fbpx

Ponos Slovenije, misijonar Opeka, je nominiran za nagrado Sveta Evrope za izjemne dosežke na humanitarnem področju

Foto: epa

Misijonar na Madagaskarju Pedro Opeka je nedvomno Slovenec za katerega se lahko reče, da je poosebljenje dobrote, ko gre za nesebično pomoč sočloveku, ko se ta znajde v stiski. Medtem, ko se velika večina zateka k všečnem načinu govora, so učinki Opeke vidni in oprijemljivi. Ravno zato ne manjka tistih, ki imajo zanj le dobro besedo. Tega se še kako zaveda Ministrstvo za zunanje zadeve RS pod vodstvom dr. Anžeta Logarja, ki je sprejelo odločitev, da misijonarja Opeko nominira za nagrado Sveta Evrope Raoul Wallenberg za leto 2022 za izjemne dosežke na humanitarnem področju.

Misijonar Pedro Opeka, za katerim je trideset let dolgo misijonarstvo, je skupaj s prostovoljci združenj Akamasoa in Antenne Akamasoa pomagal že več kot 500 tisoč revnim Malgašem. “Ponos Slovenije, simbol dobrote in prinašalec upanja. Nagrada Sveta Evrope bi s Pedrom Opeko pridobila dodatno težo in sijaj. Upajmo na najboljše!,” je poudaril minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič.

Gre za nagrado, ki jo podeljuje mednarodna organizacija Svet Evrope, katere članica lahko postane vsaka evropska država, ki sprejema načelo vladavine prava in vsakomur jamči človekove pravice in temeljne svoboščine. Podeljevanje nagrade poteka v sodelovanju s švedsko vlado in madžarskim parlamentom. Podeli pa se jo tistemu posamezniku, posameznici, organizaciji ali skupini, ki deluje v okviru poslanstva Sveta Evrope. Vrednost nagrade, ki bo podeljena 17. januarja drugo leto na sedežu organizacije v Strasbourgu, znaša 10 tisoč evrov.

Vzpostavil preko 18 vasi z vso potrebno infrastrukturo
Po prepričanju ministrstva za zunanje zadeve je misijonar Opeka oseba, ki na podlagi dolgoletnega delovanja in izjemne požrtvovalnosti izpolnjuje pogoje za nagrado, ki bo pomembno prispevala h krepitvi njegovega humanitarnega dela. Že več desetletij nominiranec posveča svoje življenje najbolj ranljivim in revnim prebivalcem Madagaskarja.

Foto: STA

V 30 letih svojega misijonarstva je vzpostavil več kot 18 vasi z vso potrebno infrastrukturo. Otrokom je omogočil izobraževanje v vrtcih, osnovnih, srednjih in poklicnih šolah, nedavno pa je ustanovil tudi univerzo. S pomočjo humanitarne pomoči zunanjega ministrstva Opeka v času pandemije kar 100 tisoč prebivalcem Madagaskarja zagotavlja osnovno zdravstveno oskrbo in prehransko varnost za otroke in najranljivejše prebivalce.

Iz nič ustvariti nekaj, iz manj več, iz smetišč domove, iz mraza toplino
Nekdanji nadškof Anton Stres je glede Opeke dejal, da ta kaže izjemno požrtvovalnost, organizacijsko sposobnost, pogum in čut za odgovornost. Akamasoa ne obsega namreč samo naselij za bivanje, ampak tudi šole, zdravstvene domove in bolnišnice. “Model, ki ga živi Peter Opeka, kaže, da je mogoče iz nič ustvariti nekaj, iz manj več, iz smetišč domove, iz mraza toplino,” je med drugim dejal. Nekdanji predsednik programskega sveta RTV Mitja Štular, ki je bil dvakrat soorganizator obiska Opeke v Sloveniji, je poudaril, da smo Slovenci začutili, da je izjemen človek, ki dela velike stvari. “Opeka pri svojem delu ostaja v celoti predan in v tem vztraja že trideset let in pri tem ne išče nobene samopromocije ter ni umetno kreiran produkt medijev ali vplivnih skupin, ki delujejo le za lastne koristi,” je dodal v znak občudovanja.

Opeka je letos dobil nagrado Blejskega strateškega foruma, ker vsak dan ustvarja boljšo družbo, ki revnim prinaša upanje in boljše življenje. Kot je med drugim dejal minister dr. Anže Logar Opeka mlade uči spoštovanja in skrbi za naravo, zavzema se za pogozdovanje in zaščito gozdov na Madagaskarju. Prepričan je, da revščina ni usoda in da je človek lahko močnejši od usode. To predstavlja njegovo prepričanje in življenjski slog, ki ga s svojim delom dokazuje iz dneva v dan. Tega pa skuša v glavo vcepiti vsem tistim, ki pri njemu iščejo pomoč.

Ostali predlagatelji Pedra Opeke za prejetje nagrade so Slovenska Karitas, Misijonsko središče Slovenije, Radio Ognjišče in mednarodni predlagatelj Vincentian Family Homeless Alliance (oziroma Famvin Homeless Alliance – FHA) s sedežem v Rimu.

Nina Žoher