fbpx

[Primerjamo] Rezultati KUL-a in Janševe vlade: Razlika je več kot očitna

V luči prihajajočih volitev vam predstavljamo drugo serijo t. i. “fact checkerjev” oziroma preverjena dejstva o posameznih področjih, na katerih je delovala prejšnja vlada z Marjanom Šarcem na čelu ob pomoči stranke SD, Levice in Alenke Bratušek, v primerjavi z Janševo vlado. Razlika je več kot očitna, na vseh področjih je sedanja vlada aktivnejša, predvsem pa z večjim posluhom za državljane. Denar ne gre za brezsmiselne raziskave (od katerih imajo finančne koristi prvorazredni), ampak se vlaga v dobro ljudi. V šole, vrtce, domove za ostarele, kulturo, prometno infrastrukturo, za investicije.

Pomembno je, da vemo, zakaj bomo nekoga volili. V preteklem tednu je imela Lista Marjana Šarca programski kongres, kjer je bil poudarek na kadrovski čistki, ki bi jo naredili, bolj skop pa je bil konkreten program, kaj bi naredili za ljudi. Temu smo bili priča že v prejšnji vladi; statistika in primerjava, predstavljena v nadaljevanju, pa je zgovorna sama zase.

Vlada Janeza Janše je dokazala, da svoje obljube uresničuje. Obljube so eno, njihova realizacija pa je nekaj povsem drugega. Za lažjo odločitev, koga boste volili na bližajočih se državnozborskih volitvah, imate na voljo primerjavo prejšnjih vlad pod vodstvom LMŠ, SD SAB in Levice in zdajšnjo vlado s preverjenimi dejstvi.

Primerjava stopnje registrirane brezposelnosti:

Primerjava sredstev za prometno infrastrukturo:

Primerjava proračunskih sredstev za kulturo:

Primerjava najnižje pokojninske osnove:

Primerjava povprečnine na prebivalca občine:

Primerjava proračunskih sredstev za investicije:

Primerjava rasti BDP, 1.–3. četrtletje:

Primerjava sredstev za raziskovalno-razvojno dejavnost v Sloveniji:

Primerjava proračunskih sredstev za šolstvo in šport:

Anita Gužvič