fbpx

Podpredsednik vlade Tonin: Cepljenje je edina rešitev, da Slovenija jeseni ostane odprta

Podpredsednik vlade in predsednik NSi Matej Tonin. (Foto: STA)

Zato je cepljenje edina prava rešitev. Kdor ima zadržke, je na voljo še vedno testiranje,” je ob odprtju Mladinskega strateškega foruma v Mariboru dejal predsednik NSi Matej Tonin. Menil je, da bomo lahko tudi v jeseni ohranili normalen način življenja, če se bomo v zadostni meri precepili.

Predsednik NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin je danes dejal, da v NSi menijo, da bi moral biti pogoj PCT (preboleli, cepljenih, testirani) čim bolj razširjen. Če ne bo tako, se bodo ustvarjale različne izjeme, pa tudi zmeda in nezadovoljstvo, je dejal. Tako bi pogoj PCT vpeljali za vse sisteme oz. vse zaposlene.

Tonin je v izjavi medijem ob robu odprtja Mladinskega strateškega foruma v Mariboru izrazil željo, da bi Slovenija tudi v jeseni ostala odprta. “Zato je cepljenje edina prava rešitev. Kdor ima zadržke, je na voljo še vedno testiranje,” je dejal. Menil je, da bomo lahko tudi v jeseni ohranili normalen način življenja, če se bomo v zadostni meri precepili.

Država po 23. avgustu ne bo več krila stroškov testiranja, razen za izjeme
Vlada namreč v nedavno sprejetih odlokih uvaja pogoje PCT. To pomeni, da se bodo morali zaposleni v številnih dejavnostih – med drugim na področju javnega prevoza potnikov, različnih storitvenih dejavnostih itd. –, ki niso cepljeni proti covidu-19 in ga niso preboleli, po 23. avgustu testirati na okužbo z novim koronavirusom vsakih 48 ur s hitrim antigenskim testom oz. 72 ur s PCR testom, piše STA.

Foto: epa

Poleg tega po 23. avgustu država ne namerava več kriti stroškov presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi razen za izjeme. Tistim, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela, bo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu stroške testa kril delodajalec.

Sara Kovač