fbpx

Poslanka Kozlovičeva bi rada cenzurirala: O sovražnem govoru lahko govorijo le člani radikalnih levičarskih organizacij

Lilijana Kozlovič (foto: STA).

O sovražnem govoru ne more govoriti vsak. Pravzaprav lahko to počnejo le izbranci, je v ostrem pismu, ki ga je naslovil na predsednico odbora za notranje zadeve Lilijano Kozlovič, izpostavil Aleš Primc. To je po njegovem razvidno s seznama odbora za notranje zadeve, ki se je odločil, da bodo o problematiki sovražnega govora lahko govorili le nekateri.

Vsi ostali, ki so se na sejo že prijavili, pa bodo morali prestati glasovanje. Po mnenju predstavnika Koalicije “Za otroke gre!” Aleša Primca to ni v skladu z demokratičnimi standardi in utečeno prakso. Še več. To je “ponižujoče sovražno ravnanje proti državljankam in državljanom”.

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo s predsednico Lilijano Kozlovič iz SMC na čelu je za prihodnji torek sklical nujno sejo odbora, katere tema bo problematika sovražnega govora v Sloveniji.

Da je sovražni govor v Sloveniji velik problem, ni dvoma, zato je seja v očeh mnogih zelo dobrodošla. Kar pa je pri vsem skupaj problematično, je dejstvo, da bodo na njej lahko spregovorili le izbranci, vsi ostali, ki bi želeli spregovoriti na to temo – in takšnih je kar nekaj – pa bodo morali prestati glasovanje.

Da spregovorijo o tej problematiki, so bili povabljeni:
– Dr. Jasna Murgel v imenu predlagateljev zahteve poslanske skupine SMC in poslanske skupine SD
– Ministrstvo za notranje zadeve RS
– Ministrstvo za pravosodje RS
– Ministrstvo RS za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti
– Generalna policijska uprava
– Vrhovno državno tožilstvo
– Varuh človekovih pravic
– Mirovni inštitut, Svet za odziv na sovražni govor
– Center za varnejši internet Safe.si, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede
– Boštjan Vernik Šetinc, zagovornik načela enakosti
– Amnesty International Slovenije
– Društvo novinarjev Slovenije
– ISCOMET– Inštitut za etnične in regionalne študije
– Barbara Kresal, Fakulteta za socialno delo, Univerza v Ljubljani

Več kot očitno je, da so na seznamu izbrancev zgolj radikalne levičarske organizacije. Tako so povabljeni predstaviki Društva novinarjev Slovenije, ne pa tudi Združenja novinarjev in publicistov.
Na drugi strani se je medtem na sejo že prijavilo kar nekaj ljudi. Ker seveda niso med izbranci, so jih v državnem zboru odpravili z naslednjimi besedami:

“Spoštovani,

Prejeli smo vašo prijavo k sodelovanju na 34. nujni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo glede problematike sovražnega govora v Republiki Sloveniji.

Seje Državnega zbora kot tudi njegovih delovnih teles so, razen določenih ožjih izjem, javne, zato se jih lahko udeležite.

Če se boste želeli na seji izjaviti ali predstaviti svoje mnenje ali stališče o obravnavani točki, bodo o tem odločili članice in člani Odbora z glasovanjem.”

Kaj narekuje poslovnik?
Ob tem so pozabili na 51. člen Poslovnika državnega zbora in stalno prakso, na podlagi katere dobijo besedo na sejah delovnih teles predstavniki zainteresirane javnosti, in sicer na način, da se zainteresirane povabi na sejo.

Da bodo številni neizbranci ostali prikrajšani do izražanja svojega mnenja, je zmotilo predstavnika Koalicije “Za otroke gre!” Aleša Primca, ki se je – v upanju, da bo na koncu le zmagal razum – odločil, da piše predsednici odbora Kozlovičevi.

Prijavljeni bi sejo spremljali v drugem prostoru
Kot je zapisal, sicer pozdravlja idejo, da je bila sklicana zelo potrebna seja o problematiki sovražnega govora, a je hkrati izrazil protest proti omejevanju povabljencev.

“Po pogovoru z vašo sekretarko sem namreč izvedel, da se je za sodelovanje na seji prijavilo kar nekaj ljudi, ki jih ne nameravate povabiti na sejo. Poleg tega naj bi imeli namen prijavljene ljudi, ki bi prišli na sejo, preseliti v drug prostor, kjer bi po TV spremljali sejo. Če bi to res izvedli tako, kot mi je bilo predstavljeno, bi bilo to ne le sovražni govor, ampak ponižujoče sovražno ravnanje proti državljankam in državljanom, ravno ob razpravi o problematiki sovražnega govora,” je bil kritičen Primc.

Predlagal je še, da na sejo zato povabijo vse predstavnike zainteresirane javnosti in jim dajo možnost predstaviti svoja stališča.

B. O.