fbpx

Pozor! Danes je zadnji dan za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane za odmero dohodnine v letu 2020!

Slika je simbolična (foto: Pixabay)

Zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oziroma so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti, imajo le še danes čas za oddajo vloge. Pri tem je potrebno upoštevati, da je letos zaradi epidemioloških razmer ni mogoče osebno prinesti na finančni urad in je potrebno obrazec oddati preko sistema eDavki oziroma v papirnati obliki poslati po pošti.

Izteka se rok, ko lahko zavezanci za dohodnino, ki med letom še niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, oziroma še morajo pri napovedi kaj spremeniti, imajo samo še danes čas za oddajo vloge.  Vzdrževani družinski člani so vsi otroci do 18. leta starosti, lahko pa tudi starejši otroci, zakonski partnerji in starši zavezanca, če izpolnjujejo posebne pogoje. Pogoji so predstavljeni v sistemu eDavki v pojasnilu o oznakah sorodstvenega razmerja.

Na podlagi Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 v upravnih zadevah papirnatih vlog ne bo mogoče vložiti v vložišču urada in pri tem dobiti potrdila o oddaji, temveč le po pošti ali v predalnik pred vhodom v prostore finančnih uradov. Vlogo je tudi letos mogoče oddati prek mobilne aplikacije eDavki ali prek  spletnega sistema eDavki. Prednost tega načina je tudi, da boste imeli možnost  uporabe predizpolnjenega obrazca z lanskimi podatki. Prednost tistih, ki vlogo oddajo elektronsko, prejmejo potrdilo o uspešni oddaji, njihova vloga pa je hkrati evidentirala in vidna tudi v evidenci vloženih vlog zavezanca na portalu eDavki in lahko služi zavezancu tudi kot arhiv oddanih vlog.

Stopnja olajšave za vzdrževane družinske člane (Foto: FURS)

Za prvega vzdrževanega člana znaša letna olajšava 2.436,92 evra (203,08 evra mesečno). Za drugega vzdrževanega otroka znaša olajšava 2.649,24 evra (220,77 evra mesečno), za vse nadaljnje vzdrževane otroke pa se višina olajšave poveča za 1.769,30 evra (mesečno za 147,44 evra) glede na višino olajšave za predhodnega vzdrževanega otroka. Za tiste družinske člane, ki potrebujejo posebno nego in varstvo pa olajšava znaša 8.830 evrov letno oziroma 735,83 evra mesečno.

Če oddaja olajšave ne bo oddana pravočasno, olajšava ne bo upoštevana v informativnem izračunu dohodnine
Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega bo imel v svojem informativnem izračunu večje doplačilo oziroma manjše vračilo dohodnine, kot sicer. Če bo posebno olajšavo želel uveljavljati, bo moral podati eDavki ugovor zoper IID. V ugovoru se olajšava še da uveljavljati, vendar zavezanec morebitno vračilo dohodnine prejme kasneje, kot bi sicer.

Spletno povezavo do vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine lahko najdete TUKAJ.

Sara Rančigaj