fbpx

Poslanec Grims: Pouličnemu nasilništvu se je treba upreti

Foto: Polona Avanzo/Demokracija

“Prvim valovom nasilja smo bili priča lansko jesen. Vse je potekalo pod rdečimi zvezdami, zastavami in znaki antife. In ko se potem reče, da je metoda pouličnega nasilništva levi fašizem, se nekateri počutijo grozno užaljene,” je dejal poslanec Branko Grims na včerajšnji seji DZ, ko so razpravljal o predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru. Medtem ko so v koaliciji poudarjali, da gre za preprečevanje pouličnega nasilja, so bili v delu opozicije mnenja, da je namen utišati kritike oblasti. “Pouličnemu nasilništvu se je treba upreti,” je še poudaril  Grims – a očitno je naletel na gluha ušesa, saj so poslanci s 44 glasovi zavrnili novelo zakona.

Na včerajšnji seji DZ je bilo največ govora o predlogu, ki govori o kaznovanju nedostojnega vedenja. Koalicijske poslanske skupine so sprva predlagale globe od 500 do tisoč evrov za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. To je naletelo na številne kritike dela opozicije, češ da se vzpostavlja neenakopraven položaj med državljani in da gre za zastraševanje z namenom utišanja kritik oblasti. Koalicija je nato predlog, ki je bil na odboru tudi sprejet, razširila na kaznovanje nedostojnega vedenja do vseh državljanov. O predlogu dopolnila se je sicer odločalo danes, 44 poslancev državnega zbora je z zavrnitvijo novele zakona o varstvu javnega reda in miru omogočilo nadaljnje pljuvanje poslancev, fizične napade na policiste, novinarje, fotoreporterje in druge.

“Leto in pol imamo kurjače, ki politično kurijo – oni sicer temu rečejo protesti, dejanstvo gre pa za poulično nasilništvo in huliganstvo,” je na seji izpostavil poslanec Branko Grims in pojasnil, da se vse to dogaja le zato, ker so pač leteli z oblasti in sedaj spodbujajo ljudi, da kršijo zakon, da kršijo predpise, da ogrožajo eden drugega – vse to v hlastanju boja za oblast. Vse poteka pod rdečimi zvezdami, vse poteka pod znaki levice. Grims je pokazal tudi zanimivo fotografijo – na njej je namreč opaziti poslanca SD Marka Koprivca, ki je nedavno zatrdil, da ga na protestih ni bilo. “Ena ni nobena, dvakrat je pa obakrat,” je pripomnil in pokazal še eno fotografijo s Koprivcem. V nadaljevanju je povedal, kako se je potem stvar razvijala naprej. Prikazal je naslednjo stopnjo – fotografijo z antifa zastavami, poleg tega so bile seveda tudi rdeče zvezde, pojavilo pa se je tudi že agresivno nastopanje.

Fotografija vidnih predstavnikov SD na protestu.

Metodi pouličnega nasilništva, ki je levi fašizem, je treba odločno reči ne
Pouličnemu nasilništvu se je treba upreti, je poudaril poslanec Branko Grims in pojasnil, da sicer to lahko pripelje do podobnih posledic, kot so smo jih videli v ZDA, kjer so poulično nasilništvo tolerirali – ker se je obešalo na neke floskule o zaščiti manjšin in podobno. Na koncu pa je bilo čez dvajset mrtvih, na tisoče ranjenih in na milijarde dolarjev škode. “Najbolj žalostno pa je in tukaj mislim, da se marsikomu svetijo oči v tej dvorani, ker se jim je splačalo. Konec koncev so tisti, ki so nasilje sprožili oziroma vodili iz ozadja niti, prevzeli oblast. Podoben scenarij je bil v Nemčiji in še kje. In jaz samo upam, da so v Sloveniji Slovenke in Slovenci dovolj pametni in modri, da bodo pouličnemu nasilništvu, metodi pouličnega nasilništva, ki je levi fašizem, odločno rekli ne,” je še poudaril Grims.

Živali bi zaščitili, človeka pač ne
Grims je še pripomnil, da se je na nek način krasno videla vsa ta beda modernega levičarstva. Ko je šlo za živali, je bil poudarek  – če nekdo izvaja nasilništvo, vpije nad živaljo, jo odriva, bog ne daj, da bi jo pljunil – ga je treba najostreje kaznovati, leta zapora, vsaka kazen je prenizka: tako približno je šla razprava. Ko gre za ljudi, pa s točno iste strani slišimo: To pa ne, to je nesorazmerna in nesprejemljivo visoka kazen – 500 do tisoč evrov. “Se pravi, žival bomo zaščitili, s človekom pa se lahko počne, kar se hoče. To je moderno levičarstvo. Lepo, da ste to pokazali na tak način, da ljudje končno vidijo to in da tudi razumejo, zakaj v resnici gre,” je dodal Grims.

Vse hujše napade na poslance je treba zajeziti že v kali, da ne bo prišlo do državnega udara
Blaž Pavlin
iz stranke NSi je včeraj pojasnil, da skušajo omejiti vse pogostejši primitivizem, žaljenje in nadlegovanje tako nosilcev javnih funkcij, novinarjev kot vseh državljanov. “Naša naloga je, da budno spremljamo dogajanje v družbi in na negativne sovražne pojave pravočasno in učinkovito odgovorimo,” je dejal. Dušan Verbič iz SMC-ja je poudaril, da so prepiranje, vpitje in nedostojno vedenje, s čimer se povzroča vznemirjanje, razburjenje ali se ogrozi posameznika ali skupino in s tem škodi njihovemu ugledu, hujša oblika prekrška in je prav, da so tudi temu primerno ustrezno sankcionirani ter da pri tem prav nihče ni izjema. “Dejstvo je, da je država dolžna zagotoviti ustrezno raven javnega reda kot temelja demokratične družbene vrednote,” je dodal. Tudi Dušan Šiško iz vrst stranke SNS je ugotavljal, da so čas epidemije covida-19 in nedavni dogodki nazorno pokazali, da si nekateri upajo preveč reči, narediti, kar ni dobro, saj se že vsi obsojajo, žalijo vse povprek, tudi prek družbenih medijev, čemur mora slediti ustrezna globa oz. kazen. Dodal je, da so zgroženi ob vse hujših napadih na poslance, kar je treba zajeziti že v kali, da se ne bo zgodil državni udar. Poslanci DeSUS pa imajo po besedah Roberta Polnarja glede predlagane določbe različne poglede, je poročala STA. A žal so zmagali glasovi strank LMŠ, SD, Levica, SAB, NeP in dva iz DeSUS-a – “Levi fašizem se bo razplamtel,” je izid glasovanja komentiral Davorin Kopše.

Sara Bertoncelj