Organizacija združenih narodov potrdila resolucijo Slovenije o preventivi na področju prepovedanih drog

Datum:

Komisija Organizacije združenih narodov (OZN) za droge je 18. marca 2022 potrdila resolucijo z naslovom Promocija celovite in na znanstvenih podlagah utemeljene preventive, ki jo je v obravnavo predlagala Slovenija. Resolucija poziva mednarodno skupnost k nadaljnjim okrepljenim naporom za preprečevanje uporabe prepovedanih drog, zlasti med otroki in mladino. To pomeni razvoj ukrepov in aktivnosti, ki preprečujejo, da bi sploh prišlo do uporabe drog ali drugega ogrožajočega življenjskega sloga.

Letošnje 65. zasedanje Komisije OZN za droge (Komisija za droge pri Organizaciji združenih narodov), ki je na Dunaju potekalo med 14. in 18. marcem, bo v zgodovini razvoja in izvajanja politike na področju prepovedanih drog ostalo zabeleženo še posebej zaradi dejstva, da je Slovenija v obravnavo (prvič v svoji zgodovini) predlagala resolucijo z naslovom Promocija celovite in na znanstvenih podlagah utemeljene preventive (Promoting comprehensive and scientific-based early prevention).

Delegaciji Republike Slovenije, v sestavi Ministrstva za zdravje in Ministrstva za zunanje zadeve (Veleposlaništvo Republike Slovenije na Dunaju – Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah) je po intenzivnih pogajanjih, ki so potekala v zapletenih političnih okoliščinah, povezanih z vojno v Ukrajini, uspelo na zadnji dan zasedanja pridobiti polno podporo vseh prisotnih držav članic Komisije OZN za droge, ki so resolucijo potrdile s konsenzom.

Foto: Pixabay

Resolucija poziva mednarodno skupnost k nadaljnjim okrepljenim naporom za preprečevanje uporabe prepovedanih drog, zlasti med otroki in mladino. To pomeni razvoj ukrepov in aktivnosti, ki preprečujejo, da bi sploh prišlo do uporabe drog ali drugega ogrožajočega življenjskega sloga. Zgodnja preventiva se začne že z opolnomočenjem bodočih staršev, z njihovem učenjem socialnih in čustvenih veščin, pri otrocih pa se z aktivnostmi že v najzgodnejšem otroštvu krepi občutke čustvene sprejetosti in socialne vključenosti.

Reševanje problematike skozi povezovanje različnih institucij
Pomembno je tudi neprestano izobraževanje in povezovanje. Zato je za najboljše rezultate v vse ukrepe potrebno vključevati institucije, od šol za starše, jasli, vrtcev, osnovnih šol, nevladne organizacije in posameznike. S sprejeto resolucijo so države članice spodbujene, naj z medsektorskim in večdisciplinarnim pristopom zagotovijo zadostno podporo in sredstva za pristope zgodnjega preprečevanja uporabe prepovedanih drog v obdobju otroštva ter zgodnjega odraščanja.

Foto: Pixabay

Slovenija je z letošnjim letom pričela svoje prvo članstvo v Komisiji OZN za droge. S tem je država pridobila tudi pravico tudi do glasovanja o vseh vsebinah s področja prepovedanih drog, od programov zmanjševanja povpraševanja po drogah do programov zmanjševanje ponudbe prepovedanih drog. Komisija OZN za droge je najvišje telo svetovne politike na tem področju.

Slovenija je ena izmed vodilnih držav, ki si na tem področju prizadevajo za okrepljeno sodelovanje mednarodne skupnosti. Področje zgodnje preventive v povezavi s prepovedanimi drogami je tudi eno od ključnih področjih pri pripravi novega Nacionalnega programa na tem področju.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...