[FOTO] Policija na gradbišču ljubljanske džamije: Nekateri delavci gradijo islamski center brez dovoljenja za delo in prebivanje v Sloveniji!

Foto: Nova24tv

V četrtek so policisti na gradbišču islamskega centra v Ljubljani izvedli poostren nadzor s področij zakona o tujcih, zakona o prijavi prebivališča, zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter drugih kršitev s področja mejnih zadev. Očitno je, da pri Jankovićevem projektu gradnje džamije v Ljubljani ne gre vse po pravilih, saj je bila prisotna tudi Finančna uprava RS, nekateri delavci pa so tam delali kar na črno in brez dovoljenja bivali v Sloveniji!

Na PU Ljubljana smo po četrtkovem posredovanju policistov in Finančne uprave RS (Furs) poslali novinarsko vprašanje, zakaj so posredovali in do kakšnih zaključkov so prišli. Odgovorili so nam, da so policisti omenjene policijske uprave v četrtek dopoldan skupaj z delavci Fursa ob rednem delu izvedli poostren nadzor s področij zakona o tujcih, zakona o prijavi prebivališča, zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter drugih kršitev s področja mejnih zadev in tujcev, še posebej s poudarkom nad zaposlenimi tujci na gradbišču.

Foto: Nova24tv

“Pri tem so policisti pri nadzoru iz svojih pristojnosti ugotovili dve kršitvi nezakonitega bivanja tujcev (BiH) po 145/2-2 zakona o tujcih,” so nam sporočili s PU Ljubljana ter v zvezi s tem dodali, da sta bila izdana plačilna naloga in odločbi. Zapisani člen razkriva, da so policisti pisali globe v višini med 800 in 1.200 evrov, kolikor mora plačati tujec, ki nezakonito prebiva v Republiki Sloveniji. Mimogrede, isti člen, 1. odstavek, še pravi, da se z globo od 500 do 1.200 evrov kaznuje za prekršek tujec, če nedovoljeno vstopi v Republiko Slovenijo. Takih pa je kar nekaj, kajne? Samo v četrtek so policisti PU Novo mesto ujeli 28 ilegalcev, ki so nedovoljeno prišli v Slovenijo, PU Koper pa je samo v četrtek ujela 15 ilegalnih migrantov. Vsaj ilegalci, ki so jih ujeli primorski policisti, bodo vsi vrnjeni na Hrvaško. A o globah niti besede …

Foto: Nova24tv

Ljubljanski policisti pa so med preiskovanjem delavcev, ki gradijo Jankovićevo džamijo, izrekli še eno opozorilo zaradi kršitve 144/1-4 zakona o tujcih. Zaradi ugotovljene kršitve dela na črno bo podan obdolžilni predlog pristojnemu organu Fursa, še dodajajo na PU Ljubljana. Prav tako je postopke v nadzoru iz svojih pristojnosti  izvedel Furs.

M. S.