fbpx

Poglejte, kako so na POP TV spet lagali javnosti, svoje napake pa trmasto ne želijo priznati!

Foto: YouTube

V soboto so na komercialni televiziji POP TV pripravili prispevek o poljskem evropskem poslancu, ki je izjavil, da so ženske manj inteligentne od moških, kar je podprl z argumentom, da med najboljšimi stotimi igralci na uradni šahovski jakostni lestvici ni nobene ženske. Na POP TV so se odločili izjavo poljskega poslanca demantirati, kar niti ni nujno slabo, saj je šlo za selektiven argument, toda svojo tezo je novinarka Janja Zdovc podprla z neresnicami, kar ni ušlo budnemu očesu slovenske javnosti. Zgodba o lažnih novicah, ki jih producira POP TV, je najprej začela krožiti v tvitosferi, zelo problematično pa je predvsem to, da so se na največji slovenski komercialni televiziji spustili v besedni dvoboj z avtorjem kritike, namesto da bi preverili resnična dejstva in se za napako opravičili.

V prispevku z dne 11. marca 2017 je novinarka Janja Zdovc trdila, da je na šahovski jakostni lestvici med najboljšimi stotimi igralci tudi ženska šahista Judit Polgar, kar pa ni res. 40-letna Madžarka sicer velja za najboljšo žensko vseh časov v tem športu. Bila je najmlajša igralka, ki je kadarkoli prodrla med najboljših 100 šahistov na svetu, saj je bila leta 1989, ko ji je to uspelo, stara samo 12 let. Polgarjeva je leta 2005 osvojila kar 2735 točk, največ v njeni karieri, kar jo je na svetovni jakostni lestvici uvrščalo na izjemno visoko 8. mesto. Toda zadnjič je bila na lestvici uvrščena avgusta leta 2015.

Svetovna šahovska lestvica je bila zadnjič posodobljena v začetku meseca marca letos, trenutno pa med najboljšo stoterico ni nobene ženske. Nobena ženska pa nikoli v zgodovini ni prišla v pozicijo izzivalca svetovnega prvaka, kaj šele svetovnega prvaka, na kar je na Twitterju opozoril blog Svoboda. Trditve komercialne televizije, da je Polgarjeva premagovala tudi svetovne prvake, je zato zavajanje javnosti. V resnici ima madžarska šahistka zgolj nekaj dobljenih partij, proti vsem najboljšim igralcem pa ima negativno medsebojno statistiko.

POP TV se je torej spodbijanja izjav poljskega EU-poslanca Janusza Korwina Mikkeja lotila zelo slabo, saj je nastopil z lažnimi argumenti. Na blogu Svoboda opozarjajo, da je podobnih primerov, ko komercialna televizijo v slovensko javnost širi lažne novice, v zadnjem času preprosto preveč.

Prav tako se je vredno vprašati, če se je novinarka Janja Zdovc sploh ustrezno pripravila na svoj prispevek, saj se je milo rečeno lotila bojev z “mlini na veter”. Številni strokovni članki, napisani v daljni oz. bližnji preteklosti, razkrivajo sicer fenomen moške dominacije v šahu, kar pa ni posledica slabše razvitih možganov pri ženskah, temveč posledica drugače razvitih možganov, saj ženske razmišljajo drugače, v primeru šaha torej slabše. Gre namreč za fiziološko razvit pojav, saj se možgani fetusa še in utero pod vplivom testosterona razvijajo drugače.

To seveda ni povšeči feminističnim gibanjem, ki so med slovensko levico izjemno močno razširjena, zato imajo svoj vpliv tudi na režimske medije, kot je POP TV. “Zagotovo primer šaha odpira številna vprašanja o tem, kako dana razlika med spoloma vpliva na razlike npr. v vodenju podjetij in kaj to pomeni za enako zastopanost spolov na vodilnih položajih,” še piše Svoboda na Twitterju in dodaja, da gre v primeru prispevka Zdovčeve za lažno novico, česar pa na POP TV niso najbolje sprejeli.

Z omenjene televizije so se na Twitterju namreč oglasili prek uradnega profila oddaje 24 ur, pripeli profil šahistke Polgarjeve in blog Svoboda označili za “lažnega informatorja”. Ob tem svojih podatkov na POP TV niso preverili, sicer bi prišli do ugotovitve, da se je novinarka Janja Zdovc raziskovanja in dostopanja do podatkov lotila kar prek Wikipedije, kar samo po sebi pomeni, da se je zanašala na neuradne in nepreverjene informacije. Prav tako bi na POP TV z malo več volje in vloženega truda lahko ugotovili, da je Polgarjeva že leta 2014 javno napovedala svojo upokojitev iz aktivnega igranja šaha.

L. S.