Preberite, kako je “žvižgač” Ivan Gale za Novo24TV komentiral obremenilne dokaze v vladnem poročilu in obtožbe ministra Počivalška

Ivan Gale v prvi oddaji Tarča, kjer so ga osrednji mediji proglasili za "žvižgača". (Foto: posnetek zaslona/ Tarča RTV Slovenija)

V torek zvečer je bila na Televiziji Nova24TV v živo predvajana oddaja Razkrito, v kateri so nekateri ključni akterji t.i. afere o spornih nabavah zaščitne opreme predstavili svoja pojasnila, kar jim je bilo doslej v javnosti na konkurenčnih televizijah tako ali drugače onemogočeno. Tako imenovani žvižgač Ivan Gale, ki ga je pred dvema tednoma v javnosti predstavila oddaja Tarča na RTV Slovenija, se vabilu v oddajo ni odzval, je pa pristal na to, da na naša vprašanja odgovori v pisni obliki prek elektronske pošte. Zaradi formata oddaje, v kateri so sodelovali minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, minister za obrambo Matej Tonin, državna sekretarka Jelka Godec in predsednik SLS Marjan Podobnik, ni bilo mogoče v celoti prebrati njegovega daljšega zapisa, zato ga, tako kot smo napovedali že v oddaji, v celoti objavljamo na našem spletnem portalu. Z Galetom je prek elektronske pošte komuniciral voditelj oddaje Luka Svetina.

Zakaj je večino pogodb podpisal gospod Černe, čeprav je Zakrajšek pooblastil vas, da ga nadomeščate?
Direktor je pooblastil mene za zastopanje Zavoda v času njegove odsotnosti. Za podpisovanje pogodb in vse dokumentacije pa je pooblastil tudi Lojzeta Černeta, ki je vodja oddelka za skladiščenje ter Dušana Šeliha iz oddelka za blago. Sam na Zavodu pokrivam pravne zadeve, informacije javnega značaja, kadre, upravne postopke, bil sem tudi nosilec načrta integritete, bile sem pooblaščenec za preprečevanje mobinga, pa tudi sekretar in zapisnikar upravnega odbora. Tudi v času direktorjeve odsotnosti pred epidemijo sem bil običajno pooblaščen za zastopanje Zavoda za pravne in splošne zadeve, za področje blagovnih rezerv pa vodja Sektorja za državne blagovne rezerve ali pa vodja Sektorja za obvezne rezerve nafte in njenih derivatov.

V času, ko je direktor zbolel in odšel v samoizolacijo, je bila vodja Sektorja za državne blagovne rezerve doma, ker je sodila v rizično skupino (kasneje se je zaradi prenapornega tempa za nas na sedežu zavoda odločila, da po dveh tednih tudi ona začne prihajati v službo), vodja Sektorja za obvezne rezerve nafte in njenih derivatov, pa je bil v času, ko je bila razglašena epidemija na dopustu v tujini in se je vrnil okrog 20. marca mislim, potem pa je bil še dva tedna doma v samoizolaciji. Običajno jaz nisem podpisoval pogodb s področja blagovnih rezerv. Tudi se nisem popolnoma nič spoznal na zaščitno opremo pred razglasitvijo epidemije, kot tudi nisem nikoli sodeloval pri pripravi tehničnih specifikacij za javna naročila s področja zaščitne opreme. Tokrat pa sem imel zaradi težavnih razmer in zdesetkane ekipe tudi pooblastilo za podpisovanje pogodb s področja blagovnih rezerv, poleg g. Černeta in Šeliha. V praksi je bilo tako, da sta vse pogodbe pripravila g. Černe in g. Šelih in jih ponudniku poslala v podpis skupaj z dvema izjavama. Ko je ponudnik vrnil z njegove strani podpisano pogodbo, sta g. Černe ali Šelih le to poslala v soglasje na MGRT. Ko je prispelo soglasje, sta pogodbo podpisala g. Černe ali Šelih. To je bilo potem, ko Zakrajška ni bilo več na Zavod. Sam sem podpisal nekaj pogodb na dan, ko je šel direktor na testiranje, potem pa še v obdobju, ko smo prekinili sodelovanje z g. Terčetom. So se pa pogodbe podpisovale 24/7 in smo zagotavljali stalno dežurstvo.

