fbpx

A je to mogoče? Da bi iz najbolj moralne leve stranke poslanka goljufala delavce?

Foto: Twitter

Zadolževanje Centra za socialno delo Trbovlje in neplačevanje prispevkov zaposlenim so hude nepravilnosti, ki jih je zagrešila poslanka SMC in nekdanja direktorica omenjenega centra Irena Grošelj Košnik. Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za ta početja niso vedeli.

Poleg nepravilnosti z iskanjem novega direktorja Centra za socialno delo Trbovlje, kjer so morali kar štirikrat ponoviti razpis, so zaposleni doživeli nov šok, ko so izvedeli, da jim – ko je bila direktorica še Grošelj Košnikova – center ni plačeval prispevkov za socialno varstvo. Center so zajele likvidnostne težave, ko je direktorica Grošelj Košnikova pred tremi leti najela posojilo, ki ga ni nikoli prijavila v poročilu pristojnemu ministrstvu.

Grošelj Košnikova je Center za socialno delo Trbovlje vodila kar 24 let, sporne kredite pa je najela v letih 2012 in 2013, njena naslednica Nataša Pavlovič pa je najela še ena posojilo, da bi sanirala finančno stanje. Gre za skupno vsoto 110 tisoč evrov, za katero nihče ne ve, za katere namene so jo porabili, domnevno pa je šlo za pokritje projekta, za katerega so dobili plačilo šele po njegovi izvedbi. Direktorica se je za posojilo dogovarjala brez soglasij ministrstva za finance ter ministrstva za delo in družino. Najeta posojila je vračala selektivno – ko je plačala posojilo, zaposleni niso dobili plačanih prispevkov in obratno – poroča Dnevnik.

Zaposleni opeharjeni za štiri mesece in dva regresa
Navedbe o nepravilnostih je potrdil tudi novi direktor CSD Trbovlje Rok Zupanc, ki je dejal, da je neporavnana približno četrtina posojila, zaposleni pa nimajo plačanih prispevkov za štiri mesece in dveh regresov. Zupanc je priznal, da je zavod v določenem obdobju prišel v položaj, ko so jim skoraj blokirali račun, vendar skupaj z ministrstvom že iščejo rešitve za zagotovitev plač zaposlenih.

Šokirala tudi ministrstvo
Grošelj Košnikova je v zadrego spravila tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj je vse kredite najela brez njihovega vedenja in soglasja, niti jih ni omenila v letnih poročilih. Zupancu so na ministrstvu že dali zeleno luč, da preveri pravilnost izkazovanj v poslovnih knjigah CSD Trbovlje ter izvede postopke za ugotovitev odgovornosti za likvidnostne težave zavoda. »Sankcije zoper kršitve bodo odvisne od ugotovljenih in dokazanih kršitev pri poslovanju zavoda,« so še odgovorili na vprašanje o sankcijah za Grošelj Košnikovo in dodali, da podobnega primera ugotovljenih nepravilnosti ne pomnijo.

Občina Trbovlje že sita kroničnih zdrah
Na občini Trbovlje so na kronične zdrahe v CSD reagirali ostro, saj se njihova občina sooča z vse večjo brezposelnostjo in socialnimi stiskami. Če se bodo očitane nepravilnosti izkazale za resnične, pričakujejo, da bodo krivci prevzeli odgovornost za nastalo škodo, so sporočili iz kabineta županje Trbovelj Jasne Gabrič. Prav tako pričakujejo, da se naredi revizija glede nepravilnosti pri iskanju novega direktorja.

Grošelj Košnikova zanika navedbe
Izjavo glede spornih posojil in neplačevanja prispevkov je komentirala tudi poslanka SMC Grošelj Košnikova, ki pravi, da “so do njenega odhoda julija lani vsi zaključni računi kazali pozitivno stanje, o čemer so redno seznanjali pristojno ministrstvo in svet zavoda“.

Iz SMC so v sporočilu za javnost zatrdili, da je Grošelj Košnikova v času vodenja CSD odgovorno in skrbno zagotavljala plačevanje plač, prispevkov in regresov za zaposlene. Dodali pa so, da so jo samo enkrat – konec leta 2011 ali v začetku leta 2012 – s takratne Davčne uprave RS opozorili, da center zamuja s plačilom prispevkov. To se je zgodilo na petek, plačila pa so po navedbah SMC poplačali takoj v ponedeljek, poroča STA.

M. P.