fbpx

Po šestih letih izpustitve iz zapora, Janša prispeval k sprejetemu zgodovinskemu dogovoru med članicami EU o okrevanju po pandemiji koronavirusa!

Množica je Janeza Janšo 12. decembra 2014 pred vrhovnim sodiščem oziroma hišo sramote v Ljubljani sprejela z velikim navdušenjem in radostjo. Vsakodnevno protestiranje v soncu, pripeki, dežju, neverjetnih nalivih in v zadnjih tednih mrazu je bilo končno nagrajeno. (Foto: Urban Cerjak)

Zgodovinski sporazum o izplačilu sredstev je nastal natanko po šestih letih od izpustitve Janeza Janše iz zapora, potem ko so ga tik pred volitvami leta 2014 za šest mesecev zaprli na Dob v protipravnem procesu Patria. 

Posledice epidemije koronavirusa za evropsko gospodarstvo so občutne, po besedah premierja Janeza Janše, pa je epidemija potrojila vse izzive in težave EU. Voditelji so na vrhu EU razpravljali o makroekonomskih napovedih za leti 2021 – 2022, o bančni uniji, uniji kapitalskih trgov ter o evropskem mehanizmu za stabilnost. Četrtkov kompromis na Evropskem svetu je sprostil nujno potrebna sredstva za razvoj in okrevanje po epidemiji koronavirusa, hkrati pa je preprečil politično zlorabo mehanizma, ki ga sedaj lahko presodi sodišče, ima enaka pravila za vse države, je sorazmeren ter natančno določen za naštete primere. Vrh EU je tako dosegel kompromis, ki odpravlja blokado svežnja za okrevanje v vrednosti 1824 milijard evrov.

Janša je na Twitterju objavil nekaj utrinkov preteklih dveh dni: “Po naporih zadnjih dni in tednov še finale za dosego kompromisa, ki je sprostil 1.800 milijard evrov za okrevanje in razvoj in jih zavaroval z mehanizmom, ki vsebuje varovalke pred zlorabo – v nekaj preko praga posnetih slikah – v delegacijski sobi Madžarske 10.12.2020 zvečer.” 

V delegacijski sobi Madžarske v četrtek zvečer (Foto: Twitter)

Kljub pesimističnim pričakovanjem, je tudi ta vrh dokazal, da ko gre zares, države članice EU stopijo skupaj in najdejo rešitve tudi tam, kjer se mogoče še pred sestanki ne nakazujejo. Pogovorom o zadnjih podrobnostih kompromisa med predsedujočo svetu EU Nemčijo, Slovenijo, Madžarsko in Poljsko se je najprej pridružil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Zatem se jim je pridružil še francoski predsednik Emmanuel Macron

Foto: Twitter

V posvetu s pravno službo Evropskega sveta je potekala živahna izmenjava mnenj.

Foto: Twitter

Na koncu še predsednik Nizozemske vlade Mark Rutte, ki je svojo kavo prinesel kar s seboj.

Voditelji so na zasedanju izmenjali tudi izkušnje glede pandemije. Po izmenjavi informacij z Evropsko komisijo, na podlagi novih napovedi in podatkov je po njegovem mnenju slika optimistična tudi zaradi cepiv, ki predstavljajo luč na koncu tunela. Janša je ob tem napovedal, da bo prvo, Pfizerjevo cepivo na voljo najpozneje 27. decembra ali verjetno že prej. “Dobili smo koristne informacije tistih držav, ki so že izvajale množično testiranje. Vemo, kaj se obnese in kaj ne. Da virus izgine iz populacije, se mora cepiti 70 odstotkov prebivalstva v vsaki državi članici,” je dejal po zasedanju Evropskega sveta Janša.

Mineva šesta obletnica od izpustitve Janše iz zapora v protipravnem procesu Patria
“Ob šesti obletnici prve etapne zmage v boju za pravico poklon vsem vztrajnikom Odbora2014. Svoboda Sloveniji!” Je na Twitterju ponosno sporočil Janša. Janša je s  svojim trudom in s skupnimi močmi voditeljev dosegel sporazum natanko šest let po odločitvi ustavnega sodišča o izpustitvi iz zapora.

Slika lahko vsebuje: 6 oseb, ljudje stojijo

Sara Rančigaj