Običajno je sicer žvižgač nekdo, ki da v javnost tajne dokumente, ki izpričujejo nezakonito delovanje vlade in njihovih nadrejenih, na katerega sam ni imel vpliva. Gale pa je bil na vrhu piramide, ki je odločala o dobavah. Podpisan je pod cel kup spornih pogodb. Na nova24tv.si smo poročali o dobaviteljski hobotnici na Zavodu za blagovne rezerve, katero naj bi bila vključena Gale in nekdanji direktor Sove Sebastjan Selan. Ta naj bi stal za podjetjema MD Global Group in OECO. Pogodbi s tema podjetjema je podpisal prav Gale, zanimivo dejstvo pa obstaja, da sta obe pogodbi s tema dvema podjetjema stornirani. Upravičeno se torej lahko vprašamo, ali je Gale prišel v javnost zato, ker njegovi dobaviteljski kolegi niso dobili posla. Vse bolj se namreč zdi, da je ta afera odraz tega, da je vlada očitno stopila na prste korupciji, ko je presekala ustaljene dobaviteljske verige.

Kako komentirate vas angažma pri pogodbah s podjetje MD Global in OECO. Zakaj ste podpisali za 40 milijonov aneksov k pogodbam, ki so bile vredne 30 milijonov? Ste v tem primeru ravnali po lastni volji?
Da najprej razčistimo, nisem podpisal za omenjena ponudnika nobenega aneksa, o čemer je lagal tudi minister Počivalšek, ko je rekel, da bi moral pojasniti tri pogodbe, med katerima sta bila tudi MD Global in OECO.

Zavod je s podjetjem MD Global Logistics podpisal dne 20.03.2020 pogodbo za 2,8 mio FFP2 mask po ceni 3,56 EUR na kos. To je bilo tisti dan, ko je bil direktor Zakrajšek odsoten zaradi odhoda na testiranje. Kasneje je dobavitelj prosil za podaljšanje roka mislim, da do 6.4.2020, če se ne motim. Soglasja z ministrstva nismo prejeli, g. Terče je po prihodu s sestanka povedal, da zato, ker je »navaden lopov«. Tukaj se je zgodba končala in ne vem kaj naj še dodatno pojasnjujem. Istočasno pa je bila 31.03.2020 podpisana pogodba s podjetjem Acron za 5 milijonov mask po ceni 3,90 na kos in z dobavnim rokom do oktobra 2020 (kasneje se je ta po objavah v medijih v zvezi s Toninovo mamo skrajšal na 31.07.2020). Ne razumem, zakaj je ministrstvo dalo soglasje k pogodbi z Acronom z neprimerno daljšim rokom dobave in višjo ceno po maski, obenem pa zavrnilo podaljšanje z MD Global. Očitno ni bil pravih barv, ali ne vem, zakaj ne. Naj minister pojasni. On je tudi rekel na drugi oddaji Tarče, da oni samo pogledajo pri izdaji soglasja, če je pogodba v skladu z odobrenimi sredstvi in da niso drugega preverjali. Spet je lagal.  Ne vem, zakaj so potem zavrnili soglasje za MD Global, če niso gledali nič drugega. Jaz nisem imel pojma, da naj bi bilo podjetje s komerkoli iz politike povezano. Niti name ni nihče pritiskal v zvezi z njim, ko sem podpisal prvo pogodbo, k kateri je bilo tudi pridobljeno soglasje. Sploh ne vem, kaj mi želi minister Počivalšek očitati.

