fbpx

Poljanski kmetje zaradi volkov izgubili več kot 30 ovac – na odgovornost kličejo Zajca

Posledice napada volkov (Foto: Facebook)

Divje zveri in škoda, ki jo te povzročajo, postajajo v Sloveniji vse večji problem. Do zadnjega hujšega napada volkov je prišlo v noči s srede na četrtek, ko se je na območju Poljan zgodil pokol več kot 30 ovac. “To je pač posledica neustreznega gospodarjenja z zvermi s strani aktualne Vlade Republike Slovenije,” je zadevo že komentiral poslanec SDS Žan Mahnič. Podobnega mnenja je tudi župan občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež, ki je priznal, da so zaradi številnih napadov zveri tamkajšnji prebivalci vseskozi v strahu.

V zadnjem času pogosto prihaja do napadov volkov na drobnico in živino, kar zelo jezi slovenske kmete. Hkrati pa se zveri, katerih večji odstrel bi bil nujen, svobodno sprehajajo po slovenskih naseljih in povzročajo strah med prebivalci. Ob tem zlasti preseneča dejstvo, da do napadov prihaja tudi na severnem Primorskem in Gorenjskem, kjer volkov do nedavnega sploh niso poznali. V noči s srede na četrtek je po poročanju STA do napada volkov na ovce prišlo na območju Poljan nad Škofjo Loko.

Pokol več kot 30 ovac se je zgodil v vasi Dolenja Žetina. Pri tem je oškodovani rejec Janez Bogataj že potrdil, da je ovce nedvomno poklalo krdelo sedmih do desetih volkov, ki ga ni zaustavila niti ograda z električnim pastirjem. Gre za prvi takšen napad na poljanski strani Blegoša, podobne težave pa so v minulih mesecih že imeli na selški in cerkljanski strani. Bogataj je v povezavi s tem pojasnil, da v njihovih krajih doslej ni bilo volkov, letos pa so se množično pojavili. Posledično je prepričan, da na to območje ne spadajo. Ob tem je poudaril, da ovčereja v tem delu Slovenije ob tovrstnih razmerah sploh ni mogoča, kar po njegovo dokazuje to, da so mu volkovi v eni sami noči pobili kar tretjino ovc. Da bo nadomestil izpad v tropu, bo zaradi plemenskih živali in zaščite porekla trajalo kar od tri do štiri leta, saj takšne drobnice ni mogoče kar tako kupiti. Odškodnina, ki jo kmetje prejmejo ob napadih zveri, po njegovem mnenju nikakor ni zadostna. Ob tem poudarja še, da v hribovitem okolju, kjer živi, ovac nikakor ne bi mogel bolje zaščititi pred napadi volkov.

Posledice napada volkov (Foto: Facebook)

Posledice napada volkov (Foto: Facebook)

Posledice napada volkov (Foto: Facebook)

Tretji napad volkov v občini Gorenja vas – Poljane v zadnjem času
V naši občini so bili letos trije podobni napadi: maja v Leskovici, avgusta v dolini Kopačnice, sedaj pa še tu,” se je na najnovejši napad volkov na drobnico že odzval župan občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež. Ob tem je poudaril: “Na vsak način je do tega prišlo zaradi preveč divjadi in preveč zveri v naših koncih. Na vsak način je potrebno te zveri odstraniti, da se njihovi napadi ne bodo več dogajali, saj se to tudi pred tem ni dogajalo.” V zvezi s tem je izrazil zaskrbljenost, da se postopki na področju odstrela zveri prepočasi odvijajo prav po zaslugi Vlade Republike Slovenije.

Milan Čadež (Foto: STA)

Gre za posledico neustreznega gospodarjenja z zvermi s strani aktualne vlade
Podobnega mnenja je tudi poslanec SDS Žan Mahnič, ki je v povezavi z napadom povedal: “To je pač posledica neustreznega gospodarjenja z zvermi s strani aktualne Vlade Republike Slovenije. Pri tem bi dodal, da sem osebno opozoril, da je to, da smo na tem območju odstrelili enega volka, premalo. Zaradi tega sem prejšnji teden dal tudi poslansko pobudo na ministrstvo za okolje in prostor, da za območje občin Gorenja vas – Poljane, Železniki in Cerkno izdajo odločbo še za enega dodatnega volka.” Ob tem je poudaril, da naj bi šlo po pripovedovanju lovcev v najnovejšem primeru za napad sedmih volkov. “Predvideva se, da sta bila dva od njih odrasla, dva enoletna, trije pa še mladički,” je zaključil.

Žan Mahnič (Foto: STA)

Rajko Golob