Pozor: Na socialnih omrežjih se širi lažna vest o fantu, ki je oslepel zaradi posledic cepljenja!

Datum:

Nasprotniki cepljenja radi lansirajo lažne informacije o cepivih, kot tudi o simptomih, ki naj bi jih povzročal covid-19. V teh dneh je po spletu zaokrožila zgodba o domnevno hudi avtoimunski reakciji po cepljenju 20-letnika, ki naj bi zaradi cepljenja najprej oslepel, nato naj bi se mu stanje naglo poslabšalo z vrsto nevroloških simptomov in naj bi celo “postal nepokreten, njegovo telo pa trenutno ni zmožno osnovnih človeških funkcij, zadrževanja blata in vode“. V UKC Ljubljana so zapisali, da njegovo stanje ni posledica cepljenja.

“Politika osrednje bolnišnice je, da se ne odziva na dvomljive zapise na različnih spletnih straneh in družbenih medijih. UKC Ljubljana ob tem dosledno varuje informacije o zdravstvenem stanju svojih pacientov. Skladno z mnenjem informacijske pooblaščenke se odzivamo le z zanikanjem določenih navedb ali s pojasnilom določenih ravnanj, zato smo pripravili odziv na neresničen zapis ene od spletnih strani”, so uvodoma sporočili.

Iz UKC Ljubljana so na podlagi omenjenih simptomov potrdili, da je sicer bil pacient, ki delno ustreza opisu, vendar njegovo stanje ni posledica cepljenja ampak druge bolezni, ki jo ima. “Lahko potrdimo, da je bil v naši obravnavi pacient, ki delno ustreza opisu, ki je naveden v javni objavi, vendar ne držijo navedbe, da bi bil nepokreten oziroma ostale navedbe iz javne objave. Zaradi medicinske etike in varovanja zasebnosti ne smemo ali želimo razkriti diagnoze – vendar poudarjamo, da so simptomi in znaki združljivi z boleznijo, ki ni povezana s cepljenjem.”

Foto: FB stran UKC Lj

Ne ustrašite se cepiva
V svoji izjavi so še napisali, da je bilo proti koronavirusu do sedaj uporabljenih že preko 3 milijarde odmerkov. “Na spletni strani z medicinsko literaturo PubMed ni nobenega zapisa o povezavi simptomov javno izpostavljene osebe s cepljenjem proti novemu koronavirusu. Potek bolezni je povsem drugačen od tistih, ki so značilni za nevroimunološke dogodke po cepljenju. Glede na to smo na nevrološki kliniki mnenja, da pri izpostavljenemu pacientu ni dokazov o povezanosti bolezni s cepljenjem proti novemu koronavirusu.”

Takšne zgodbe zagotovo vsadijo dvome o varnosti cepljenja, kar pa je glede na trenutno stanje izjemno nevarno. UKC Ljubljana je dal primerjavo aktivnih primerov lani v tem času in letos. Letos je bistveno več aktivnih primerov prav tako hospitaliziranih. “Ne želimo si ponovitve lanske sezone. Prosimo, obiščite vaše cepilno mesto.”

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nemčija: V napadu z nožem ranjenih več dijakov

V šoli v mestu Wuppertal na zahodu Nemčije je...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...