fbpx

Os Moskva-Teheran še vedno del slovenske zunanje politike: Posledice proruske politike občutimo pri arbitraži in upadanju mednarodnega ugleda!

Foto: STA

Zunanja ministra Slovenije in Rusije, Miro Cerar in Sergej Lavrov, sta danes na srečanju v Ljubljani potrdila dobre politične odnose med državama ter sodelovanje na gospodarskem, znanstvenem in kulturnem področju.” Z Lavrovom pa sta se srečala tudi predsednik vlade Marjan Šarec in predsednik države Borut Pahor. Na srečanju je bilo govora tudi o aktualnih mednarodnih vprašanjih, predvsem o Zahodnem Balkanu”.  A levičarska zunanja politika, ki se namesto k zaveznikom v Evropi in Ameriki nagiba k osi Moskva – Teheran, dela Sloveniji medvedjo uslugo, saj smo v mednarodnem prostoru zapravili praktično ves mednarodni ugled, prigaran med vodenjem Evropske unije v mandatu prve Janševe vlade med leti 2004 do 2008.

Podobno kot nekdaj Karl Erjavec, nas sedaj tudi zunanji minister Miro Cerar nevarno potiska v objem Ruskih interesov. Ruska politika v Sloveniji vidi šibko točko za vstop v evropsko politiko. Težko si drugače razložimo, čemu so ruske delegacije nenehno na obiskih pri naših oblasteh. Nezaupanje zahoda pa se medtem povečuje in vse bolj izgleda, kot da se nas Zahod izogiba. Še v vlogi predsednika vlade je Cerar za enominutne fototermine prosjačil tuje politike od Bele Hiše do Vatikana, Lavrov pa na obisku v Sloveniji levičarske politike tolaži, da seveda ne vodimo proruske politike, da igramo pametno igro in da smo v mednarodni diplomaciji zelo pomemben igralec. Igra mačke z mišjo, in nič drugega.
Cerar in Lavrov sta govorila tudi o drugih mednarodnih izzivih, kot so terorizem, kriza v Siriji in Libiji, stopnjevanje napetosti med ZDA in Iranom ter odnosi s Kitajsko. Cerar je pri tem posebej izpostavil eno najhujših humanitarnih kriz na svetu v Jemnu, kjer je po njegovih besedah treba storiti vse za končanje konflikta in reševanje te humanitarne katastrofe, poroča STA. Hkrati pa taisti Cerara ne vidi nakopičenih problemov z nerazrešeno mejo s Hrvaško in preteče migrantske nevarnosti na lastnem dvorišču, kjer mu migranti že ugrabljajo državljane. Si predstavljate, kaj si ob takšnem pametovanju Cerarja misli Lavrov?

Foto: STA

Lavrov je na novinarsko vprašanje komentiral tudi afero Ibiza, ki je odnesla avstrijsko vlado in v kateri je eno glavnih vlog odigrala domnevna nečakinja ruskega oligarha, za katero se je izkazalo, da je študentka iz BiH. Lavrov je dejal, da gre za rusofobijo, mi pa dodajamo, da se Rusi po tihem smejijo, ko vidijo, za kak drobiž je mogoče kupiti naklonjenost potomcev nekdanjih revolucionarjev iz šole Dzeržinski. Dokler slovenski narod ne bo sposoben ob obstoječih,  dodati še vsaj deset odločnih in razgledanih politikov, kakršen je Janez Janša, tako dolgo bomo v posmeh Hrvaški, Rusiji in vsem državam, ki so se za razliko od Slovenije takšnim ruskim in bližnjevzhodnim manipulacijam sposobne odkrito zoperstaviti.

Franci Donko