fbpx

Po Dobovšku novo liberalno stranko ustanavlja še Blaž Vodopivec

Foto: STA

Včasih je delil piškotke novinarjem, sedaj jih bo moral očitno volivcem. Poleg Bojana Dobovška, ki je že pred časom napovedal ustanovitev nove stranke, se je za ta izziv odločil še Blaž Vodopivec. Bojan Dobovšek in Peter Jamnikar, oba bivša člana SMC, bosta najprej ustanovila zavod, ki bo nato prerasel v stranko, Vodopivec pa bo osnoval svoj avtentičen program.

Če je mogoče sklepati iz političnega pedigreja Dobovška in Jamnikarja, to ne bo liberalna stranka v klasičnem liberalnem smislu, temveč stranka s socialdemokratskim ekonomskim programom in “liberalno” družbeno vizijo. Podobno kot Stranka modernega centra, a brez Mira Cerarja in njegovih privržencev. V začetku naj bi ustanovila zavod za boj proti korupciji, ki bo kasneje prerasel v stranko, poroča Požarepor.

“Bojan Dobovšek ne more ustanavljati liberalne stranke, ker ni liberalec,” je dejal Vodopivec.
“To je njegovo mnenje. Jaz te osebe ne poznam, tudi njegovega dela ne poznam, kaj sem jaz delal, pa se lahko pogleda v moji bibliografiji,” je odgovoril Dobovšek in pri tem dodal, da se ne želi opredeljevati za liberalca ali karkoli drugega, navaja siol.net.

Po drugi strani naj bi Vodopivčev politični projekt temeljil na liberalnem gospodarskem programu, podobnem tistemu, ki ga je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami predstavljala Nova Slovenija. Razlika bo v tem, da naj bi bil Vodopivčev program avtentičen, ne le eden izmed posvojenih modelov iz tujine. Vodopivčevo vodenje stranke naj bi bilo le začasno. Kot navaja Požareport, naj bi bil v igri za liderja stranke Janez Šušteršič, nekdanji minister za finance, in Matej Lahovnik, nekdanji minister za gospodarstvo, vendar naj bi oba ponudbo že zavrnila.

Ž. K.