fbpx

Pod drobnogledom: Koliko so zapravili ministri v vladi Alenke Bratušek za nočitve, jedačo in pijačo?

Alenka Bratušek (foto: STA)

Nekatera ministrstva so bila v času vlade Alenke Bratušek nedosledna pri spoštovanju uredbe o stroških reprezentance. Ministrstvo za finance je za nočitve plačevalo približno 300 evrov na noč. Tako so stroški nekdanjega ministra za finance Uroša Čuferja za štiri noči znašali 1200 evrov, za nekdanjega državnega sekretarja Matijo Mavka pa 900 evrov za tri noči. 

Info hiša, Inštitut za zasebnost in dostop do informacij javnega značaja, je zajel obdobje vlade Alenke Bratušek, torej obdobje od 20. marca 2013 do 13. julija 2014. Pod drobnogled so vzeli reprezentanco ministrstev za obrambo, za pravosodje, finance, izobraževanje, za kulturo in zunanje zadeve.

Na Ministrstvu za finance niso varčevali pri stroških nočitev
Stroški nočitve za nekdanjega ministra za finance Uroša Čuferja so za štiri noči oktobra 2013 znašali približno 1200 evrov, za nekdanjega generalnega direktorja Direktorata za zakladništvo Marjana Divjaka za tri noči aprila 2013 približno 890 evrov, za nekdanjega državnega sekretarja Matijo Mavka pa 900 evrov za tri noči junija 2013 in približno 1150 evrov za štiri noči oktobra 2013.

Na vseh zgoraj omenjenih ministrstvih so bili po ugotovitvah Inštituta zelo nedosledni pri spoštovanju uredbe o stroških reprezentance, in sicer tako glede navajanja vrste dogodka, ki upravičuje porabo sredstev za reprezentanco, kot glede navajanja števila udeležencev dogodka, omejitev porabe na osebo in glede porabe sredstev reprezentance za alkoholne pijače.

Redna kosila in delovni sestanki s skrivnostno osebo
V dokumentaciji, ki so jo prejeli na Inštitutu, je vrsta dogodka slabo označena in ni vedno jasno, ali je šlo za delovni sestanek ali delovno kosilo, navajajo na Inštitutu. Po številu dejanskih kosil med nekdanjimi ministri, ki so jih vzeli pod drobnogled, pa izstopa takratni minister za pravosodje Senko Pličanič. V gostilni Vila As je imel v obdobju, ki so ga preučevali, več kot 70 delovnih sestankov oziroma delovnih kosil, na katerih sta bili več kot 40-krat samo dve osebi.

Stroški za alkoholne pijače pa so po ugotovitvah Inštituta lahko dosegli skoraj tretjino računa, kot denimo v primeru računa Terme Krka januarja 2014. Na fakturi, v skupni višini nekaj manj kot 1900 evrov, je skupni znesek za alkoholne pijače znašal kar 517 evrov, navajajo na Inštitutu.

V. V., STA