fbpx

V boju za pravice otrok: “Pričakujemo kakovostno, pravično in nepristransko poročanje medijev”

Foto: iStock

“Gre za družinski referendum, za zaščito otrok, očetov, mater in starih staršev. Novela zakona je najbolj krivična do otrok,” je povedala Metka Zevnik. V Koaliciji “Za otroke gre!” so z datumom referenduma zadovoljni in verjamejo, da bo veliko ljudi povedalo in izrazilo odločen PROTI zakonu ter da bo zakon padel.

“Zadovoljna sem, da danes lahko vse državljanke in državljane povabim na referendum v nedeljo, 20. decembra. To je priložnost, da se referenduma udeleži veliko ljudi, saj prihajajo domov tudi naši zdomci, zaposleni v tujini. Prav je, da se jim da priložnost, da na referendumu povedo, kaj mislijo,” je povedala Zevnikova.

Koalicija “Za otroke gre!”: Zakaj na referendum?
»Referendum zahtevamo, ker sprejeta novela zakona osebne želje in interese odraslih postavlja pred temeljne pravice in dobrobit otrok. Ker novela zakona, sprejeta z zlorabo skrajšanega zakonodajnega postopka, ukinja zakonsko zvezo moža in žene ter uvaja zvezo dveh oseb poljubnega spola z uporabo istega poimenovanja. Ker sprejeta novela daje podlago za uvedbo homosekusalne spolne vzgoje v šolsko izobraževanje za vse otroke, brez soglasja njihovih staršev. Ker sprejeta novela zakona ne priznava pomena materinstva in očetovstva, ženske in moškega za rojstvo, vzgojo in razvoj otroka. Ker uvaja posvojitev otroka v istospolno razmerje,« so zapisali v Koalicji “Za otroke gre!” ob vložitvi zahteve za referendum.

Slovenijo bomo objeli po dolgem in po čez
“Naša kampanja bo lepa. Načrtujemo, da bo tudi strpna, ne le z naše strani, temveč tudi z druge,” je povedala Metka Zevnik in dodala: “Pričakujemo kakovostno, pravično in nepristransko poročanje medijev. Pri tem družinskem referendumu gre za usodo otrok in ne za usodo odraslih.”

V Koaliciji “Za otroke gre!” vabijo ljudi, da po celi Sloveniji organzirajo dogodke, srečanja in pogovore o sporni noveli zakona, da bodo ljudje vedeli, zakaj glasovati proti. “Mi iz Koalicije “Za otroke!” gre bomo med njimi, našo Slovenijo bomo objeli po dolgem in po čez,” je zaključila Zevnikova.

Člani odbora so na včerajšnji seji imeli kar nekaj dilem o datumu razpisa referenduma o družinskem zakoniku. Prvotno začrtani datum, ki je bil določen 10. januarja, so poslanci le prestavili na 20. december in tako upoštevali tudi ugotovitve zakonodajno-pravne službe, da je med začetkom referendumskih opravil do razpisa več kot 45 zakonsko določenih dni.

Po Zakonu o referendumu in ljudski iniciativi od dneva razpisa referenduma do referenduma ne sme miniti več kot 45 dni, sicer mora DZ sprejeti odločitev z dvotretjinsko večino.

Državni zbor potrdil datum referenduma – 20. december
Referendumska opravila se bodo pričela z 9. novembrom, referendum pa je s potrditvijo državnega zbora razpisan za datum 20. decembra.

Poslanci levice proti referendumu
Vsi predstavniki poslanskih skupin slovenske levice so se opredelili proti odloku za razpis referenduma. Sicer spoštujejo legitimno pravico predlagateljev referenduma, vendar so izrazili nasprotovanje odločitvi Ustavnega sodišča RS, ki je po njihovem mnenju odločilo zgolj procesno in ne vsebinsko. Sporna se jim zdijo tudi ločena mnenja osmih ustavnih sodnikov in tesna odločitev petih glasov proti štirimi.

SDS: Zakonska zveza dveh oseb ni človekova pravica
Ustavno sodišče je odločilo tudi posredno vsebinsko, da zakonska zveza dveh istospolnih oseb ni človekova pravica, kar je odločilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice,” je v razpravi poudarila poslanka SDS Jelka Godec. Zakonska zveza dveh oseb bo imela posledice v številnih drugih zakonih in bo brisala zakonsko zvezo moškega in žene.

NSi: Naša vlada je prva uredila temeljne pravice istospolnih 
Jožef Horvat (NSi) pa je bil zgrožen nad koalicijo, ki so jo morali prisiliti, da ne zavlačuje preko zakonskih mej: “Otrokove pravice postavljamo pred osebne pravice odraslih. Novela družinskega zakona ne priznava očetovstva, materinstva in posvojitev vnukov s strani starih staršev.”

Horvat se je dotaknil tudi 53. člena Ustave RS, ki varuje očetovstvo in materinstvo, zato bi bila ta novela v nasprotju z duhom tega člena. “Prav tako ne nasprotujemo statusu urejene istospolne partnerske skupnosti, saj je z zakonom pred desetimi leti ravno naša vlada uredila njihov status,” je prelomnost tega zakona še komentiral Horvat.

Kršilci človekovih pravic iz preteklosti, danes kvazi varuhi
“Poslanci vladajoče koalicije, ki se skupaj z levo opozicijo deklarirajo za najbolj humane, so v tem mandatu že dvakrat kršili človekove pravice,” jim je ogledalo nastavil poslanec SDS Žan Mahnič. “Prvič z odvzemom mandata Janezu Janši in drugič s prepovedjo referenduma o družinskem zakoniku.”

Poslanec SD Jan Škoberne pa je že danes zaželel lepe in mirne božične praznike tudi diskriminiranim, na kar mu je Mahnič repliciral, da so predniki iz njegove stranke še nedolgo nazaj prepovedali praznovanje božiča običajnim državljanom ter preganjali vernike.

M. P., J. F.