fbpx

Poslanec Mahnič soočil ministrico Katičevo: Ali je za vas prehod iz nacističnega totalitarizma v komunistični totalitarizem osvoboditev?

Foto: STA

Poslanec SDS in predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič je na ministrico za obrambo Andrejo Katič naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s stališči ministrice glede Republike Slovenije in njenega obiska partizanske proslave na Graški gori.

Da je bila ministrica za obrambo Andreja Katič v soboto slavnostna govornica na partizanski proslavi na Graški gori, kjer je bilo osrednje sporočilo “Pod zvezdo smo bili močnejši,” smo poročali že prejšnji teden in navedli več razlogov, čemu je njena prisotnost na proslavi, ki glorificira nekdanji revolucionarni boj in totalitarni režim, sporna.

Ministričinin obisk proslave in nagovor je precej zmotil tudi predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Žana Mahniča, ki je nanjo naslovil kar 15 vprašanj, ki jih bo morala pojasniti javnosti.

Celotno vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

V medijih in na spletni strani Ministrstva za obrambo RS sem zasledil, da ste bili slavnostna govornica na 30. spominskem srečanju borcev, planincev in članov veteranskih organizacij na Graški gori. Vaš nastop je vsekakor sporen, saj ste kot ministrica za obrambo imeli slavnostni nagovor na prireditvi, ki je potekala pod naslovom “Pod zvezdo smo bili močnejši.”

Zato vas sprašujem:

1. Ali je stališče ministrice za obrambo Republike Slovenije (v takšni vlogi ste namreč nastopili na prireditvi), da je bil slovenski narod močnejši pod rdečo zvezo, torej v Jugoslaviji? Če ne, zakaj ste nastopili na prireditvi s takšnim naslovom?

2. Kako kot ministrica za obrambo vidite samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo, če smo bili v Jugoslaviji močnejši?

3. Zakaj ste prevzeli vodenje ministrstva za obrambo v državi, ki je po vašem mnenju šibkejša, kot je bila država, v kateri smo Slovenci živeli prej?

4. Kakšno sporočilo dajete Slovenski vojski in zvezi Nato, ko jim sporočate, da so šibki, ker niso pod rdečo zvezdo?

5. Kakšno sporočilo dajete Slovenski vojski kot naslednici Teritorialne obrambe, ki je leta 1991 premagala JLA pod rdečo zvezdo?

 

V svojem govoru ste poudarili, “da je bila odločitev za narodnoosvobodilni boj na Slovenskem v drugi svetovni vojni edina prava in domoljubna odločitev.”

Na podlagi tega vas sprašujem:

6. Kako komentirate navedbe enega vidnejših predstavnikov NOB in kasnejšega vidnega politika v SFRJ Edvarda Kardelja, ki jih je leta 1940 izrekel v Zagrebu: “Komunisti bomo šli v oborožen odpor proti okupatorju le, če bomo imeli možnost za revolucijo.”

7. Ali NOB resnično vidite edino kot element upora proti okupatorju, ne pa tudi kot instrument nekaterih posameznikov, ki so izrabili partizane in izkoristili vojno stanje za nasilen prevzem oblasti?

 

Prav tako ste v svojem govoru poudarili, da se je “tudi Zveza borcev odločno in argumentirano postavila v bran samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije.”

Zato vas sprašujem:

8. Kako komentirate odprto pismo ZZB NOB Maribor, ki so ga poslali predsedniku predsedstva Republike Slovenije Milanu Kučanu in predsedniku skupščine Republike Slovenije Francetu Bučarju, v katerem so nasprotovali osamosvojitvi Slovenije?

9. Kako komentirate besede dolgoletnega predsednika ZZB NOB Janeza Stanovnika, ko je dejal, da bi bila odcepitev Slovenije zanj samomor?

10. Ali lahko na podlagi teh dveh in tudi drugih izjav še vedno trdite, da se je ZZB NOB odločno in argumentirano postavila v brani samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije?

 

V svojem govoru ste tudi dejali, da “brez osvoboditve ne bi bilo osamosvojitve.”

Zato vas sprašujem:

11. Glede na to, da je mlado slovensko državo leta 1991 napadel tisti simbol, pod katerim naj bi bili po vašem priznanju z udeležbo na tej proslavi močnejši, me zanima, na podlagi katerih argumentov lahko osvoboditev iz leta 1945 označite kot predpogoj za osamosvojitev leta 1991?

12. Zakaj ni bila potemtakem Republika Slovenija samostojna in neodvisna država že leta 1945, v kolikor bi držale vaše navedbe?

13. Ali je za vas prehod iz nacističnega totalitarizma v komunistični totalitarizem osvoboditev? Zakaj smo se potem morali leta 1991 ponovno osvobajati in ne samo osamosvajati, saj nas je neposredno po osamosvojitvi napadla vojska, ki se je deklarirala in to tudi zgodovinsko in kadrovsko gledano tudi bila naslednica partizanske vojske?

 

Ob vsem povedanem pa ste pozabili izpostaviti vsaj eno pomembno dejstvo. Po paktu Ribenntrop-Molotov so bili naši komunisti, ki so kasneje organizirali NOB, zavezniki nacistov vse do 22. junija 1941, ko je nacistična Nemčija napadla Sovjetsko zvezo. Pred tem, ko je bila Kraljevina Jugoslavija napadena že v začetku aprila istega leta, pa so z nacisti še paktirali.

Zato vas sprašujem:

14. Ali ste omenjeno dejstvo namenoma izpustili v svojem govoru ali pa zanj preprosto niste vedeli?

15. Ali smo bili po vašem mnenju pod rdečo zvezdo, kot simbolom komunistične partije, močnejši tudi v času komunističnega paktiranja z nacisti do 22. junija 1941 in v času osamosvojitvene vojne? Je šlo v tem primeru po vašem mnenju za “različne rdeče zvezde?”

M. P.