[Pismo Jourovi] To srečanje razumeva kot nedopusten pritisk na najvišjo instanco slovenskega pravnega sistema!

Foto: Demokracija

“Glede na to, da ste v odgovoru na najino pismo zapisali, da se ne morete vmešavati v slovenske pravne zadeve, hkrati pa ste se očitno zelo angažirali, da sodišče sprejme odločitev, ki bo ustrezala levemu delu politike, morava reči, da uporabljate dvojna merila in vas pri vašem delu vodi hinavščina,” sta v novem pismu Věri Jourovi, podpredsednici Evropske komisije in komisarki za vrednote, zapisala Jože Biščak in Vinko Vasle.

Pismo objavljamo v celoti:

“Spoštovana gospa Věra Jourová, podpredsednica Evropske komisije in komisarka za vrednote,

ne moreva drugače, kot da vam spet piševa. In očitno je, da tudi tokrat ne bo zadnjič. Samo na kratko.

Priznati morava, da sva zelo razočarana nad vašim obiskom Ljubljane. Ne zato, ker si Slovenija kot lepa majhna država ne zasluži obiskov tako vplivnih in eminentnih oseb, kot ste vi, ampak zato, ker ste se srečali s predsednikom Ustavnega sodišča RS Matejem Accettom. To sodišče je nedavno zadržalo izvajanje novele zakona o RTV Slovenije. Glede na to, da ste se v preteklosti že vmešavali in komentirali slovenske medije ter bili zaskrbljeni nad njihovo usodo, to srečanje razumeva kot nedopusten pritisk na najvišjo instanco slovenskega pravnega sistema.

Naj vas spomniva, da ste se januarja prek gospoda Audriusa Perkauska odzvali na najin dopis z dne 19. novembra 2022. Tam je zapisano:

“V zvezi s tem opozarjamo, da Evropska komisija na splošno ne komentira posebnih ukrepov držav članic, ki v celoti spadajo v njihovo suvereno pristojnost, kot so parlamentarne preiskave, in da nima splošnih pooblastil za poseganje v pravne spore, ki bi jih morala reševati nacionalna sodišča.”

Kar pomeni, da se ne vmešavate v pravne spore, ki so v pristojnosti nacionalnih držav. Prav, to spoštujeva. In čeprav trdite, da se s predsednikom Ustavnega sodišča RS niste pogovarjali o RTV Slovenija (priznava, da vam ne verjameva), z obiskom sodišča niste upoštevali načela “videza nepristranosti”. Še več, predjudicirali ste končno odločitev Ustavnega sodišča RS, saj vaše izjave (da bo odločitev pokazala, kako se bo RTV razvijala v prihodnje), ki je pravzaprav besednjak levih političnih aktivistov, ni mogoče razumeti drugače, kot da pričakujete, da bo odločitev sodišča v prid vladi Roberta Goloba.

Glede na to, da ste v odgovoru na najino pismo zapisali, da se ne morete vmešavati v slovenske pravne zadeve, hkrati pa ste se očitno zelo angažirali, da sodišče sprejme odločitev, ki bo ustrezala levemu delu politike, morava reči, da uporabljate dvojna merila in vas pri vašem delu vodi hinavščina.

S spoštljivimi in odličnimi pozdravi,

Jože Biščak, predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev in novinar

Vinko Vasle, kolumnist in nekdanji direktor nacionalnega radia (RTV Slovenija)

V Ljubljani, 4. marca 2023″