fbpx

Pohitite z unovčitvijo digitalnih bonov, Golobova vlada jih bo z novelo zakona ukinila

Ministrica za digitalno preobrazbo se je očitno namenila utišati vsa kritična mnenja (foto:sta)

Težko pričakovani digitalni boni so na voljo od srede naprej. Razveselili so se ga mnogi upravičenci, naval pa so v zadnjih dneh beležili tudi prodajalci računalniške opreme. Čeprav si bodo lahko s tem nekateri zagotovili boljšo opremo, ki si je prej niso mogli, je do bonov kritična ministrica za digitalno preobrazbo, ki že kuje načrt za novelo, ki bo bone ukinila.

Digitalni boni se zdijo novi ministrici za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh nesmiselni, saj meni, da je “predvsem financiranju v tujini narejena oprema, pri njenem razvoju pa naša podjetja niso imela nobene bistvene vloge in/ali koristi.” Poleg tega se ji zdi, da digitalni bon ne bo pomagal pri dvigu digitalne pismenosti ali digitalne vključenosti, nasprotno, po njenem mnenju bo povečal tako digitalni kot socialni razkorak. Za odpravo ukrepa digitalnih bonov je dejala, da je že v pripravi novela, ki bo to omogočila. Omogočila, da ljudje ne dobijo tega, kar jim je bilo obljubljeno, očitno.

Emilija Stojmenova Duh je v soočenju z nekdanjim digitalnim ministrom Borisom Markom Andrijaničem na POP TV nasprotovala vsem pozitivnim učinkom digitalnih bonov, češ, da je šlo za “predvolilne Janševe bombončke” in da so za mnoge nekoristni. Kljub Andrijaničevim argumentom, podanim na podlagi dejstev, ki pojasnjujejo prav vse dobrobiti bonov, je Stojmenova odločna pri poskusu njihovega “izničenja”.

Včeraj se je zdelo bolj kot ne sarkazem, ko sem zapisal, da naj mladi čimprej porabijo digitalne bone, predno jim jih Golobova vlada vzame. Danes je to dejstvo, ki ga je napovedala nova ministrica. Z novelo zakona bodo ukinili digitalne bone“, je na Twitterju zapisal Uroš Urbanija, ki je komentiral njeno izjavo, da je v pripravi novela, s katero bodo preprečili nakup tehnološke opreme oziroma bonov, ki bi to omogočali. Njena izjava je sprožila marsikateri komentar pa tudi opozorila mladim, naj čim prej nakupijo vse, kar potrebujejo, dokler imajo še to možnost in dokler Stojmenova Duh ne uresniči svoje napovedi.

Foto: Twitter

Glede na to, da živimo v pravni državi in da trenutno velja ta zakon, proti temu Stojmenova ne more nič, je pa zatrdila, da bodo v prihodnosti poskrbeli, da se bo “storilo veliko”. Prvi korak za ta “veliko” ni ravno obetajoč ob dejstvu, da je že prvi korak napoved udarca po žepu državljanov.

Tanja Brkić