Poljanski kmetje zaradi volkov izgubili več kot 30 ovac – na odgovornost kličejo Zajca

Posledice napada volkov (Foto: Facebook)

Divje zveri in škoda, ki jo te povzročajo, postajajo v Sloveniji vse večji problem. Do zadnjega hujšega napada volkov je prišlo v noči s srede na četrtek, ko se je na območju Poljan zgodil pokol več kot 30 ovac. “To je pač posledica neustreznega gospodarjenja z zvermi s strani aktualne Vlade Republike Slovenije,” je zadevo že komentiral poslanec SDS Žan Mahnič. Podobnega mnenja je tudi župan občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež, ki je priznal, da so zaradi številnih napadov zveri tamkajšnji prebivalci vseskozi v strahu.

V zadnjem času pogosto prihaja do napadov volkov na drobnico in živino, kar zelo jezi slovenske kmete. Hkrati pa se zveri, katerih večji odstrel bi bil nujen, svobodno sprehajajo po slovenskih naseljih in povzročajo strah med prebivalci. Ob tem zlasti preseneča dejstvo, da do napadov prihaja tudi na severnem Primorskem in Gorenjskem, kjer volkov do nedavnega sploh niso poznali. V noči s srede na četrtek je po poročanju STA do napada volkov na ovce prišlo na območju Poljan nad Škofjo Loko.

Pokol več kot 30 ovac se je zgodil v vasi Dolenja Žetina. Pri tem je oškodovani rejec Janez Bogataj že potrdil, da je ovce nedvomno poklalo krdelo sedmih do desetih volkov, ki ga ni zaustavila niti ograda z električnim pastirjem. Gre za prvi takšen napad na poljanski strani Blegoša, podobne težave pa so v minulih mesecih že imeli na selški in cerkljanski strani. Bogataj je v povezavi s tem pojasnil, da v njihovih krajih doslej ni bilo volkov, letos pa so se množično pojavili. Posledično je prepričan, da na to območje ne spadajo. Ob tem je poudaril, da ovčereja v tem delu Slovenije ob tovrstnih razmerah sploh ni mogoča, kar po njegovo dokazuje to, da so mu volkovi v eni sami noči pobili kar tretjino ovc. Da bo nadomestil izpad v tropu, bo zaradi plemenskih živali in zaščite porekla trajalo kar od tri do štiri leta, saj takšne drobnice ni mogoče kar tako kupiti. Odškodnina, ki jo kmetje prejmejo ob napadih zveri, po njegovem mnenju nikakor ni zadostna. Ob tem poudarja še, da v hribovitem okolju, kjer živi, ovac nikakor ne bi mogel bolje zaščititi pred napadi volkov.

Posledice napada volkov (Foto: Facebook)

Posledice napada volkov (Foto: Facebook)

Posledice napada volkov (Foto: Facebook)

Tretji napad volkov v občini Gorenja vas – Poljane v zadnjem času
V naši občini so bili letos trije podobni napadi: maja v Leskovici, avgusta v dolini Kopačnice, sedaj pa še tu,” se je na najnovejši napad volkov na drobnico že odzval župan občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež. Ob tem je poudaril: “Na vsak način je do tega prišlo zaradi preveč divjadi in preveč zveri v naših koncih. Na vsak način je potrebno te zveri odstraniti, da se njihovi napadi ne bodo več dogajali, saj se to tudi pred tem ni dogajalo.” V zvezi s tem je izrazil zaskrbljenost, da se postopki na področju odstrela zveri prepočasi odvijajo prav po zaslugi Vlade Republike Slovenije.

Milan Čadež (Foto: STA)

Gre za posledico neustreznega gospodarjenja z zvermi s strani aktualne vlade
Podobnega mnenja je tudi poslanec SDS Žan Mahnič, ki je v povezavi z napadom povedal: “To je pač posledica neustreznega gospodarjenja z zvermi s strani aktualne Vlade Republike Slovenije. Pri tem bi dodal, da sem osebno opozoril, da je to, da smo na tem območju odstrelili enega volka, premalo. Zaradi tega sem prejšnji teden dal tudi poslansko pobudo na ministrstvo za okolje in prostor, da za območje občin Gorenja vas – Poljane, Železniki in Cerkno izdajo odločbo še za enega dodatnega volka.” Ob tem je poudaril, da naj bi šlo po pripovedovanju lovcev v najnovejšem primeru za napad sedmih volkov. “Predvideva se, da sta bila dva od njih odrasla, dva enoletna, trije pa še mladički,” je zaključil.

