fbpx

Poglejte, kako Jože P. Damijan v pismu državnemu sekretarju Lebnu grozi z Janšo: Če pade drugi tir, pade vlada!

Foto: Ognjišče.

Jože P. Damijan je eden tistih ekonomistov, ki so bili v zadnjih tednih v javnosti nenaklonjeni zakonu o drugem tiru, za katerega pravijo, da je absolutno predrag. Njegova Civilna iniciativa za drugi tir je napovedala zbiranje podpisov pod zakon, ki so ga pripravili, in predvideva za pol milijarde evrov manjši strošek projekta drugi tir. Poudarjali so, da je vlada projekt napihnila iz različnih razlogov in da se očitno z njim želijo okoristiti mnogi. Toda očitno Damijan vendarle sedi na dveh stolčkih. Iz njegovega zadnjega zaupnega dopisa, ki ga je prek elektronske pošte poslal državnemu sekretarju na ministrstvu za infrastrukturo Juretu Lebnu in smo ga od anonimnega vira uspeli pridobiti na Novi24TV, je razvidno, da je Damijan v resnici proti referendumu. Boji se, da bi za iniciativo Vilija Kovačiča stopila največja opozicijska stranka SDS, saj naj bi po njegovih besedah s pomočjo “Janševe mašinerije” podporniki referenduma zagotovo zlahka zbrali zahtevanih 40 tisoč podpisov. Njegovo pismo zgovorno priča o tem, da Damijan državnega sekretarja straši z Janšo in ga na ta način skuša prepričati, naj vlada ugodi njegovim predlogom.

Damijan se očitno zelo dobro zaveda, da bi drugi tir na referendumu padel, zato želi na vse načine doseči, da se to ne zgodi. Če bi se Slovenci izrekli proti drugemu tiru, bi to pomenilo nezaupnico vladi Mira Cerarja in predčasne volitve, kar se je leta 2011 že zgodilo s Pahorjevim levim vladnim trojčkom.

“Naš Svet v zbiranju podpisov za referendum proti vladnemu zakonu o 2. tiru ni želel sodelovati, ker se zavedamo potencialnih nevarnosti tega početja. Se pa je začelo dogajati, kar sem napovedoval pred sprejemom zakona, in sicer, da se utegne nasprotovanje zakonu o 2. tiru sprevreči v upor proti vladi. Zdaj je Janša s svojim političnim instinktom zaslutil priložnost ribarjenja v kalnem in v sredo zvečer podprl Kovačičevo zbiranje podpisov in organiziranje referenduma PROTI 2. tiru,” piše v pismu Juretu Lebnu profesor Jože P. Damijan iz ekonomske fakultete in v dokaz pripenja povezavo do prispevkov z Nove24TV na temo katastrofalno spisanega zakona o drugem tiru.

Damijan: Če za referendum stopi SDS s svoji mašinerijo, bodo podpisi za referendum zbrani
Z drugimi besedami, Damijan, čeprav se sam v osnovi dobro zaveda, da je drugi tir v resnici novi TEŠ6 (tega plačujejo slovenski davkoplačevalci) in da zakon nikakor ni dober, vseeno ne bo proti, saj je za levičarje bolj pomembno, da na oblasti ostanejo njihovi ljudje, kot pa, da bi storili nekaj razumnega za Slovenijo.

Tako Damijan v nadaljevanju svojega pisma obtožuje Janeza Janšo, “da bo seveda zbiranje 40.000 podpisov za referendum, kot že nekajkrat, izkoristil za brezplačno predvolilno kampanjo in za rušenje vlade. Kajti ta referendum ne bo samo referendum za ali proti drugemu tiru, kar je že samo po sebi nevarno, pač pa referendum o zaupnici Cerarjevi vladi. Če se zbiranja podpisov loti SDS s svojo mašinerijo, bodo ti podpisi tudi zbrani!”

Damijan meni, da je referendum problematičen, ker bi ljudje “de facto” glasovali o zaupnici Cerarjevi vladi. “In to je lahko problem iz vidika zamika začetka gradnje. Eno leto po tem vlada ne sme vložiti zakona na to temo. Če pa pade vlada, pa lahko nova spet 3 leta razmišlja in preučuje zadeve, preden bo prišla na isto kot sedanja. To pa pomeni zamik začetka gradnje na 2020 ali 2021, ko bo obstoječi tir že zdavnaj zasičen, in da bodo Avstrijci pred nami dokončali svoj koridor (2025). Tovor se namreč začenja preusmerjati že prej, saj se pogodbe o zakupu kapacitet (v pristanišču in na vlakovnih linijah) sklepajo za nekaj let vnaprej. Če ne bo dovolj zagotovljenih zmogljivosti za transport prek Slovenije, bodo veliki logisti tovor začeli preusmerjati na Trst in Benetke,” razmišlja profesor.

Amandmaji k zakonu bi lahko Vilija Kovačiča prepričali, da umakne pobudo
Avtor pisma je tako predlagal vladi, naj razmisli o nekaterih amandmajih k svojemu zakonu, preden ga je nameravala znova potrjevati v državnem zboru. To pomeni izločitev Madžarske iz finančne konstrukcije in njeno nadomestitev z infrastrukturnimi obveznicami, ki se prodajo domačim subjektom, priključitev 2TDK Darsu ali SŽ Infra, obljuba znižanja vrednosti naložbe (v sodelovanju z neodvisno stroko), povečanje demokratičnega nadzora nad projektom, in sicer na način, da se vključi člen in da investicijski program ter finančni načrt potrdi državni zbor namesto vlade. Tako po njegovem pride do izboljšanja neodvisnega nadzora nad projektom.

V svojem pismu Damijan predlaga celo sklenitev t. i. “integrity pacta” s Transparency International in Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), ki bi nadziral vse postopke glede zbiranja ponudb in oddaje del (to je postala standardna praksa v mnogih razvitih državah, da čim bolj izločijo možnost koruptivnih praks). Vladi za konec predlaga, naj pragmatično razmisli o teh predlogih, njegov Svet pa se bo skušal pogovoriti z Vilijem Kovačičem, da v primeru pisne zaveze vlade k zgornjemu umakne svoje podpise, “da do zbiranja podpisov za referendum ne pride”.

L. S.