Poslanska pobuda: Slovenija naj sledi številnim naprednim državam in v najkrajšem možnem času prizna Juana Guaidója kot začasnega predsednika Venezuele!

Juan Guaido zaprisegel kot venezuelski predsednik (vir: twitter)

Totalitarnemu režimu, ki v Venezueli povzroča na milijone izseljenih, v državi pa svoje državljane obsoja na diktaturo, pomanjkanje osnovnih življenjskih dobrin in smrt, je potrebno narediti konec, zato je poslanec SDS Žan Mahnič poslal poslansko pobudo, naj Republika Slovenija v najkrajšem možnem času Juana Guaidója prizna kot začasnega predsednika Venezuele.

Poslanec SDS Žan Mahnič je na Vlado RS naslovil pisno poslansko pobudo v zvezi s priznanjem Juana Guaidója za začasnega predsednika Venezuele. V njej je spomnil, da je venezuelski predsednik Nicolas Maduro 10. januarja prisegel za drugi predsedniški mandat, ki pa ga venezuelska opozicija in večji del mednarodne skupnosti označujeta za nelegitimnega, saj je pri izvedbi volitev prišlo do številnih nepravilnosti in goljufij. Med prvimi, ki so se oglasile, da ne priznavajo nelegitimne inavguracije Madura, so bile Združene države Amerike, Evropska unija pa je pozvala k novim in svobodnim volitvam. “Razmere v Venezueli, tako politične kot gospodarske in družbene, so vse slabše, vpliv krize na stabilnost regije pa je vse večji,” je v sporočilu v imenu EU zapisala visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini.

Le pet dni po Madurovi prisegi je venezuelski parlament, v katerem ima večino opozicija, sprejel deklaracijo, s katero je novi mandat predsednika Madura razglasil za nezakonitega. Parlament je ob tem tudi pozval k temu, da Madura na položaju nadomesti predsednik parlamenta Juan Guaidó. Parlament in vlada sta za 23. januar napovedala proteste, Argentina in Brazilija pa sta ostro obsodili diktaturo Madura in poudarili, da takšnih kršitev demokracije ne bosta sprejeli.

Foto: epa

Žan Mahnič je v poslanski pobudi zapisal, da so v  protestih v Venezueli samo v prvi noči življenje izgubili štirje ljudje. Proteste zoper Madura so podprle ZDA, medtem ko je Maduro odredil preučitev diplomatskih odnosov med Caracasom in Washingtonom. Tega dne se je predsednik venezuelskega parlamenta Juan Guaidó pred več tisoč protivladnimi protestniki v Caracasu razglasil za začasnega predsednika države, čemur je sledilo takojšnje priznanje s strani ZDA, Kanade, Brazilije, Argentine, Čila, Kolumbije, Kostarike, Gvatemale, Hondurasa, Paragvaja in Peruja. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je sporočila, da EU podpira demokracijo v Venezueli in poziva k svobodnim in poštenim volitvam v državi.

Od prvih štirih smrtnih žrtev naj bi se do danes število umrlih v protestih povzpelo že na 26, aretiranih pa naj bi bilo najmanj 320 ljudi. Oglasil je je tudi nemški zunanji minister Heiko Mass, ki je opomnil, da Berlin nikakor ni nevtralen, ampak stoji na Guaidójevi strani, ker ima velike težave s priznanjem ponovne izvolitve Madura za predsednika. 26. januarja je Španija venezuelskemu predsedniku Maduru postavila osemdnevni rok za razpis volitev, v nasprotnem primeru bo Madrid kot začasnega venezuelskega predsednika priznal voditelja opozicije Juana Guaidója, kar se je po izteku roka tudi zgodilo.

Španskemu pozivu so se pridružile tudi Francija, Nemčija in Velika Britanija, potem ko se državam članicam EU ni uspelo uskladiti, da bi Madura pozvale k razpisu volitev. Kasneje so se španskemu pozivu pridružile še Nizozemska, Portugalska, Belgija in Avstrija, je Mahnič strnil države, ki podpirajo Guaidója za predsednika Venezuele, ter dodal: “Evropski parlament je 31. januarja na plenarnem zasedanju v Bruslju Juana Guaidója priznal kot začasnega predsednika Venezuele, EU in njene članice pa pozval, naj storijo enako.”

Poslanec SDS Žan Mahnič (Foto: STA)

“Totalitarnemu režimu, ki v Venezueli povzroča na milijone izseljenih, v državi pa svoje državljane obsoja na diktaturo, pomanjkanje osnovnih življenjskih dobrin in smrt, je treba narediti konec, zato podajam poslansko pobudo, naj Republika Slovenija v najkrajšem možnem času Juana Guaidója prizna kot začasnega predsednika Venezuele,” je še zaključil Mahnič v poslanski pobudi.

J. G.

 • Andrej

  Skrajna Levica, ki vodi našo vlado, zahteva ravno obratno. Zdaj bomo pa videli, kako skrajna Levica ni nadvladna stranka in kdo v resnici vlada.

 • pajot

  Slovenija pod vodstvom boljševikov seveda ni napredna država. Zato se ne bo niti slučajno priključila tistim,ki podpirajo Juana Guaidoja. Častilci strohnelega diktatorja broza,si tega ne bojo dovolili.

