Pred izredno sejo Janša napisal pismo Eugeniji Carl. Tako se ji je opravičil.

Foto: Nova24tv/STA

Prvak opozicije Janez Janša je nedolgo tega šokiral s tvitom, ki še danes razburja koalicijo in novinarsko srenjo. Šokirana levica, ki je pred leti prostitucijo naredila za časten poklic, je tokrat to dejavnost razumela kot žalitev za posameznika in je zato za danes zahtevala izredno sejo odbora za kulturo.

“Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.” Takšen zapis je Janez Janša na družabnem omrežju Twitter objavil, potem ko je novinarka Televizije Slovenija Eugenija Carl začela reproducirati zgodbe, ki jih je pred tem sproducirala Združena levica na svoji spletni strani. Novinarka nacionalke vira seveda ni objavila.

Razprava o tvitu na eni strani ter o novinarjih, ki nastopajo le še v vlogi družbeno političnih delavcev na drugi, je postala tako vroča, da je pljusknila celo preko meja Slovenije, prvo notranjepolitično pero časnika Delo Zoran Potič pa je modro ugotovil, da se Janez Janša lahko samo še poslovi v politično penzijo.

Toda Zoran Potič se je očitno – vse je enkrat prvič – zmotil. Janša namreč ni odšel v politčno penzijo. Še več – tokrat je znova presenetil s pismom užaloščeni Eugeniji Carl. Kot se da iz pisma razbrati, poskuša novinarki pojasniti, kaj je s tvitom mislil.

 

Ekskluzivno z dokumentom: Janez Janša se je opravičil Eugeniji Carl 1

 

Janša: Nanašal sem se na vaše novinarske usluge
Prvak opozicije je v opravičilu skušal novinarki pojasniti, da je z izrazom prostitutka ni želel označiti kot dekle, ki ponuja spolne usluge za denar. “Nanašal sem se na vaše novinarske, politično aktivistične in komentatorske usluge, ki jih vestno nudite v okviru javnih medijskih hiš,” je pojasnil Carlovi. Ob tem je dodal, da se ji iskreno opravičuje, v kolikor je omenjeno sporočilo dojela kot osebno žalitev.

Koalicija zaradi tvita zahtevala izredno sejo
Zaradi tvita je bila na zahtevo SMC-ja, DeSUSa in SD-ja za danes sklicana izredna seja odbora za kulturo na temo “nedopustnih političnih pritiskov na svobodo novinarskega dela”. Tu velja omeniti, da ta isti obdor o nasilnih protestnikih na shodu v podporo migrantom, ki so napadli ekipo Nove24TV, ni niti bevsknil. Incident se koaliciji ni zdel vreden niti omembe, še manj, da bi ga označila za nedopusten političen pritisk na novinarje, kaj šele, da bi zaradi njega sklicala izredno sejo.

ZNP: Carlova je šla predaleč
V Združenju novinarjev in publicistov so sicer Janšev tvit označili za neprimeren, vendar pa po njihovem tudi novinarka Eugenija Carl ni ravnala v skladu z novinarskimi načeli. “Ugotavljamo, da sta šli TV Slovenija in novinarka Carlova s prirejeno obravnavo pojavov sovražnih ideologij daleč pod nivo profesionalnega novinarstva, katerega standarde bi morala še posebej uresničevati javna televizija,” so bili jasni v združenju.

Nina Knapič, Maruša Gorišek