fbpx

Politolog Haček o včerajšnji opozicijski blamaži: Menim, da ima KUL precej slabe svetovalce

Koordinator Levice Luka Mesec, predsednica SAB Alenka Bratušek, predsednica SD Tanja Fajon in predsednik LMŠ Marjan Šarec (foto: STA)

Obstrukcija očitno ni uspela, ima pa predsednik DZ Igor Zorčič prav, ko pravi, da takšna obstrukcija ni najbolj smiselna, saj bi točke dnevnega reda pač obravnavali kdaj drugič in s tem ne bi bile pometene iz dnevnega reda – tako je komentiral včerajšnje pestro dogajanje v državnem zboru politolog dr. Miro Haček. “Tako da menim, da ima KUL precej slabe svetovalce, saj se je smiselno obstrukcije poslužiti takrat, ko je z njo nek namen dejansko tudi dosežen, ne pa zgolj in samo zaradi prazne in ihtave destruktivnosti,” je svetoval KUL-ovcem. 

Če pa pogledamo za zadevo javnopolitično, je pojasnil profesor in politolog dr. Miro Haček, pa je zadeva še manj racionalna, saj je z obstrukcijo opozicija KUL koaliciji omogočila enostavno zavrnitev zakonov, ki jih je predlagala opozicija. Poleg tega glasovanja pokažejo, da bi lahko opozicija včeraj, če bi seveda ostala v dvorani, že v prvem branju zavrnila vsaj en zakon (o igrah na srečo), ki ga je predlagala vladajoča koalicija, morda pa tudi predlog davčne zakonodaje. “To nam pove predvsem to, da KUL tudi 18 mesecev po metanju puške v koruzo še vedno deluje na enak način kot takrat in da je pri njih vsebina še vedno daleč za ideologijo. Žal,” je še pripomnil profesor Haček.

Včeraj je namreč leva opozicija protestno zapustila dvorano – v opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB so po koncu seje v državnem zboru poudarili, da so želeli z obstrukcijo pokazati, da koalicija nima zagotovljenih potrebnih 46 glasov za večino v DZ. Zadeva se jim ni ravno iztekla po načrtih, na seji je namreč ostal predsednik DZ Igor Zorčič, ki je poskrbel, da so ostali poslanci na prvi obravnavi s 45 glasovi za in z nobenim proti ocenili, da je predlog zakona o dolgotrajni oskrbi primeren za nadaljnjo obravnavo. Potrdili pa so tudi novelo Zakona o dohodnini – gre za ključna zakona, ki urejata položaj starostnikov ter nižjih davkov in sta dolga leta čakala na potrditev. Predvideno je bilo tudi odločanje o ustavnem sodniku ter zakonodajnih predlogih o dohodnini in igrah na srečo.

Foto: STA

KUL-ovcem poteza Zorčiča seveda ni bila po godu, namesto da bi v duhu demokracije spoštovali njegovo odločitev, so po njem udarili z vsemi topovi. Prvak v metanju puške v koruzo Marjan Šarec  je tako ob Zorčičevi odločitvi, da ne zapusti seje, dejal, da “danes niso časi za tako imenovano pahorjanstvo, ampak so časi, ko se je treba odločiti, na kateri strani si“. Po njegovih besedah se morajo poslanci odločiti med tem, ali podpirajo demokratične sile, ki se trudijo, da bi država ostala v normalnih tirnicah, in tem, da vladajočim, ki kršijo norme in načela pravne države, omogočijo vladanje in sprejemanje zakonov. Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je dejala: “Dejstvo je, da smo v opoziciji, tisti pravi opoziciji, danes želeli pokazati, kakšno podporo ima vlada v DZ, in očitno je gospod Zorčič tisti, ki se je postavil na nasprotno stran od naše opozicije.” KUL-ovcem je pač malo mar za državo in njeno dobrobit, pomembno jim je le to, kdo je njihov in kdo ni – slednje pa imajo očitno za krivoverno nesnago, če uporabimo referenco na Butalce, na katere mnogokrat spominjajo KUL-ovci.

Igor Zorčič je sicer povsem po nepotrebnem zavrnil očitke, da sodeluje s koalicijo, ker se ni pridružil poslancem opozicijskih LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP, ki so sejo obstruirali. Pojasnil oziroma opravičil se je, češ da predsednik DZ pri odločanju o obstrukciji ni tako svoboden kot ostali poslanke in poslanci, saj mora organizirati sejo in delo DZ. Vsekakor bi lahko pokazal malo več hrbtenice in stal za svojimi dejanji – a na koncu dneva je najpomembneje to, da je vsaj on najprej pomislil na državo in njene državljane, ne pa zgolj na lastne interese, kot je značilno za stranke koalicije KUL.

Sara Bertoncelj