 • montyamp

  Podpišem pod enim pogojem , takojšnja a la Ceaucescu obravnava Madure in poostren nadzor nad CIA-o , ker kjer sta žid ali komunist , drugo ne boste videli kot klanje za denar in koristi pasjejebske oligarhije .
  Se pravi , naj se vzpostavi demokracija , ampak pod nadzorom mednarodne skupnosti , pa ne židovske uničevalske hipopkrizije .
  Da ne bi slučajno Violete poslali kot nadzornice , bo štala .

 • xtc

  Kdor je malce pameten ve kaj se dogaja tukaj.
  Samo največji tepci mislijo,da ima Šarec jajca priznati začasnega predsednika.
  No tu vidite kaka je realna moč in odločenost Šarca-navadna p*********
  Seveda se bo us*** v gate,kot smrkavček,saj mu je Kučan jasno preko trobil že sporočil kaj je prav in po parlamentarni poti preko Levice in SD ,da je “expendable PM”,če nebo poslušen,da ga hitro lahko doleti nezaupnica in da je tam da služi in izvaja naročeno.
  Skratka mahanje Šarca z krilatico “če me ne boste poslušali,bo pa prišel JJ” mu je eksplodirala naravnost v gofljo,saj so v tem primeru Kučan in levica ter SDŠarca tudi takoj spodnesti,če ne bo poslušen-je pa tukaj dejansko vidna šarčeva pokončnost in odločnost,ni je preprosto bo upognil hrbet pred vrhovnim ajatolo in naredil tisto kar je naročeno,podprl Madura.
  Seveda je enako topioumen tudi Cerar,ki je hitro “predlagal” priznanje začasnega predsednika,ampak ne zaradi samega predsednika in EU ampak,ker bi rad zlezel na kako funkcijo v EU.
  Vendar pa jih bosta tule dobila oba z Šarcem po nosu in jasno podučena ,da se podpira “naše”.
  Seveda bi nepotrditev podpore Venezuelcu,SLO še bolj mednarodno kompromitirala SLO-kar je DOBRO,ker SDS podpira začasnega predsednika je toliko bolj jasno,da bo proti temu koalicija-saj gre verjetno za “imperialističnega fašista”.
  Seveda pa zelo verjetna NE podpora začasnemu predsedniku nima glavne teže tam,pač pa tukaj,saj je Kučan & Co ugotovil,da bi bil možen tak scenarij ob izbruhu krizev SLO možen tudi tiukaj zato,zadeve NE BO dovolil niti pod razno,saj se boji česa podobnega v SLO._skratka malo verjetna je podpora začasnemu predsedniku,bodo pa SLO levaki svetu in EU jasno pokazali kaj so in kdo vlada v SLO.
  BO PA TALE ZADEVA JASNO RAZKRILA;KOLIKO JE ŠAREC RES AVTONOMEN-ljudem na očeh. v realnosti.
  Zato bodo mediji uničujoče razkritje o načelnosti Šarca-ko ne bo priznanja,čim hitreje umaknili iz oči javnosti z nekimi drugimi novicami in narodu skušali prikriti,da Šarac zgolj “glumi” PM.

  • Mihilus

   Maduro je žid in po doktrini klasičnega konzervatizma katero zagovarjaš je takšno pisanje anti semitizem. Židje nikoli ne storijo ničesar narobe in kadar se pripetijo kakšne negativne posledice njihovih dejanj ali tudi bolj splošno kot posledica njihovih ideoloških nazorov to nikakor ne more biti njihova krivda ampak goyima, ki ni dovolj dobro sledil njihovemu nauku. Židje so izbrano ljudstvo, da celotno človeštvo vodijo skozi našo pot. Kakršnokoli nasprotovanje ali kritiziranje tega je anti semitizem.

   /sarc

 • Janez

  MANDURO
  IN
  KOMUNIZEM NAJ ODIDETA. L.R. Janez Kepic-Kern KOMENDA
  P.S.
  RUSI SO “OKUŽILI” L. AMERIKO Z JV.V. STALINOM

 • Osti jarej

  …unija reče,mafijastan steče….zakaj pa puigdemonta niso priznali?….niso smeli!!

 • Osti jarej

  …kaj,koji klinac,se mešajo v eno južno ameriško državo

 • karpelec

  Bomo videli, kako je nekdo odločen in bo udaril po mizi.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Ne, Slovenija pa ne. Tu imajo raj komuniste , tirane…

 • Janez

  “LEVIICA”
  IN FDV DR. Matej T.V. naj nam poštenim slovenskim davkoplačevalcem
  RAJE
  ČIMPREJ VRNETA BREZSMMISELNO PROČ VRŽENIH
  KAR – 3,4 MILIONE EVROV,
  KOLIKOR JE STAL REFERENDUM O OD
  “LEVICE”” VSILJEVANEM LGBT “DRUŽINSKEM” ZAKONU. L.R. Janez K. Kern KOMENDA
  P.S.
  JAZ OSEBNO BI BIL ZELO VESEEL, ČE BI SE “LEVICA” RAZPUSTILA,, KER GRE LE ZA KONFLIKTE IN NESPORAZUME POVZROČAJOČO
  EX KP, ZK POKOMUNISTIČNO
  ZASTARELO “STRANKO”,
  KI V NIČIMER NE VZPODBUJA KAJ POZITIVNEGA ZA NAS SLOVENCE IN ZA NAŠO R. SLOVENIJO.

 • Mihilus

  Venezuelci bodo morali sami rešiti težavo s svojim židovskim predsednikom maduro. Šarec je zavzel pravilno stališče, da se ne bo vmešaval v notranje zadeve druge suverene države. Lahko jim želimo samo najbolje.