Žan Mahnič (Foto: STA)

Rajko Golob

 • Nata

  + + + + + +” Gre za posledico neustreznega gospodarjenja z zvermi s strani aktualne vlade “. . . . . . pa ne samo aktualne !!

  No, vsekakor je to dogajanje posledica nespametnega gospodarjenja z naravo, kamor spadajo živali !
  Mene pa skrbi, da se bodo ljubitelji le teh omislili zavetišče za preganjane živali , v smislu tega. . . .
  https://www.casnik.si/zavetisce-za-zapuscene-zivali/?fbclid=IwAR0iITLHBSmvYbSGrODge893vDjeXmnr7BNgTdtxVikEoLoo5yv9xyJuiGI. . . .

 • Cenzura

  Kaj pa če bi gospodje ovčjerejci raje poskrbeli za ustrezno zavarovanje svojega kapitala z ustrezno zaščito ponoči (zapiranje drobnice v ogrado). Najlažje je zahtevat odškodnino. Pojdite v ZDA s takim socialističnim predlogom boste vidli kaj vam bodo rekli.

  • rabbit

   A so ovce nevarne volkovom ali je obratno kdo mora zaščititi oz. osamiti svojo napadalno živino, kmetje ali država kdo je lastnik napadalnih zveri.

   • Cenzura

    Naj mi država potem še plača proti ptičjo mrežo, ker so mi vsa semena Škorci pojedli. Kaj misliš da je v ZDA, Nemčiji kaj drugače. Svoj kapital se primerno zavaruje, tudi v Ameriki ni več tako kot včasih da lahko kar vse postrelaš. Veliki problemi z volkovi so v Yellowstonu kjer morajo knetje sami pokrbet za zaščito svoje govedi.

    • rabbit

     Za ptiče in ostalo nič ne piše v zakonu, da so last države za velike zveri pa zakon prav natančno piše. In odgovorni lastnik v tem primeru država mora lepo poskrbeti za svoje. Se pravi moj pes je nevaren, za verigo in ostalo pa naj sosedje poskrbijo . Me res zanima, če bi šlo tole skozi pri inšpekcije za varno hrano in veterinarstvo.
     Lahko greš sto mrež postavit pa lačnega volka ne bodo zaustavile.

    • Observer

     V ZDA imajo 2. amandma, svoje orožje, s katerim zlahka zaščitijo svoje govedo. Ne primerjaj Amerike s pomehkuženo Slovenijo.

     https://www.youtube.com/watch?v=s7WuKdVhrmA

     Daj na 58. sekundo videa…

    • Anton

     poanta je da je glede na majhnost države kot je Slovenija, število teh zveri prekoračilo kritično mejo, kar je posledica neprimerne politike gospodarjenja s strani države, ki ni ustrezno izvajala odstrel vsa ta leta.

     sarkazem press

  • Sonce

   Kmetije ki imajo pse imajo mir.

   • rabbit

    Ko volk raztrga psa so zelo srečni. Ali pa psi pobegnejo pred topom volkov. To govori človek, ki volka vidi v živalskem vrtu ali risanki in govori v tri dni
    Najbolje bi bilo da tebe in tebi podobne postavimo za pastirja pa, da potem poročaš iz prve roke.

  • rabbit

   A prej ste pa okoljevarstveniki vpili na kmete kakšne egoistične svinje da so, ker svojo živino zapirajo sedaj, ko jo imajo na paši pa vam spet ni prav. Pa dajte že enkrat se zmenit kaj vam odgovarja. Ko boste enkrat lačni, pa asfalt lizali, takrat bo pa za vas srečen dan.

   • Cenzura

    A sedaj sem pa okoljevarstvenik, še čudno da nisem komunajzar, levak

  • Observer

   Jaz bi storil še bolje na njegovem mestu. Nekje bi ilegalno dobil orožje in ponoči pričakal volkove v dobro varovani zasedi in ko bi napadli ovce, bi jih postrelil. Ali pa prosil nekoga, ki ima hrbtenico in ki ima orožje, da jih postreli. Za dobro plačilo seveda. Ali pa za nekaj ovčjih kotletov. Potem bi pa postreljene volkove takole na kup zložil kot je tale kmet razmesarjene ovce in sliko poslal v Ljubljano.

   Če država ne stori svojega naj ljudje. Kaj tem kmetom ni jasno? A jim ni jasno, da država načrtno zavlačuje z odstrelom? Zakaj? Ja očitno, da uniči kmete na teh področjih. S tem pa tudi buhtalce v mestih. Ker če se bo tole nadaljevalo in še povečalo, bo šla cena hrane (mesa) gor.

