fbpx

Porast okužb tudi posledica nezrelega in neodgovornega obnašanja; premier Janša za danes sklical krizno skupino vlade

Govorec Jelko Kacin na današnji novinarski konferenci (Foto: STA)

Včeraj so v Sloveniji opravili rekordno število testiranj, testirali so namreč kar 2560 oseb. Od tega je bilo 79 potrjenih okužb na novi koronavirus. V torek so v domovih za starejše potrdili 18 primerov, od tega pri 15 oskrbovanci doma. V šolah pa so zabeležili 10 okužb pri učencih in 2 med učitelji.

Delež okuženih med starejšimi se povečuje, na kar je opozoril tudi govorec vlade RS za covid-19, Jelko Kacin na današnji novinarski konferenci. Po njegovih besedah ta situacija terja dodatne ukrepe, zato je predsednik vlade Janez Janša za danes že sklical krizno skupino vlade.

Preberite še: Rekordno število okužb v enem dnevu

Kacin je na konferenci povedal, da se povečuje tudi število obolelih v karanteni. Okužbe so bile namreč potrjene pri 11 odstotkih tistih, ki jim je bila izdana odločba. Odstotek neznanega vira pa je še vedno bistveno višji, kot bi si želeli, je povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ, Nuška Čakš Jager.

Pojavljajo se primeri nezrelega obnašanja, morali pa bi biti solidarni
Kacin je povedal, da je povečano število potrjenih okužb posledica tako povečanega števila testiranj, kot tudi normalnega delovanja šol, gospodarstva in dejstva, da življenje poteka na normalen način. Ponovno je pozval k sodelovanju z epidemiologi in naprosil, da se epidemiologom pove, s kom so bili v stiku, kdaj in kje. Povedal je tudi, da mu je zdravstvena inšpekcija sporočila, da se, tako kot NIJZ, na terenu srečujejo z mnogo težavami, sploh kadar želijo osebe opozoriti, naj si nadenejo maske. Ljudje inšpektorjem namreč grozijo, bežijo pred njimi, celo fotografirajo jih in nočejo z njimi sodelovati. “Takšno obnašanje ni najbolj zrelo in odgovorno in meče slabo luč na celotno družbo,” je pripomnil Kacin. S svojim obnašanjem bi, sploh v času pandemije, morali biti solidarni, je še dodal.

Struktura okužb se spreminja, naš zdravstveni sistem se mora temu prilagoditi in tudi primerno organizirati. Vse sklepe vlade sprejete pred nekaj meseci, ki so bili dodatno pripravljeni za možnost ponovnega izbruha virusa, je treba nemudoma uresničiti. “Zdravstveni sistem ne sme biti talec covida-19 in zaradi covida-19 ne sme zastati na primarni ne na sekundarni ravni,” so bile besede Kacina.

Epidemiološka slika v Sloveniji in Evropi
Nuška Čakš Jager je predstavila epidemiološko situacijo v Sloveniji in v Evropi. Število okuženih v osrednjem delu Evrope se močno dviguje, predvsem v Španiji. Od vnešenih primerov v Slovenijo jih je največ prišlo iz Hrvaške, včeraj pa so zabeležili tudi en vnos iz Grčije. Na NIJZ dnevno prejemamo ogromno klicev in pisem, v katerih različni deležniki želijo natančne informacije o institucijah in lokacijah s pozitivnimi primeri, pa tudi o posameznih okuženih osebah, je povedala Čakš Jagrova. “Naj ponovno poudarim. NIJZ zaradi zaščite osebnih podatkov ne bo dajal konkretnih podatkov, ampak samo skupne podatke, ki so objavljena spletni strani in dogovorjeni,“, je odločno povedala.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuska Caks Jager. (Foto: STA)

Nobenega zapiranja šol ni na vidiku
V delu novinarske konference, ki je namenjena vprašanjem novinarjev, je Kacin najprej odgovoril na vprašanje, ali so šole res prejele navodila, naj se pripravijo na izvajanje modela C, ki naj bi nastopil čez 14 dni. Kacin je odgovoril, da je že včeraj dvakrat jasno zanikal kakršne koli priprave na uvedbo C modela. Povedal je, da edino posamezni oddelki odhajajo v karanteno, kadar je potrebno, in sicer predvsem zato, da bi se lahko čim prej vrnili nazaj k pouku. Šolam nihče ni posredoval nobenih navodil o modelu C. “Nobenega zapiranja šol ni na vidiku,” je še enkrat ponovil Kacin.

Ne smemo si dovoliti novih čakalnih dob
Več kot 1300 testiranj je bilo včeraj opravljenih v laboratoriju Medicinske fakultete v Ljubljani. seveda bo treba povečati kapacitete, tako kadrovske kot tudi tehnične, je na vprašanje o tem kaj se, kar se testiranja tiče, predvideva za prihodnost. Povečati je treba tudi število testerjev in zagotoviti dodatna finančna sredstva. Na neki točki bo treba zagotoviti tudi delo čez noč, je povedal govorec. Treba je namreč preprečiti nastanek vrst oziroma to, da bi posamezniki na testiranje čakali predolgo. Po besedah Kacina, je prav tako treba na svetovalni skupini utemeljiti smernice za prihodnost. “Ne smemo si dovoliti, da bi redna dejavnost zdravstvenih domov in bolnišnic začela zastajati in zamujati zaradi tega. Ne smemo si dovoliti novih čakalnih dob.

Testiranci naj ne kličejo in sprašujejo o rezultatih
Na vprašanje glede zmogljivosti na področju testiranj je Kacin govoril o ambicijah, da bi bile zmogljivosti bistveno večje, pa tudi to, da bi bili rezultati testov na voljo že isti dan. “Skupne zmogljivosti so relativno velike, to kar nas moči, so pa ozka grla. Ta grla je treba odpraviti pri odvzemu in pri obdelavi testa in seveda tudi pri komuniciranju s testiranim, da bi v realnem času dobili rezultate teh testov.” Zdaj se namreč dogaja, da osebe ki opravijo testiranje kličejo, sprašujejo po rezultatih in še dodatno obremenjujejo sistem, zato je Jelko Kacin tudi prosil za potrpežljivost pri čakanju na rezultat.

Sosednje države na rdeč seznam glede na število vnosov
Sledilo je novinarsko vprašanje, zakaj Avstrija še ni na rdečem seznamu. Kacin je dejal, da tudi Hrvaške niso takoj dali na ta seznam, so pa poskrbeli za zamejitev vnosa. Glede na to, da število vnosov okužbe iz Avstrije v Slovenijo ni tako visoko, se za rdeč seznam še niso odločili. Sta se pa včeraj Premier Janša in kancler Kurz pogovarjala tudi o teh temah, zato se pričakuje poročanje o njunih odločitvah na današnji seji. Gre pa omeniti tudi to, da imamo s sosednjimi državami številne mehanizme, ki v vsakem primeru omogočajo, da vzdržujemo medsebojne odnose in migracije. S sosedami imamo številen bilateralne sporazume, ki nam omogočajo več izjem pri prehajanju meje, je še povedal Kacin.

Sara Bertoncelj