fbpx

Po Sloveniji zmanjkuje goriva! Se vračamo v čase redukcij in naftne krize ali čakajo na podražitve?

Objave o pomanjkanju goriva na bencinskih črpalkah so preplavila socialna omrežja. O tem poročajo z vseh koncev Slovenije, mnogi se sprašujejo, ali je dejansko zmanjkalo nafte ali gre za načrtno zadrževanje prodaje do podražitve, ali pa se vračamo v čase redukcij in naftne krize. Ljudje želijo vedeti, kaj se dogaja, in pričakujejo pojasnilo tako od vlade RS, ki zdaj molči, ali od večinskih medijev, ki so o tem dolžni poročati.

Socialna omrežja so preplavljena s paničnimi objavami o pomanjkanju goriva na bencinskih črpalkah. Poročajo predvsem o pomanjkanju goriva na Petrolovih črpalkah, zato se mnogi sprašujejo, ali Petrol zaradi zaslužka namerno zadržuje prodajo do torka oziroma podražitve ali je dejansko zmanjkalo nafte.

Pretirano kupovanje nafte je očitno postala nova realnost, saj ljudje iz cele Slovenije poročajo o neverjetni gneči na bencinskih črpalkah. Da pa zadeva vzbuja paniko, poročajo tudi objave na socialnih omrežjih o pomanjkanju goriva na Petrolovih črpalkah. Ob tem navalu se marsikdo začenja spraševati, ali se Slovenija vrača v preteklost in ali je naslednji ukrep nove vlade RS uvedba bonov za gorivo in vožnjo par nepar, kot je bilo to nekoč. Pa vendar o tem nihče nič ne govori, nihče ne pove, kaj se dogaja, niti vlada, ki so je bila ves čas polna usta, zdaj molči.

Ponekod je goriva zares tudi zmanjkalo, predvsem so uporabniki poročali o pomanjkanju dizla na Petrolovih črpalkah. Ali je res zmanjkalo goriva ali naftne družbe namensko zadržujejo svoje zaloge nafte? S torkom, ko naj bi se derivati podražili, bi si na ta način zagotovili večje dobičke.

V sredo je Golob namreč dejal, da se bodo v torek cene pogonskih goriv dvignile. Spomnimo, da bo vlada znova uvedla regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest ter sprostila marže in cene na avtocestah.

Nova pravila za uravnavanje cen na bencinskih servisih bodo začela veljati 21. junija. O ceni goriva je Golob sicer povedal, da je še prezgodaj govoriti, saj naj bi bilo vse odvisno od stanja na borzi. Najverjetneje bo liter bencina stal približno 1,7 evra in dizel 1,8 evra za liter.

Tanja Brkić