fbpx

Pravi kaviar socialist: Pikalo s svojimi dragimi potovanji in neuresničevanjem ustavne odločbe že ne prispeva k enakosti v družbi

Bivši minister za šolstvo dr. Jernej Pikalo v oddaji Tarča (posnetek zaslona: RTV Slovenija)

Potovanja po svetu, nastanitev v luksuznih hotelih s petimi zvezdicami in pretvarjanje, da dela. Tako nekako bi lahko opisali, delovni proces ministra za šolstvo dr. Jerneja Pikala. Primerjave s kaviarsocialisti so še kako na mestu. Minister za šolstvo se zagovarja, da ne dela nič drugače od svojih predhodnikov, edini dosežek s katerim pa se lahko pohvali v letu in pol trajajočem ministrovanju pod premierjem Marjanom Šarcem pa je to, da še vedno ni uresničil odločbe ustavnega sodišča o izenačenju financiranja javnih in zasebnih osnovnih šol, ki delujejo po istem s strani države določenem učnim načrtom.

Potovanje v Tokijo, Kjoto, Helsinki, Minsk in še bi lahko naštevali. Nočitve v hotelih s petimi zvezdicami. Vedno v spremstvu svojega šefa kabineta Tita Neubauerja, zaradi katerega so z ministrstva za šolstvo odšli vsi predstavniki za stike z javnostmi. Tako bi izgledal opis dela ministra za šolstvo, dr. Jerneja Pikala.

Samo v letu 2019 je Pikalo odšel na 22 poslovnih potovanj, povprečno od dve do tri na mesec, seveda na račun davkoplačevalcev. 5.500 evrov za Japonsko, skoraj 2.000 evrov za dva dni v Minsku, trije dnevi v newyorškem hotelu Hilton za 2.200 evrov.

Za vse ostalo je tu Mastercard, bi se lahko glasil znameniti oglas. Na žalost, je to davkoplačevalski denar, ki ga je Pikalo porabil za “službena” potovanja po svetu.

“Pikalo v opravičilo množice dragih službenih potovanj po svetu v Tarči navedel, da ga je pač pošiljala vlada, pozabil pa povedat kdo je predlagal sklep vladi,” je bil do šolskega ministra kritičen nekdanji minister in ekonomist dr. Matej Lahovnik. Pikalo se ob tem brani, da število njegovih potovanj po svetu ne izstopa iz povprečja, nekaj več kot 20 odstotkov vsega svojega službenega časa preživi na potovanjih po svetu. To je po njegovih besedah primerljivo z njegovo predhodnico.

Pikalo se je ob tem na RTV Slovenija še izmotaval, da gre ogromno število potovanj pripisati obsegu njegovega ministrstva, ki zajema vse od športa do znanost. Po njegovih trditvah, na ministrstvu velik delež povabil zavrnejo.

Kakor je razvidno, minister za šolstvo rad uživa v razkošju. Ni dvakrat za reči, da so med vabili, ki se jim odreče, zgolj ponudbe s hoteli, ki premorejo komaj 4 zvezdice. “Pri svojih stroških smo v primerjavi z drugimi ministrstvi in drugimi porabniki zelo skromni,” je dodal Pikalo, ki je poudaril, da “take poti stanejo, ampak vedno imajo namen. Mene pošilja vlada, ne pošiljam se sam.” Pikalo je pozabil omeniti, da sklep vladi na podlagi katerega ga pošljejo na pot, predlaga ravno on sam kot minister.

Ivan Šokić