fbpx

Pred 30 leti prvič zadišalo po Slovenski vojski z njo pa tudi po slovenski državi

17. decembra 1990 v Kočevski reki. (Foto: Twitter)

Na današnji dan, 17. decembra 1990, se je v Kočevski Reki prvič javno postrojila enota oboroženih sil novonastajajoče države Slovenije – brigada Moris, in prvič je završalo o Slovenski vojski. Sporočilo sodelujočih v postroju je bilo jasno: Pripravljeni smo braniti pot k samostojnosti Slovenije.

Pred natanko 30 leti je v Kočevski Reki potekal prvi postroj pripadnikov slovenskih oboroženih enot (brigada Moris), iz katere se je izoblikovala Specialna brigada MORiS in prva brigada Slovenske vojske. Slovenskemu narodu in demokratično izvoljeni oblasti je bila prvič v zgodovini predstavljena lojalna Slovenska vojska, ki je s postrojem pokazala pripravljenost na obrambo osamosvojitvenih procesov Slovenije. En teden pred zgodovinskim plebiscitom je bilo Sloveniji, Jugoslaviji in celotnemu svetu dokazano, da se bo slovenska pot k samostojnosti zavarovala tudi po vojaški poti.

Postroj enot Slovenske vojske se je zgodil zaradi zgodovinske odločitve, ki jo je Demosov klub sprejel dober mesec dni prej v Poljčah: slovenski skupščini se predlaga zakon o plebiscitu, na katerem se bo odločalo, ali želimo živeti v suvereni državi slovenskega naroda. Zakon o plebiscitu je bil sprejet in priprave na plebiscit so stekle, z njimi pa so prišle tudi grožnje nasprotnikov osamosvojitve in vprašanja obrambe plebiscitne odločitve. Kot odgovor na te dileme in v podporo plebiscitu se je zgodil postroj Slovenske vojske, ki je bil tudi dokaz, da z zaščito osamosvojitvenih procesov mislimo resno. Postroj, na katerem je bil prisoten tudi takratni minister za obrambo Janez Janša, je bil med drugim izraz odgovorne volje slovenske vlade, njene obrambne strategije, tesnega sodelovanja ministrstev za notranje zadeve in za obrambo ter poguma posameznikov, zagovornikov slovenske osamosvojitve.

Moris Kočevska Reka (Foto: Arhiv spletna stran v nastajanju Moris)

V prvem postroju Slovenske vojske niso stali zaščitniki privilegiranega vrha nedemokratičnega jugoslovanskega režima, ampak možje in fantje, ki so bili pripravljeni dati vse za svobodo samostojne in demokratične Slovenije. Ti junaki so se za vedno zapisali v zgodovino slovenskega naroda.

Pred 30 leti v Kočevski Reki sta vzklila samozavest in pogum, ki sta omogočila zgodovinski rezultat na plebiscitu, uspešno obrambo osamosvojitvenih procesov pred jugoslovansko agresijo in mednarodno priznanje Slovenije. Zato je 17. december 1990 velik in praznični dan, ki je pomemben za vso Slovenijo in zahteva dostojno mesto v našem zgodovinskem spominu.

Aleš Ernecl