fbpx

Pogrom nad Oriano kot dokaz, da negativni vpliv “influencerjev” že deluje

Oriana Girotto (Foto: FB)

Na Novi24TV smo opozarjali, kako negativen vpliv bi lahko na javno dojemanje covida-19 imeli vplivniki kot sta Marko Potrč in Tanja Ribič. Ljudje smo ovce – ne potrebujemo veliko, da nas od dvoma v trditve avtoritete brez argumentov, v slepo vero pahne kar trdi nekdo drug. Potrebno je zgolj, da druga avtoriteta javno spregovori. Potem, ko je Oriana Girotto – vplivnica, ki covid-19 jemlje zares, na svojem Facebook profilu objavila zapis, v katerem “potrčem in ribičkam” sporoča, da jim bo izdala račun za neodgovorno vedenje, ki pomaga “širiti virus”, se je nanjo vsul plaz negativnih komentarjev tistih, ki so padli pod vpliv omenjenih estradnikov.

O Orianinem ciničnem zapisu na Facebooku smo na Nova24TV že pisali, zanimivo pa je bilo opazovati odzive komentatorjev, ki so se z agresijo in žaljenjem obrnili proti njej. V njihovi drži je moč prepoznati zagon, ki so ga dobili od anticovid vplivnikov.

Značilnost anticovid komentatorjev je predvsem v tem, da do ljudi z nasprotnimi stališči pristopajo na zelo podoben način kot levičarji do SDS – ovcev. Imenujejo jih “ovce”, zaradi česar smo zgoraj tudi sami namereno uporabili ta opis. Psihologija v ozadju je precej očitna: nekdo prepozna problem glede trditve avtoritete (vlada, znanstvena skupnost), kjer neproblematičnih trditev skoraj ni, druga avtoriteta (disidentski znanstvenik, slavni človek, ki propagira anarhizem) mu problem predstavi kot ustrezen dokaz proti trditvi, s čimer ga spodbudi, da se obrne proti vladi, svoje nekritično sledenje drugi avtoriteti prepozna kot svojo avtonomnost v odnosu do prve, zaradi česar se počuti intelektualno in tudi moralno superiornega vsakomur, ki zagovarja trditev, skladno s trditvami prve avtoritete.

Sledil je pogrom
Če poenostavimo: po njihovih lastnih standardih gre za “ovce”, ki drugim ljudem, tudi tistim, ki imajo za svoja stališča argumente pravijo, da so “ovce”, kar v bistvu pomeni, da se hvalijo s svojo avtonomnostjo – le zato, ker verjamejo isto kot prva avtoriteta. Poglejmo si nekaj komentarjev, uperjenih proti Oriani, še zlasti tistih, kjer komentatorji uporabljajo izraz “ovce”. Preostale komentarje si lahko ogledate na spodaj priloženem linku do zapisa na Orianinem profilu.

Komentarji proti Oriani (Foto: Posnetek zaslona)

Komentarji proti Oriani (Foto: Posnetek zaslona)

Hvala vsem znanim in manj znanim Slovencem, ki za pridobitev popularnosti dejansko prispevajo k rasti okužb. Lahko bi…

Gepostet von Oriana Girotto am Sonntag, 13. September 2020

Aleš Ernecl