fbpx

Parkirno mesto za ceno stanovanja? Samo v Ljubljani

Zoran Janković (Foto: STA).

Na ponedeljkovi seji Mestnega sveta občine Ljubljana bodo svetnice in svetniki odločali o prenehanju veljavnosti Akta o javno-zasebnem partnerstvu za gradnjo garažne hiše pod tržnico. Zaradi stroškovne nerentabilnosti ni zasebnika, ki bi bil pripravljen investirati v parkirna mesta pod tržnico, zato bo Zoran Janković svoj glasovalni stroj v Mestnem svetu zlorabil tako, da bo račun za popolnoma iracionalen in stroškovno nesprejemljiv projekt izstavil kar davkoplačevalcem.

Čeprav stroka že vrsto let opozarja na vse pasti in nevarnosti, ki bi jih gradnja parkirne hiše pod tržnico prinesla, Zoran Janković še naprej trmoglavi. 31 milijonov evrov, kolikor bi po novih izračunih Mestna občina Ljubljana vzela iz naših žepov za projekt podzemne izgradnje, pomeni 31 milijonov evrov manj denarja v mestnem proračunu za vrtce, socialo, društva in kanalizacijsko omrežje. Morda pa se bodo za toliko podražili ogrevanje, odvoz smeti, avtobusni prevoz in vrtci.

Nesmiselni projekt namesto nujnejših
Janković je torej Ljubljančane postavil pred dilemo, o kateri sami ne morejo odločati. Nesmiselni projekt za parkiranje jeklenih konjičkov čim bližje sedežu MU MOL je torej postavil v zameno za nujnejše mestne projekte ali za ceno dražjih mestnih storitev? Izbira je v rokah občanov.

No, obstaja še tretja pot – da razumni svetniki na mestnem svetu zavrnejo ta poskus ljubljanskega župana, da bi ‘nacionaliziral’ svoj zgrešeni projekt.

Le kaj naj poreče zdrav razum prebivalca Ljubljane, ko mu Janković s svojo koalicijo v Mestnem svetu na javne stroške začne graditi garažno hišo, kjer strošek enega parkirnega mesta znaša vsaj 62.000 evrov? Eno parkirno mesto za ceno manjšega stanovanja? Gre za popolno odsotnost razmisleka župana Jankovića ali pa je posredi reševanje kakšnega hišnega gradbinca, ko so vsi potencialni finančni viri usahnili? Po mnenju svetniške skupine SDS resnica ni daleč od slednjega.

Aleksander Rant