Zavod je s podjetjem OECO dne 20.03.2020 podpisal pogodbo za 2 mio navadnih kirurških mask po ceni 0,35 EUR na kos in 1 mio mask FFP2 po ceni 2,30 EUR na kos. Do takrat so bile to zelo nizke cene, sam zato dvomil, da bodo res dobavili. K pogodbi je bilo pridobljeno soglasje z ministrstva. Potem so predlagali zvišanje cen, kopiram mail korespondenco. Med prejemniki je bil tudi vodja projektne skupine g. Terče in je bil s tem seznanjen. Meni je bilo zvišanje precejšnje, ampak sem vseeno rekel, da damo na MGRT v soglasje, ker so bile cene okrog povprečja.

Kljub temu, da je bil v odsotnosti Zakrajška prav Gale odgovoren za nabavo opreme, se je pod večino pogodb podpisal Lojze Černe, ki je podpisal 34 pogodb v skupni vrednosti 127.703.495 evrov. Gale je podpisal 11 pogodb v skupni vrednosti 29.238.015 evrov. Vendar pa Poročilo o nabavah zaščitne opreme kot sporni izpostavlja prav dve pogodbi z MD Global Group in OECO, ki pa je obe podpisal Ivan Gale. Prva sporna stvar pri pogodbah, ki jih je podpisal Gale, je, da je bila prvotna vrednost podpisanih pogodb 29.238.015 evrov, nato pa je podpisal za tri pogodbe od enajstih kar za 39.828.000 evrov aneksov! Med temi podjetji sta prav OECO in MD Global Group, podjetji, ki se ne ukvarjata z zaščitno opremo. V pogodbi z OECO je cena ponujenih zaščitnih mask zrasla s prvotnih 3 milijone evrov na 4,9 milijona evrov!  Ministrstvo za gospodarstvo soglasja za aneks ni podalo, pogodba s podjetjem OECO je bila v celoti stornirana. Prav enaka zgodba je bila s podjetjem MD Global, ki naj bi dobavilo za 9.986.000 evrov zaščitnih mask. Podjetje do roka mask ni dobavilo, Gale pa je predlagal aneks, s katerim bi podaljšali rok dobave. Tudi k temu aneksu zaradi nezanesljivosti podjetja z dvema zaposlenima gospodarsko ministrstvo ni soglašalo. Podjetji MD Global in OECO torej nista dobili ogromnega posla, po poročanjih pa naj bi ravno za tema dvema podjetjema stal nekdanji direktor Sove Selan. Ta naj bi bil povezan tudi z Galetom. Poročilo dokazuje, da so bili v poslih res preferirani nekateri kupci, vendar pa je dejstvo, da niso bili preferirani s strani vlade, temveč s strani Ivana Galeta.

Vendar, če pogledamo le pogodbo s podjetjem MD Global Group, že pri podpisu pogodbe nekaj močno smrdi, saj je datum podpisa s strani dobavitelja popravljen računalniško – v rdeči barvi. V ostalih pogodbah so se dobavitelji podpisali osebno, na tej pogodbi pa so datum več kot očitno naknadno popravili. Zakaj je bilo to dopuščeno? In zakaj je pod to pogodbo podpisan ravno Gale? Neodgovorjeno ostaja tudi vprašanje, zakaj Gale potencialne korupcije ni prijavil policiji, pač pa je najprej šel v medije. To je sicer “pojasnjeval” že v Tarči, češ da je bil za to najustreznejši kanal. A mediji ne preganjajo kaznivih dejanj, za to je izključno pristojna policija in nato sodna veja oblasti. Kot je omenil, je želel le to, da informacija pride v javnost, “moj cilj ni bil neka kazniva dejanja in vse pozapret, ampak samo, da se politika, taka kot je bila, in politika in zdravstvo ugrablja. Sem dobil tudi iz številnih zdravniških vrst podporo v zvezi s tem”. Torej, Gale opozarja kakor na kazniva dejanja, vendar noče, da bi bili storilci kaznivih dejanj kaznovani za to? V tem ni nobene logike. Morda pa je pravo ozadje svojega nastopa v medijih razkril v drugem delu odgovora, češ da ga podpirajo določeni ljudje iz zdravniških vrst, kar potrjuje, da je vlada očitno stopila na prste korupciji, ko je presekala ustaljene dobaviteljske verige. Iz njegovega odgovora gre razbrati, da določeni nočejo nikogar v zaporu, hočejo le posel, pa bo vse v redu. Nastop v medijih je sicer lahko dobra taktika zaščite. Je Ivan Gale vedel, da bi v nasprotnem primeru odgovarjal za podpise spornih pogodb? Skoraj zagotovo, vsaj če sklepamo po njegovem prvem odgovoru v tem članku, kjer je povedal, da v Zavodu pokriva pravne zadeve.

