo veljala za neto letno davčno osnovo za plače od 20.400 evrov do 48.000 evrov.

Predlog novele o dohodnini vključuje tudi razbremenitev dela plače za poslovno uspešnost, kot so božičnice ali 13. plače. Ta izplačila se bodo do višine 70 odstotkov povprečne plače izvzela iz obdavčitve. A vse le ni tako sanjsko, kot se sliši, saj bodo podjetniki od božičnice in 13. plače še vedno morali v celoti plačati prispevke za socialno varnost.

Tisti z najmanjšimi prihodki bodo še vedno najbolj prikrajšani
Predlog mini davčne reforme pa naj bi imel rešitev tudi za tiste, ki se letno znajdejo v najnižjem dohodkovnem razredu. Vlada predlaga, da se prag za upravičenost do dodatne splošne olajšave dvigne za točno 300 evrov, torej iz 10.866,37 evra na 11.166,37 evra.

 

M. S., STA