fbpx

Policija opozarja pred novimi protesti: Kršitelje odlokov se bo fotografiralo in dokumentiralo, plačali bodo tudi kazen

Nezakoniti udeleženci protestov v Mariboru. (Foto: Posnetek zaslona: RTV Slovenija, Bobo)

Dogodki v Mariboru so poskrbeli za zgražanje dela slovenske javnosti. Na družabnih omrežjih je bilo veliko kritik državljanov, čemu se nas večina drži ukrepov, če se manjšina dvomljivcev v covid-19 požvižga na ukrepe. Prav to se je zgodilo v Mariboru, ko se je več sto glava množica udeležila nezakonitega protesta. Z ostrim sporočilom se je odzvalo vodstvo slovenske Policije.

Vodstvo Policije se je oglasilo o nezakonitem protestu v Mariboru. Vsem državljanom še enkrat svetujejo, da se naj ne udeležujejo na javnih krajih in nedovoljenih shodih. Organi pregona se zavedajo, da ima vsak državljan ustavno varovano pravico do izražanja svojega mnenja. A pozivajo, da je ponovno zbiranje vseh vrst na javnih krajih prepovedano z novim sprejetim vladnim odlokom. Ob tem navajajo še nov vladni odlok o gibanju med pokrajinami in ustreznim nošenjem ustnih mask.

Naloga policije na neprijavljenih in nedovoljenih shodih je, da skrbi za javni red. Tako bodo morali policisti na morebitnih novih shodih opravljali naloge varovanja, preprečevali kršitve javnega reda in izvajali bodo nadzor nad upoštevanjem sprejetih ukrepov zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19. Policija bo vse nedovoljene shode tudi fotografirala in dokumentirala kršitelje vladnih odlokov. Na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih pa bodo kršitelji prejeli tudi plačilne naloge.

Policija poziva, da naj državljani upoštevajo ukrepe zaradi lastnega zdravja in zdravja drugih državljanov
V nadaljevanju možje v modrem odsvetujejo, da se na takšnih nezakonitih shodih izpostavljate z mlajšimi otroci. Po mnenju policije so otroci zaradi svoje telesne in duševne razvitosti še posebej občutljivi, zato pozivajo starše na odgovorno ravnanje. Policisti poudarjajo, da ne posegajo nikomur v posameznikovo pravico do svobode izražanja in združevanja.

A je potrebno razumeti, da so odrejeni ukrepi namenjeni temu, da bomo še naprej zdravi in s tem ne bomo ogrožali zdravja drugih državljanov. Zato pozivajo, da se naj vedejo državljani odgovorno in “spoštujejo ukrepe za zajezitev epidemije, tako zaradi sebe kot zaradi kot drugih.” Ob tem še enkrat prosijo, da vsi spoštujejo nasvete policije in sprejete odloke.

Kot že večkrat slišano, virus ne izbira ideologije, zato le skupni boj vseh držav na svetu lahko uniči to kugo, kot covid-19 pogosto poimenuje minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Enako odgovornost moramo v teh časih sprejeti tudi državljani, saj bomo le z upoštevanjem minimalnih ukrepov za zajezitev epidemije covid-19 poskrbeli, da se bomo lahko vrnili nazaj v t.i. “normalno” življenje.

Luka Perš