V oddaji Razkrito na Nova24TV pa je minister Počivalšek takole komentiral, kako vidi, da je v sporne posle vpleten prav žvižgač Ivan Gale, ki je začetnik te afere: “Presenetilo me je, da je kljub vsemu, da smo po 10. aprilu jasno in glasno na koordinacijah in v javnosti sem jasno povedal, da smo prišli v situacijo, ko lažje dihamo, s podjetjem SLA MARKETING sklenil pogodbo, realiziral to pogodbo v istem dnevu skozi plačilo in skozi dobavo mask, in sicer za 90 centov za navadno kirurško masko, ki smo jih pred tem že v sredini marca dobivali po 50 oziroma 60 centov. To je bilo skrajno nenavadno. Večkrat sem ga pozval, da pojasni to svoje dejanje. Še posebej ob tem, da sem bil obtoževan da lobiram za neko podjetje, pa ni nobenega e-sporočila, ki bi to potrdil, za tem podjetjem SLA MARKETING pa so podporni mejli, ki od medresorske delovne skupine pričakujejo, da se čim prej ta ponudba SLA MARKETINGA obravnava in oceni za pozitivno, kajti v enem od mejlov piše, da če je dobra za UKC, potem je dobra tudi za Rezerve. Verjamem, da bo v bodoče dovolj časa, da bo gospod Gale pojasnil vlogo pri podpisu pogodbe s SLA MARKETINGOM, po drugi strani pa tudi vse te peripetije s podjetjema OECO in MD Global, ki sta očitno želela prevzeti centralen posel pri nabavi zaščitne opreme na način, da sta dala najprej nizke ponudbe in potem poskušala z dodatnimi dvigi cen skozi anekse priti do tega posla. Pojasnit pa moram tudi, da edini odgovor, ki sem ga od gospoda Galeta v povezavi s SLA MARKETING dobil, da je ministrstvo potrdilo ta posel. Jaz sem mu to vprašanje na koordinaciji postavil. Ministrstvo samo preverja skladnost podpisanih pogodb s petletnim načrtom na ministrstvu. Ne spušča se v posle, ker je Zavod samostojna inštitucija in nosi odgovornost za to.”

Ivan Gale je naknadno poslal še eno elektronsko sporočilo, v katerem je v zvezi s SLA MARKETING pojasnil:
Minister Počivalšek mi je nekaj »gor metal«, čeprav me niste vprašali. Ga lahko preberete g. Počivalšku v oddaji, pa tudi g. Podobniku, če bo tam in opravičeval svoje grožnje Zakrajšku in očitke meni, da sem oškodoval javna sredstva za 800.000 EUR. G. Podobnik sploh ne ve nič o zaščitnih sredstvih, minister Počivalšek pa ni dosti boljši. V priponki pošiljam e-korespondenco v zvezi z SLA MARKETING d.o.o.. Sam sem bil prejemnik samo maila z dne 7.4.2020, v katerem je bilo potrjeno, da je ponudba dobavitelja popolna. Vso korespondenco sem prejel naknadno, ko sem direktorja Zakrajška vprašal, kaj je minister Počivalšek mislil s tem, ko je na koordinacijskem sestanku na MGRT dne 13.3.2020 rekel pred vsemi, da posel ne bi smel biti sklenjen in da gre za Zakrajškov posel. Nisem vedel, kaj sploh misli s tem. Mene pa je obtoževal, da sta moja GenEplanet in Acron. In to ne samo enkrat. Mi tudi ni bilo jasno, kaj misli s tem.

