fbpx

Poslanci populistično izglasovali 2. januar za dela prost dan in jo krepko zagodli gospodarstvu

Foto: M. S.

Državni zbor je danes z 61 glasovi za in 10 proti potrdil predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, kar pomeni, da bo 2. januar spet dela prost dan. To za državljane pomeni, da bodo že čez slabe tri tedne imeli še en dela prosti dan. Eden izmed argumentov je bil, da se s tem v slovenski kulturni prostor vrača večdesetletna tradicija družinskih praznikov. Podjetniki bodo imeli izpad dohodka v višini vsaj 35 milijonov evrov.

Ukrep vladajoče koalicije sta v včerajšnji oddaji Aktualno komentirala gspodarski in politični analitik Boris Tomašič ter član upravnega odbora Obrtne zbornice Franc Vesel, ki je povedal, da je Obrtna zbornica sprejela stališče, da gre za prehitro sprejeto odločitev. Obrtniki imajo namreč  za vsaj  14 dni določene roke,  v katerih morajo oddati naročila. “Podjetniki bodo imeli izpad dohodka vsaj 35 milijonov evrov. Kdor ima terminsko vezano proizvodnjo, bo delal tudi 2. januarja,” je dejal. Ker pa gre za dela prosti dan, bo treba plačati nadurno delo. V gospodarstvu se na tako hitre spremembe ni mogoče pripraviti.

Boris Tomašič pa je glede tega ukrepa dejal, da bo vlada spet razdelila bombončke ljudem. “Vsi imamo radi proste dneve, a nič ni zastonj. Gre za klasično predvolilno potezo. To je božično darilo volivcem, da bodo rekli, da jim je super vlada dala dela prosti dan. Ta vlada se dejansko norčuje iz ljudi. Drugi januar se bo imenoval Mirovanje. Simboliziral bo velikega vodjo, ki je uspel to spravit »noter« in dokazuje tudi, kaj dela sedanja vlada,” je bil do ponovne uvedbe 2. januarja za praznik kritičen Tomašič.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Včasih novo leto ni imelo posebne teže, je povedal etnolog Janez Bogataj. Da so si ljudje ohranjali zdravje, so se umivali s studenčnico. Dekleta so gledala, s katere strani bo prišel prvi obiskovalec k hiši. Če je prišel moški, je to pomenilo, da se bo dekle poročilo. Bučna silvestrovanja so se začela v 20. stoletju.

Stranka SMC nima vizije in namesto kruha deli samo še igre
Če ni kruha, pa naj bodo vsaj igre in ta predstava za javnost to dokazuje,” je na današnji seji Državnega zbora dejal poslanec Žan Mahnič. Po njegovem mnenju to dokazuje dvoje: “Stranka modernega centra nima več nobene vizije in ve, kako globoko so zabredli v tej politični krizi, ter ve, da ni več nobene pozitivne korelacije z ostalima dvema koalicijskima partnericama. In drugič to dokazuje, da glede na to, kdo je predlagatelj tega zakona, da verjetno z današnjim dnem tudi očitno uradno dr. Milan Brglez vstopa v kampanjo za predsedniške volitve, ki bodo naslednje leto.”

Branka Jurhar