   Vsi tisti mestni ljudje, ki ne vedo, kdo jih hrani in od kje jim zrezek na krožniku, ki tako sočustvujejo z volkovi, vprašajte se zakaj ne sočustvujejo s razmesarjenimi ovcami in z ljudmi na teh področjih in s samim seboj, ker bodo morali plačevati dražjo hrano? Mogoče zato, ker so tudi sami volkovi v svojih medsebojnih odnosih. Človek človeku volk.

   Wolves dont kill unlucky deer, they kill the weak ones. Jeremy Renner and Elizabeth Olsen
   https://www.youtube.com/watch?v=DvRmvoLdWmg

 • Sonce

  “To je pač posledica neustreznega gospodarjenja z zvermi s strani aktualne Vlade Republike Slovenije,” je zadevo že komentiral poslanec SDS Žan Mahnič.

  Tako je Žan, povej jim, ta vlada je kriva, kdo pa drug?!

  Zahtevamo predčasne volitve!

 • Beličič

  To je del narave!Od nekje naprej ne moreš nič!Lahko samo škodo povečuješ!

  • Beličič

   ¨Niso vsi volkovi zlobni!Je pa res,da so Rdeče kapice nedolžne!

 • Aton

  Zagovorniki divjih živali bi lahko zbrali denar in dobro poplačali škodo. Sicer bi si lahko mislil, da so navadni pokvarjeni koristolovci

 • pajot

  Treba je poslat Evgena Carla nad volkove. Bo takoj mir.

  • xtc

   A da jih pričaka z nogami narazen?
   Volkovi pa v azil v Črno goro.

 • xtc

  Kot sem že dejal,ve se koliko zveri premore določen okoliš,ostalo se mora odstrelit,kmetje pa morajo tudi več naredi za zaščito in pri tem ni nič narobe če se jim pomaga z ugodnimi krediti,a mora biti zadeva izvršena strogo,ne spet po SLO varianti.

 • Observer

  Nekoga takega morajo kmetje najeti…

  WIND RIVER Trailer (2017)
  https://www.youtube.com/watch?v=s7WuKdVhrmA

  58. sekunda videa…

 • šmentanamuha

  Tedenska doza pumpanja javnosti. Foto: Facebook.
  Res me zanima, kdo v Sloveniji poje vse te ovce, razen volkov seveda?

  • Andrej

   Ne boš verjel, kakšno povpraševanje je po ovcah. Restavracije redno naročajo. Dogovorijo se z ovčerejci za dobavo. Ko volk vskoči se ovčerejcu podre struktura dobave. Ostane brez zaslužka.

 • cosmosjasnovidec

  O teh zadevah nima smisla debatirati,ker se sploh ne ve kaj je res in kaj izmišljeno predvsem pa kdo take pokole počne namesto Volkov oziroma ostale divjadi.
  V kolikor so te zadeve resnične apsolutno ni nikakršna rešitev odstrel večina divjih živali in to mora postati bedakom jasno.
  Če je tako potem se mora pobiti popolnoma vsa divjad do zadnjega od Volkov,Medvedov,Lisic itd.
  Če ostanejo samo cirka 4.Volkovi,1.Medved itd. v Sloveniji bodo ti sigurno še naprej pobijali oziroma iskali hrano tam kjer jo lahko najdejo in to je povsem razumljivo.
  In kako si torej neki bedaki predstavljajo kar tako enostavno poboje divjih živali,da se jih kar pobije.
  Za te zadeve obstajajo drugačni ukrepi kot so postavitev zaščitnih ograj (katerih vlada seveda noče namestiti,ker bi ovirale muslimansko migrantsko golazen) potem rezervati in tako naprej.
  Vendar se seveda denar namenjen iz EU sklada za te zadeve pokrade in si ga v vladi razdelijo med sabo.
  Nešteto krat sem že napisal naj kmetje pošljejo pritožbe v tujino Bruselj ter jih tam o tem seznanijo saj je v tujini prikazano,da so take zadeve v Sloveniji več kot urejene.
  Z milijoni katere so odpisali lopovskim copatarskim čefutarskim kriminalcem srbom “jankovićem” bi lahko naredili zaščite ne samo v Sloveniji proti divjadi ampak še celo skoraj po vsej Europi.
  Torej kje so sedaj tisti pokradeni milijoni katere so pokradli čefutarski copatarji “jankovići” na račun državljanov?
  Naj jih sedaj namenijo kmetom za zaščito pred divjimi zvermi.
  ———————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  ———————————————————————————-