Bi pa omenil še en posel, ki smo ga sklenili. V sredo 15.04.2020, dan po tem, ko je bila podpisana pogodba s SLA MARKETING d.o.o., smo podaljšali rok dobave dobavitelju GENEPLANET d.o.o. za en mesec. Gre za preostalih 130 ventilatorjev, ki jih še niso dobavili. Čeprav je bil sklenjen aneks za podaljšanje, gre pravno za novo pogodbo v celoti. Verjetno bi podaljšanje zavrnili, ker ni jasnega stališča Ministrstva za zdravje in stroke, če ventilatorje sploh nujno še potrebujemo. Gre za istega ponudnika, glede katerega namigujete, da imam z njim neke povezave.  Zelo verjetno tega aneksa ne bi podpisal, če ne bi bil Zavod »ujet« z zneskom nekritega avansa, ki smo ga brez ustreznega zavarovanja nakazali ponudniku po močnih pritiskih s strani MGRT.

Iz preglednice je razvidno, da je bila takrat ocena, da se kirurških mask tipa IIR potrebuje 217.963 kosov dnevno ali dobrih 6,5 mio na mesec ali skoraj 40 mio za pol leta. Sicer pa Zavodu ni nikdar nikoli povedal, za kakšno obdobje naj sploh kupuje –  za 1 mesec, 3 mesece, 6 mesecev? Prav jezen sem bil, ker nihče ni želel dati jasnih navodil, hkrati nismo vedeli kakšne so povprečne cene, ker nismo dobivali podatkov od medresorske delovne skupine. Vse je bilo popolnoma nekoordinirano. In potem naj se Zavod odloča, s kom naj sklepa pogodbe in s kom ne? Nikomur se ni to zdelo pomembno, razen meni in sodelavcem. Res žalostno. Pa da se vrnem k SLA MARKETING d.o.o. Kot sem rekel, je bila ponudba potrjena 7. aprila. V tistem času smo na MGRT že dajali prošnje, naj nam vsaj pri Vladi RS zagotovijo ustrezna sredstva, ker je Zavod za veliko število pogodb prevzel obveznosti nad zagotovljenimi finančnimi viri, ker se Vladi RS očitno ni zdelo primerno ta sredstva zagotoviti. Kot pravim, pristojni so pogrnili na osnovah. Na podlagi preglednice smo tudi ugotovili, da npr. še posebej izstopajo naročene količine FFP2 mask, ki so zadoščale za skoraj 1,5 leta (!) izrednih razmer, zato je bilo rečeno, da je v luči racionalne porabe javnih sredstev napore usmerjati predvsem v zagotavljanje manjkajoče opreme. Mislim da Zavod do takrat ni prevzel še niti ene kirurške maske tipa IIR.

Potem je Vlada RS dne 9.4.2020 zagotovila dodatna sredstva v višini 50 mio evrov, ki pa so zadoščala zgolj za pokritje že takrat obstoječih pogodb. Da bi pa kmalu bila na vidiku nova, pa ni bilo za pričakovati. Potem sem po velikonočnih praznikih v torek podpisal pogodbo z SLA MARKETING. To je bilo 14.04.2020. Do takrat je imel Zavod sklenjene pogodbe za kirurške maske tipa 2R zgolj s tremi dobavitelji:

      • XAN-MAX d.o.o za 15.000.000 kosov, dobavitelj do takrat ni pripeljal nobene maske
      • CROSS CONTINENTAL d.o.o za 1.000.000 kosov, dobavitelj do takrat ni pripeljal nobene maske
      • PUBLIC DIGITAL INFRASTRUCTURE d.o.o. za 2.000.000 kosov, dobavitelj do takrat ni pripeljal nobene maske.

