Danes poslednje slovo od slovenskega osamosvojitelja Ivana Omana z vojaškimi častmi

Datum:

Danes se bodo na škofjeloškem pokopališču z vojaškimi častmi poslovili od soustanovitelja Slovenske kmečke zveze in enega ključnih osamosvojiteljev Slovenije, Ivana Omana. Sveto mašo bo v cerkvi sv. Jakoba daroval nadškof Anton Stres, žalujoče pa bo na pogrebu nagovoril tudi predsednik Borut Pahor. Pogreb enega od velikih mož slovenske zgodovine bo potekal ob 16. uri v Škofji Loki.

Preberite še: Umrl je Ivan Oman

Oman je v politiko vstopil leta 1988, ko je bil izvoljen za predsednika Slovenske kmečke zveze, predhodnice Slovenske ljudske stranke – ene od lastovk slovenske politične pomladi. Tako njegovi kolegi kot tudi nasprotniki se ga po pisanju STA spominjajo kot treznega politika in velikega Slovenca.

Trezen politik in velik Slovenec

V vrtni dvorani hotela Union v Ljubljani je že v torek, 20. avgusta, potekala žalna seja SLS in NSi. Predsednik SLS Marjan Podobnik je opozoril, da je Oman imel pogum, da v pomembnih trenutkih naredi korak naprej, ter je znal navdušiti ljudi za pravo stran. Predsednik NSi Matej Tonin pa je povedal, da je bil Oman človek, “kakršnega je Slovenija potrebovala v prelomnih časih”.

V žalne knjige na sedežih SLS in NSi ter prostorih Občine Škofja Loka se je mogoče vpisati še danes, 21. avgusta.

Oman je aktivno sodeloval v procesu demokratizacije in osamosvajanju Slovenije, ravno tako pa je veljal za starosto slovenske politične pomladi. Leta 1996 je dobil zlati častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. Njegovi komentarji aktualnih družbenopolitičnih razmer pa so vedno privabili pozornost ostalih.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Slovenski kmetje imajo dovolj birokracije, omejevanja in zanemarjanja

Medtem ko se v Državnem zboru RS odvija nujna...

Golobova vlada namenila še pol milijona za teroriste

Slovenija bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...