Poznavalci energetike prepričani, da bi Gen-I moral imeti donosnost vsaj na ravni nemške družbe – oglejte si razliko!

Foto: STA

Javnost se že kar nekaj časa sprašuje, po kolikšni ceni Gen-I odkupuje elektriko od Jedrske elektrarne Krško. Težava bi se hitro rešila, če bi tako NEK kot tudi Gen-I dovolila, da se javno predstavi pogodba. A državni SDH, ki je v vlogi nadrejenega tako družbi Gen-I kot NEK-u, enostavno ne pride do pogodbe, saj obe strani trdita, da gre za poslovno skrivnost. Gre za še eno norčevanje iz slovenskih davkoplačevalcev, saj se jim onemogoča vpogled, kam v resnici odteka predvsem denar odjemalcev Gen-I. V našem mediju smo že pred časom zapisali, da je neznano kam izpuhtelo 500 milijonov evrov. V oddaji Tema dneva je Robert Golob te navedbe zanikal in jih označil za smešne ter pravljične. Nasprotno pa govorijo že samo podatki v letnih poročilih Gen-I. V letu 2017 je Gen-I imel za 2.445.697.694 evrov celoletnih prihodkov, čistega dobička pa je bilo 13.538.452 evrov. To je le le 0,55 odstotkov čistega donosa na letne prihodke. V letu 2018 so imeli le 0,5457 odstotkov čistega donosa na celoletne prihodke. V letu 2019 so imeli le 0,696 odstotkov čistega donosa, v letu. V letu 2020 pa le 0,6829 odstotka. V vsaki normalni družbi bi delničarji multinacionalnih podjetij ali odgovorni nadzorniki v državnih podjetjih na področju energetike s takimi rezultati Goloba zamenjali takoj ob ogledu teh rezultatov

Že pred časom je Požareport poročal, da se je Robert Golob izselil iz domače hiše – na vprašanja ali to drži, nam še ni odgovoril. Zakonca Jana Nemec Golob in Robert Golob sta bila sicer tudi sodelavca in poslovna partnerja pri projektih državnega Gen-I. Golobova žena je za Gen-I delala v marketingu, tudi preko svojega nekdanjega podjetja Star Marketing, in celo v reklamnih kampanjah na Hrvaškem. Leta 2012 pa je nato ustanovila podjetje Star Solar – o čemer smo že pisali. Kje ima postavljene te sončne celice sicer ni znano – na hiši jih vsekakor ni opaziti. Podjetje ima med 200 in 300 tisoč evrov prihodkov, leta 2020 pa je imelo tudi dobrih 36 tisoč evrov dobička.

Reporter je leta 2016 pisal, da Gen-I v slovenski energetiki monopolni položaj, saj je ekskluzivni trgovec z električno energijo iz nuklearke v Krškem, poleg tega pa je Golob pred leti s prodajo svojega manjšinskega deleža Gen-I družbi Petrol zaslužil dva milijona evrov. V letu 2013 je prejel 273 tisoč evrov bruto, leta 2014 pa 294 tisoč evrov bruto – tako da hacienda nad Novo Gorico zanj ni bila velik finančni zalogaj. Zanimivo, Gurs je pred leti vilo z bazenom ocenil na zgolj 189 tisoč evrov – vključno s parcelo. Medtem pa je Golob sedež svoje stranke Gibanje Svoboda prenesel na ljubljanski naslov Nazorjeva 7 – na istem naslovu domuje tudi Delavska hranilnica (DH).  Delavska hranilnica je za stranke pomembna kot posojilodajalec, v njej pa številne stranke odprejo tudi posebne predvolilne račune. Pred štirimi leti so jih odprli stranka Levica, SD, Pirati, LMŠ, DeSUS in NSi. Glede Socialnih demokratov smo že večkrat poročali, da jim je DH kredite bolj kot ne odobrila na lepe oči. Dejstvo pa je, da je skupna točka SD in DH sindikat. Lastnik hranilnice je hkrati ‘’glavno’’ volilno telo SD – stranka SD je tako tudi talec interesov sindikata. Delavske Hranilnice in njenega kreditiranja finančno problematične stranke SD, Banka Slovenije do danes še ni pregledala.

