fbpx

Po Knaflju novi “Knafelj”: Za Tarčo na TV Slovenija so direktorji podjetij, ki niso uspela v poslih z državo neodvisni strokovnjaki!

Director of Tosama, Mojca Šimnic Šolinc.

V oddaji Tarča nadaljujejo z zbijanjem lastne kredibilnosti. V zadnji oddaji so namreč kot strokovnjakinjo v povezavi z zaščitno in medicinsko opremo gostili Mojco Šimnic Šolinc, ki so jo prestavili kot predsednico Združenja proizvajalcev in distributerjev medicinske opreme, zamolčali pa dejstvo, da je direktorica Tosame, podjetja, ki ni dobilo milijonskega posla z maskami v državi. Še več, Šimnic Šolinčeva očitno goji zamero še do stare Janševe vlade, ko je tedanji minister Radovan Žerjav predlagal vladi, da odobreno pomoč Tosami prekliče, ker je Tosama “tipičen primer neodgovornega ravnanja lastnikov v procesu pridobivanja lastniških deležev”. Namreč, preden je vodenje države prevzela 2. Janševa vlada, je vlada Boruta Pahorja Tosami odobrila državno pomoč za prestrukturiranje v višini kar 1,48 milijona evrov nepovratnih subvencij, hkrati pa dala jamstvo države za štiri milijone evrov vredno dolgoročno posojilo. Razkrivamo tudi, kako je Tosama povezana z davčno oazo in kako je tedanji lastnik Boštjan Nagode na Tosamo prevalil več kot 24 milijonov evrov vredno posojilo, s katerim je sam v letih 2008 in 2009 lastniško prevzel Tosamo. Vse od takrat naprej je družba poslovala z izgubo in potrebovala državno pomoč. Zakulisni politični boter Nagodeta pa je Uroš Jauševec, član predsedstva SD, ki se te dni odlikuje po agresivnih politično-uličnih tvitih ter pozivih na kolesarske demonstracije.

V tokratni Tarči je voditeljica Erika Žnidaršič napovedala, da bodo največji dobavitelji medicinske opreme govorili o maržah, ponarejenih dokumentih in neustrezni robi. Priznala je, da je Slovenija epidemijo koronavirusa ukrotila, “a uspešen spopad države z epidemijo Covida-19 ostaja v senci nerazčiščenih poslov z medicinsko in zaščitno opremo”. Da nepravilnosti ni bilo, je zagotovil celo premier Janez Janša. A na nacionalni televiziji jim to ni dovolj. Za udrihanje čez Janševo vlado v povezavi z zaščitno in medicinsko opremo pri spopadu s koronavirusom so se obrnili na Mojco Šimnic Šolinc, ki so jo prestavili kot predsednico Združenja proizvajalcev in distributerjev medicinske opreme, da je pregledala dokumentacijo o nabavi zaščitne in medicinske opreme, s katero razpolagajo na TV Slovenija.

Šimnic Šolinčeva naj bi tako že v spremnem dopisu ponudbe s strani Marka Bitenca, ki je državi ponujal tri različne maske, našla kup napak. Še več, izjavi: “Po mojem poznavanju tega področja tak tip maske še ne obstaja, lahko pa, da je to neka novost na trgu. Zato je zelo malo verjetno, da je v tako kratkem času ta maska že pridobila certifikat.” Spustila se je celo v komentiranje škatle, v kateri so maske! Po njenem naj bi bil vprašljiv celo sam dokument. Zanimivo, kako za potrebe nacionalne televizije, samo da se napada Janševo vlado, celo ekonomisti obvladajo pravo. V prispevku Šimnic Šolinčeva celo trdi, da naj bi bil eden izmed dokumentov ponarejen.

Foto: posnetek zaslona

A novinarka Nataša Markovič je ob tem zamolčala pomemben podatek, da je Mojca Šimnic Šolinc direktorica Tosame. Tako je tudi jasno, zakaj so v tokratni Tarči med drugim napadli ministra za zdravje Tomaža Gantarja, češ da ga neustrezni dobavitelji in neustrezna oprema ne skrbita, ob tem pa ga je Markovičeva vprašala: “Kako bi ocenili to, da vsi glavni dobavitelji medicinske opreme, ki delajo v tej državi, niso prišli do posla?” Vprašanje se preočitno nanaša prav na Mojco Šimnic Šolinc in njeno Tosamo – podjetje, ki ni dobilo posla, saj bi maske dobavilo šele avgusta! Glede na to, da je v Sloveniji uradno 15. maja že konec epidemije, nam maske avgusta prav nič ne koristijo. Diskreditacije Janševe vlade preko kakor spornih dobav medicinske in zaščitne opreme so se nato nadaljevale še v studiu Tarče.

Kot izhaja iz sporočila Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki so ga objavili na spletni strani Tosame, postavitev proizvodnje kirurških mask za njih ni aktualna: “Rok za dobavo stroja je štiri do pet tednov, ustrezen material za izdelavo mask pa bi lahko dobili šele v avgustu letos. Dejstvo je, da oba dobavna roka pri iskanju rešitve za trenutno pomanjkanje zaščitnih mask predstavljata predolg časovni okvir.” Brez državne pomoči Tosama ni bila sposobna sama izpeljati investicije:

Vir: posnetek strani Tosame

Tosama je bila sicer v preteklosti že deležna znatne pomoči države. Februarja 2012 ji je državno pomoč za prestrukturiranje odobrila vlada Boruta Pahorja na eni izmed svojih zadnjih sej. Šlo je za kar 1,48 milijona evrov nepovratnih subvencij (tudi za ohranitev 400 delovnih mest) in jamstvo države za štiri milijone evrov vredno dolgoročno posojilo, so pisale Finance. Nov gospodarski minister Radovan Žerjav je nato novi vladi, ki jo je prevzel Janez Janša, predlagal, da odobreno pomoč prekliče, ker je Tosama “tipičen primer neodgovornega ravnanja lastnikov v procesu pridobivanja lastniških deležev”. Nekdanji lastnik Tosame Boštjan Nagode (prek podjetja Sana investicije) je namreč na Tosamo prevalil več kot 24 milijonov evrov vredno posojilo, s katerim je sam v letih 2008 in 2009 lastniško prevzel Tosamo, zato je ta takrat poslovala z izgubo in potrebovala državno pomoč, so pisale Finance.