Zdaj pa minister Počivalšek pravi, da je narobe, da je bila pogodba podpisana in maske še isti dan prevzete. Imeli pa smo soglasje MGRT. Istočasno pa je dan po podpisu pogodbe na koordinacijskem sestanku svojima državnima sekretarjema naročil, da naj poskrbita, da bo znani slovenski podjetnik dobil izvozno dovoljenje za nekaj desettisoč mask. Jaz sem ostal brez besed. Kasneje sem izvedel, da mu je šlo menda v nos, ker so dobavitelja povezovali z SD in očitno ni bil pravih barv. Kar pa se tiče cene, opredeljenih potreb in hitrosti dobave, pa mislim, da ni bilo sploh potrebe razmišljati, ali se pogodba sklene ali ne. S podpisom pa sem prekršil to, da Zavod ni imel zagotovljenih sredstev. Pa kot sem že omenil, jih ni imel za kopico pogodb. Če pa sem opozarjal, da je sredstva potrebno nujno zagotoviti, pa sem bil po ministrovo »nekooperativen«.

 Res ne vem, kaj je minister Počivalšek mislil s tem, ko je pred kamerami razlagal, da bi moral pojasniti posel z SLA MARKETING d.o.o. Sam se je večkrat hvalil oz. poudarjal, da je Vlada RS njega zadolžila za nabavo opreme. Žalostno je, da je zelo malo vedel o sami opremi. Na Zavodu nas je bilo vsaj nekaj samoukov, ki smo se potrudili in si sami pogledali določene stvari. Še bolj žalostno je to, da je minister po mojih razkritjih začel serijsko lagati v javnosti. Razumem, da je to počel, ko sem bil v njegovi pisarni. Sem se navadil. Ampak da si to upa početi javno, pa mora biti z njim nekaj hudo narobe. Najbolj žalostno pri vsem pa je, da mu predsednik vlade zaupa.

 To bi bilo, kar se SLA MARKETING d.o.o. tiče. Opravičujem se za morebitne tipkarske in druge napake.

Gale je sicer že v Tarči dejal, da ni podpisal nobenih aneksov in da naj bi bil minister Počivalšek tisti, ki laže. Na to je Počivalšek v oddaji Razkrito na Nova24tv povedal: “Gospod Gale je po mojih podatkih podpisal 11 pogodb in 3 anekse. Zanimivo bo dobiti odgovor na vprašanje, zakaj je prav on podpisal pogodbo z MD Globalom in OECO-m, če to lahko povežemo s strokovnjaki za prisluškovanje.”

Poročilo razkriva tudi vlogo Ivana Galeta, ki je daleč od nedolžnega akterja v tej zgodbi. Sodeloval je pri podpisu dveh spornih pogodb in celo lobiral za anekse k tem pogodbam. Še več, 14. aprila, kar je štiri dni po tem, ko je minister Počivalšek naznanil, da se bo sedaj naročalo skladno z običajno prakso po Zakonu o javnih naročilih, je Gale izpeljal 1,8 milijona evrov vreden posel s podjetjem SLA MARKETING d.o.o.. Na dan podpisa pogodbe so bile maske dostavljene in plačane. Poraja se sum, da je bil posel v naprej dogovorjen in da je Gale zavestno kršil direktive ministra za gospodarstvo in posel izvedel mimo Zakona o javnem naročanju.

Pri vsem tem ostaja dejstvo, da niti Gale niti nihče drug ni dokazal, da bi bilo pri nabavi zaščitne opreme kaj spornega. Iz elektronskih sporočil, ki jih je posredoval Gale policiji, pa celo izhaja, da kaznivega dejanja ni bilo. To je potrdil tudi v.d. generalnega direktorja policije Anton Travner: “Gospod Gale mi je kasneje poslal celo vrsto elektronskih sporočil, ta pa sem posredoval kriminalistični policiji, ki je okoliščine preverila in ugotovila, da v tistem konkretnem primeru, za katerega se je šlo, ni znakov kaznivih dejanj in zaključila z uradnim zaznamkom.”

Sicer pa že samo dejstvo, da se Gale ni upal soočiti z ostalimi akterji domnevne afere o dobavi zaščitne opreme, govori o tem, da ima probleme z argumenti.

L. S., B. M.