Foto: Reporter

Golob je v oddaji Tarča javno lagal o svoji plači – govoril je o sedmih tisočakih neto. To dejstvo potrjuje letno poročilo skupine GEN-I za leto 2020, ki ga je podpisal  tedanji predsednik uprave Gen-i, torej Golob. Dejstvo je tudi, da Golob zelo rad govori o neto plači, čeprav bi morali gledati, koliko je bruto. Novinar Vinko Vasle je zapisal, da Gen-I 90 odstotkov elektrike dobi po ceni 28 evrov na MWh, prodaja po približno 200 evrov na MWh. “Kaj je torej bil Golob: odličen manager, ali navaden trgovec,” je še vprašal in pripomnil, da od nikoder ni odgovora, kdo je omogočil takšno kriminalno pogodbo s strani države. “Dobi Gen-i  za 20 evrov ceneje na MWh, proda pa samo za 1 evrov ceneje kot ostali, 19 evrov si je pa mafija razdelila po raznih oazah, zato imajo tudi toliko firm v tujini, da se bolje skrije odtekanje denarja. NEK v omrežje pošlje 696 MW krat 19 evrov, kar nanese 13,224 evrov na uro oziroma več kot 100 milijonov na leto,” pa je opravil izračun Peter Hladnik. Po drugi strani pa nekateri finančni strokovnjaki zatrjujejo, da je Golob prodajal energijo z minimalno maržo – in da je bil to tudi razlog, da je lahko veliko prodal – kar kaže na to, da ni ravno čudežni deček energetike.

Javnost se že kar nekaj časa sprašuje, po kolikšni ceni Gen-I odkupuje elektriko od Jedrske elektrarne Krško. Težava bi se hitro rešila, če bi tako NEK kot tudi Gen-I dovolila, da se javno predstavi pogodba. A spet sledi preobrat. Državni SDH, ki je v vlogi nadrejenega tako družbi Gen-I kot NEK-u, enostavno ne pride do pogodbe, saj obe strani trdita, da gre za poslovno skrivnost. Gre za še eno norčevanje iz slovenskih davkoplačevalcev, saj se jim onemogoča vpogled, kam v resnici odteka predvsem denar odjemalcev Gen-I.

Golob se zelo rad predstavlja za uspešnega menedžerja – pa je res? Številke ne govorijo njemu v prid
V našem mediju smo že pred časom zapisali, da je neznano kam izpuhtelo 500 milijonov evrov. V oddaji Tema dneva je Golob te navedbe zanikal in jih označil za smešne ter pravljične. Pa je to res tako? Nasprotno govorita že samo dva podatka v letnih poročilih Gen-I.  Za primerjavo se lahko podatek  o celoletnem prihodku in čistem dobičku. Kolikšen procentualni čisti dobiček je imel Golob v obdobju od leta 2017 do 2020?

V letu 2017 je Gen-I imel za 2.445.697.694 evrov celoletnih prihodkov, čistega dobička pa je bilo 13.538.452 evrov. Preračunano je to le 0,55 odstotkov čistega donosa na letne prihodke. V letu 2018 so imeli 2.375.401.092 evrov in 12.963.418 evrov. To je le 0,5457 odstotkov čistega donosa na celoletne prihodke. V letu 2019 so imeli celoletnega prihodka 2.230.860.200 evrov in 15.527.599 čistega dobička. To je le 0,696 odstotkov čistega donosa. V letu 2020 so imeli 2.146.600.716 evrov in 14.660.230 evrov – torej le 0,6829 odstotka čistega donosa. Za leto 2021 še ni rezultatov, a kot je Golob večkrat javno povedal, so imeli v lanskem letu nad 3,5 milijarde evrov letnega prometa in čistega dobička 71 milijonov evrov. To je le 2,028 odstotkov čistega donosa glede na letni promet.


Gen-I bi moral imeti donosnost vsaj na ravni nemške družbe RWE
Ne glede na to, da v vsaki branži veljajo lastna pravila igre, si je vredno ogledati rezultate Krke. Tudi Krka ima približno celoletnih prihodkov okrog 1,5 milijarde evrov, letni prihodek pa je približno med 120 do 150 milijoni čistega dobička, kar je procentualno na letni ravni med 7 do 10 odstotkov donosa. Kar je že spodobno. V našem mediju smo pred časom predstavili primerjalni graf donosnosti med švicarsko družbo AXPO, nemškim RWE in Gen-I. Švicarska družba ima donosnost 15 odstotkov, nemška pa okrog pet odstotkov. Poznavalci energetike so zatrdili, da bi Gen-I moral imeti donosnost vsaj na ravni nemške družbe. V vsaki normalni družbi bi delničarji multinacionalnih podjetij ali odgovorni nadzorniki v državnih podjetjih na področju energetike s takimi rezultati Goloba zamenjali takoj ob ogledu teh rezultatov. Kje Gen-I ustvari večino prihodkov? V tujini – večina denarja ponikne v hobotnici hčerinskih firm.

Sara Bertoncelj