fbpx

Policisti zaostrujejo stavko: Posledica bo rušenje slovenskega varnostnega sistema

Foto: J. F.

V policijskih sindikatih napovedujejo dosledno izvajanje stavkovnih aktivnosti, med drugim bodo uvedli stavkovne straže. Vlada je namreč še naprej neodzivna, pogajalski proces pa je celo prekinila. Uroševič opozarja, da je veliko nekdanjih slovenskih policistov že poiskalo bolje plačane službe, ki terjajo manj zahtevno delo.

V obeh policijskih sindikatih, ki stavko vodita od 18. novembra, so na današnji novinarski konferenci v Dobovi napovedali tudi nadaljevanje z dosedanjimi dejavnostmi in protesti. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je napovedal, da se bo v prihodnjih mesecih v Dobovi “lomil slovenski varnostni sistem”.

Po besedah predsednika Policijskega sindikata Slovenije Radivoja Uroševiča bo to, kar se bo dogajalo v Dobovi v prihodnjih mesecih, vplivalo tudi na širši slovenski prostor. Ker vlada, ki se gre po njegovem mnenju nekakšno psihološko igro, ne želi izpolniti svojih obljub, bodo tudi po treh mesecih stavko nadaljevali, je dejal Uroševič in pojasnil, da pri svojih dejavnostih na vlado ne mislijo več čakati.

Uvedba stavkovnih straž, da se zaščiti policiste
Uroševič je napovedal še, da bodo po enotah v prihodnjih dneh uvedli stavkovne straže. Te bodo pomagale tudi posameznikom, ki imajo težave pri stavki, saj nadrejeni od nekaterih policistov v času stavke ponekod zahtevajo, da opravljajo dodatne naloge in jim odrejajo dodatne poostrene nadzore.

Policisti odhajajo v druge službe v javnem sektorju
Po besedah Petroviča oba sindikata težita k temu, da plačni in karierni sistem v policiji delujeta pravično, za svoje delo pa terjajo višje plačilo, kot ga je pripravljena plačati vlada. Opozoril je tudi na nevarnost bega policistov v bolje plačane službe v javnem sektorju. Kot je navedel Uroševič, je s severovzhodnega dela Slovenije veliko nekdanjih policistov že poiskalo bolje plačane službe, ki terjajo manj zahtevno delo.

Včeraj so iz policijskega sindikata sporočili, da je vlada na četrtkovi seji brez kakršnekoli vsebinske utemeljitve zavrnila njihov zadnji protipredlog. Predstavnike sindikatov pa je vladna pogajalska skupina seznanila, da ni uspela zagotoviti dodatnih sredstev za reševanje stavkovnih zahtev.

N. K., STA