fbpx

Poglejte si njih razpravo in jih ne pozabite: To so svetniki, ki so izbrisali velikega pesnika Balantiča

Kamniški občinski svetniki so sprejeli sodbo: 15 jih je za izbris Balantiča, le 10 proti. Ime enega največjih slovenskih pesnikov – Franceta Balantiča – je po njihovem potrebno izbrisati s pročelja knjižnice. Če bodo tako glasovali tudi v občini Komenda, bo usoda v plamenih umrlega pesnika zapečatena. 

Seja mestnega sveta se je sicer začela kot običajno. O tem, da se bo v sejni sobi Občine Kamnik odvilo še eno poglavje v dolgi zgodovini ideološke delitve Slovencev, je pričalo le večje število novinarjev, ki so iz ozadja čakali na predzadnjo točko dnevnega reda.

Do točke z naslovom Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik – je razprava potekala umirjeno, svetniki in svetnice, ki so se na stolih živčno presedali, pa so pričali o tem, da se bo to kmalu spremenilo.

Na seji tudi Balantičeva sestra Tilka
Ton prihajajoče razprave je že pred samo sejo določila tudi debata med Balantičevo sestro, gospo Tinko Jesenik Balantič, in lokalnim novinarjem, ki je na dan razprave na lokalnem spletnem portalu o preminulem pesniku zapisal nekatere laži.

Travmatična zgodovina
In ko je prišla težko pričakovana točka, je Matej Tonin (NSi) uvodoma povedal, da v njihovi svetniški skupini podpirajo trenutno poimenovanje knjižnice zaradi pesnikove veličine, ostale svetnice in svetnike pa je pozval, naj s tipko proti dokončno zaprejo to poglavje in tudi z dejanji pokažejo, da so za spravo.

“Če kdo takrat ni vedel, kaj glasuje, potem je meni zelo hudo. Moramo se vprašati, če smo se slučajno (pri glasovanju) zmotili. Ker gre za kulturno ustanovo, so zame pomembna mnenja slovenskih kulturnikov. Med vsemi vidnimi slovenskimi kulturniki, nisem zasledil niti enega, ki bi nasprotoval sedanjemu poimenovanju knjižnice ne glede na svetovni nazor in politično prepričanje,” je povedal Damjan Hribar.

Drugi – morda od sramu – raje tiho
Redki posamezniki iz tihe večine, ki je glasovala proti poimenovanju kamniške knjižnice po Balantiču, so hiteli opravičevati svojo sramoto. “Ne vem, zakaj nam koalicijski partnerji ne verjamete, da so na nas močni pritiski, da popravimo svoje prvo dejanje … Naša dolžnost je, da pomirimo ljudi, ki smo jih prizadeli. Jaz se prvič nisem zmotila in se tudi ne bom zdaj, ko bom pritisnila na ta gumb,” je svojo odločitev, da je bila s poimenovanjem verjetno storjena politična neumnost in da zaradi pritiskov, ki so jih bili deležni s strani svojih volivcev, podpirajo nevtralno ime, utemeljila Nina Irt.

Matej Tonin se je na izgovarjanje Irtove takoj odzval in jo povprašal: »Prosim vas, povejte, kdo na vas pritiska.« In nadaljeval: “Če ste kandidirali za to funkcijo, potem bo potrebno prevzeti odgovornosti, draga Nina, tudi takrat, ko so stvari neprijetne in za ljudi malce bolj stresne, žal je tako.”

Napovedal novo revolucijo, če poimenovanje knjižnice po Balantiču ostane
To je glasno potrdil tudi Igor Žavbi, svetnik iz lokalne Liste župana Marjana Šarca, ki je dejal, da ga na prireditvah, ki jih obiskuje, ljudje nagovarjajo, naj glasuje za preimenovanje. Ob tem se je iz ozadja (s strani Balantičevih svojcev) slišalo, da gre pravzaprav za partizanske proslave. Žavbi tega ni demantiral, povedal pa je še, da se bo v primeru, da ime ostane tako, kot je, pripravil shod – v organizaciji na novo ustanovljene stranke Socialistične partije Slovenije.

Županov bizarni zaključek razprave
Razpravo je zaključil kamniški župan Marjan Šarec. Svojo pozicijo je pojasnil s prispodobami iz druge svetovne vojne. Opisal je nemškega oficirja, ki je prebival v “kukerlu”, v hiši njegove stare mame, opisal pa je tudi bližnje srečanje z gospo iz “desne” stranke. Do srečanja naj bi prišlo pred cerkvijo, kjer naj bi mu omenjena gospa očitala, da je “pri Jankoviću” – ob tem je tudi priznal, da v cerkvi še vedno bere berilo.

Pesnikovi sestri Tinki Jesenik Balantič med razpravo ni bilo dovoljeno spregovoriti. Po koncu razprave, ki jo je spremljala vidno pretresena, pa je podala izčrpno izjavo.

Kako od tu naprej


Zaenkrat je knjižnica še vedno poimenovana po Francetu Balantiču. Glede preimenovanja bodo sedaj glasovali tudi v občini Komenda, o tem, kakšno bi naj bilo novo, nevtralno poimenovanje, pa niso razpravljali. Pričakovati je nadaljevanje burne razprave, saj nekateri ne morejo mimo dejstva, da je Balantič padel v domobranskih enotah.

Žiga Korsika