Vodstvo, med drugim tudi Mojca Šimnic Šolinc, je nato Janševi vladi napisalo pismo, v katerem so prikrito grozili, da bo vlada odškodninsko odgovorna za nastalo škodo tovarni, če bo razveljavila dodelitev 1,48 milijona evrov državnih sredstev. Kot je pisalo tudi Delo, je Nagode izčrpaval Tosamo in odprl dve družbi v davčni oazi Britanski Deviški otoki. Ob tem verjetno nikakor ni zanemarljivo dejstvo, da je Nagode družbi v davčni oazi ustanovil leto dni po tem, ko je prevzel tovarno sanitetnega materiala Tosama in jo kmalu zatem začel izčrpavati. Delo je tudi zapisalo, da so Nagodetove posle, prevzem Tosame in domnevno sporne posle v MKT Printu začeli preiskovati kriminalisti, ki so podali tudi več kazenskih ovadb, tožilstvo pa je zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja in oškodovanja upnikov v MKT Print vložilo obtožnico.

Nagode je bil sicer v sredini letošnjega aprila obsojen na tri leta zapora zaradi gospodarskega kriminala. Če bo sodba potrjena tudi na višjem sodišču, bo šlo za doslej največjo zmago tožilstva, sodišč in drugih državnih organov proti podjetniku, ki je premoženje prenesel na sorodnike in podjetje v davčnih oazah, nato pa končal v osebnem stečaju, je ob tem zapisal spletni portal Necenzurirano. Medtem pa spletni portal Pozareport dodaja, da boljši poznavalci scene zelo dobro vedo, kdo je zakulisni politični boter Boštjana Nagodeta, in kdo je Nagodeta tudi politično pokrival – to je Uroš Jauševec, nekdanji generalni sekretar stranke SD, danes član predsedstva SD, ki se te dni odlikuje po agresivnih politično-uličnih tvitih ter pozivih na kolesarske demonstracije. Nad temi demonstracijami pa je očitno navdušena tudi Mojca Šimnic Šolinc. Na družbenih omrežjih je namreč delila zapis, iz katerega jasno izhaja, da aplaudira protestnikom – kolesarjem:

Foto: posnetek zaslona

Poleg tega je partner Mojce Šimnic Šolinc Hinko Šolinc, ki ga je vlada Marjana Šarca imenovala za člana nadzornega sveta SODA 5. 9. 2019. Tudi to so v Tarči zamolčali. In ne le to, Šarčeva vlada je 28. 3. 2019 imenovala tudi generalnega direktorja Direktorata za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo, ki je za dobo petih let in z možnostjo ponovnega imenovanja s 1. aprilom 2019 postal prav Šolinc. Isti dan, torej 28. 3. 2019, je Vlada potrdila tudi sklep, da vladni predstavnik Upravnega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz NEK s 1. aprilom postane – Hinko Šolinc! Šarčeva vlada je torej moža direktorice Tosame, ki se očitno na nacionalni televiziji “maščuje” zaradi nedobljenega posla pod Janševo vlado, namestila na kar tri nadvse pomembne položaje. A vse to so v Tarči zamolčali in tako zamudili priložnost, da bi izpadli kredibilni.

Foto: posnetek zaslona

Da bi razkritje tako pomembne informacije, da Mojca Šimnic Šolinc ni le predsednica omenjenega združenja, temveč tudi direktorica Tosame le povečalo prepričljivost oddaje Tarča, je prepričan tudi novinar z dolgoletnimi izkušnjami in odgovorni urednik spletnega portala Siol.net Peter Jančič. “Kako težko je povedati, da je zdravnik delal volilni program za LMŠ ali pa, da je ocenjevalec certifikatov direktorica Tosame … Samo povečalo bi prepričljivost oddaje. A ni to javna televizija, ki mora biti profesionalna in vsestranska? Zakaj sami sebe zbijajo?” se sprašuje na Twitterju. Podobnega mnenja je očitno tudi politični analitik Sebastjan Jeretič, ki Tarčno sprašuje: “Ali ste res namerno zamolčali, da je gospa, ki za vas komentira certifikate, direktorica Tosame, ki ni dobila posla?”

Da je velika napaka Erike Žnidaršič, da ni razkrila, da je Mojca Šimnic Šolinc direktorica Tosame, je prepričan tudi politični analitik Miloš Čirič. “To bi morala razkrit,” je zapisal na Twitterju. Sicer pa je izpostavil, da je omenjena šele na koncu razprave z Jocem Pečečnikom povedala ključno stvar, to je, da je Evropska komisija spremenila pogoje s Priporočilom o postopkih ugotavljanja skladnosti in nadzora trga v okviru grožnje COVID-19 z dne 13. marca 2020. “Pred tem pa je ves čas govorila, kot da tega ni bilo,” je izpostavil Čirič.

Barbara Majdič