fbpx

Predsednik DZ Brglez slovesno otvoril srečanje starodobnikov, ki je potekalo na posestvu, posutem s črnimi gradnjami, in naletel na zgražanje občanov

Foto: Facebook/@Eko resort pod Veliko planino

Gradbeni inšpektor je odločil, da mora Matjaž Zorman, direktor družbe Palmieri, d. o. o., ki je na kmetijskem zemljišču postavila 17 črnih gradenj, te odstraniti do 6. avgusta letos. Gre za znameniti Eko Resort pod Veliko Planino, kjer se je kljub znanim dejstvom o nezakonitosti objektov predsednik Državnega zbora (DZ) RS Milan Brglez skupaj z županom Kamnika Marjanom Šarcem udeležil uradne otvoritve Evropskega srečanja starodobnikov, ki je potekalo prav v tem kampu. Tako je svetu in ljudstvu poslal sporočilo o nepotrebnosti spoštovanja zakonov Republike Slovenije, ki jih pod njegovim predsedovanjem sprejemajo poslanci DZ RS. Na to je opozoril tudi eden od državljanov Slovenije, ki je Brglezu poslal protestno pismo.

Zorman se je pričakovano na odločbo gradbenega inšpektorja pritožil, prav tako tudi na del, ki mu naroča, da mora do sredine junija odstraniti kozolec, in to na svoje stroške. V spornem kozolcu poteka gostinska dejavnost, piše časnik Delo, naš spletni portal pa je že  julija lani poročal, da kozolec ni zgrajen skladno z gradbenim dovoljenjem. Zakonodaja je namreč zelo jasna: na kmetijskem zemljišču je prepovedano postavljanje vsakršnih objektov, ki so v nasprotju z občinskim prostorskim aktom, kar velja tudi za nezahtevne in enostavne objekte. Znotraj tega tudi ne ustreza kozolec večjih dimenzij, ki ga je Zorman postavil v Etnokampu, saj zakon za pomožni kmetijski objekt določa največjo dovoljeno višino do vključno 6 metrov.

Več o tem si lahko preberete na tej povezavi: Etnokamp Velika Planina je v celoti črna gradnja

Foto: Facebook/@Eko resort pod Veliko planino.

Kršitvam ni videti konca – odločba kmetijskega inšpektorja že pravnomočna
Omenjeni časnik še piše, da so jim na ministrstvu za okolje in prostor pojasnili, da gradbena inšpekcija o nedovoljeni (beri črno) gradnji vodi ločena postopka – enega za hišice, drugega za kozolec. Zorman in inšpektor se sicer ne strinjata predvsem glede tega, ali so hiške mobilne ali ne -, medtem ko investitor zagovarja stališče, da so, se inšpektor s tem ne strinja. Dokaz za to naj bi bila že električna napeljava prek prostostoječih elektroomaric na delu zemljišča. Pričakovano pa se je investitor na odločbo inšpektorata pritožil, pričakuje pa predvsem pomoč ministrstva za okolje in prostor, saj naj bi izvedenci gradbene stroke govorili drugače kot gradbeni inšpektor, ki je pri Zormanovem projektu ugotovil celo vrsto nepravilnosti. Da Zorman ne deluje v skladu z zakoni, pa je ugotovil tudi kmetijski inšpektor. Ta je že lani izdal odločbo, da mora družba Palmieri odstraniti gramoz, površino pa nasuti z rodovitno zemljo. Odločba je tudi pravnomočna.

Foto: Facebook/@Eko resort pod Veliko planino.

Je Zorman povabil Brgleza, da bi ta vplival na odločitev ministrstva za okolje in prostor?
Očitno pa je, da kršenje zakonov, kar črnogradnje zagotovo so, podpira predsednik državnega zbora Milan Brglez. Zakaj bi se sicer udeležil otvoritve Evropskega srečanja starodobnikov, ki je potekalo na tem posestvu, in celo prerezal otvoritveni trak? Morda pa se odgovor skriva v možnosti, da je Zorman na prireditev povabil Brgleza prav z namenom, da bi posredno vplival na končno odločitev ministrstva za okolje in prostor, naj razveljavi odločbo gradbenega inšpektorja o nezakonitih gradnjah? To ugibajo tudi nekateri od navzočih na uradni otvoritvi eko kampa.

Foto: Facebook/@Eko resort pod Veliko planino.

Svojo dvoličnost pa je pokazal tudi župan Kamnika Marjan Šarec, ki je bil prav tako navzoč na otvoritvi kot eden glavnih gostov, v medijih pa priznava, da je omenjeni kamp črna gradnja, in sicer z besedami, da je v postopku sprememba občinskega prostorskega načrta. “O prostorskem aktu bo najprej odločal občinski svet, nato ga bomo poslali pristojnim državnim službam. Ali se bodo v vlogi soglasodajalcev strinjale s takšnim prostorskim aktom, na to pa ne znam odgovoriti,” je za Delo povedal Šarec.

Kakšno sporočilo daje Brglez s pojavljanjem na otvoritvah, kjer stojijo črne gradnje?
Nad Brglezovim razkazovanjem na tleh očitnega kršilca zakona pa se zgražajo nekateri Gorenjci. Robin Majnik iz Stahovice je tako predsedniku državnega zbora napisal celo javno pismo, v katerem Brglezu sporoča, da “ste me hudo prizadeli kot legalista, demokrata, državnega uradnika in seveda kot državljana, saj ste s svojo prisotnostjo na prireditvi v Godiču, ki se je odvijala na objektih, ki nimajo ustreznih dovoljenj države, da bi lahko sploh obstajali, dali svetu in ljudstvu sporočilo o nepotrebnosti spoštovanja zakonov Republike Slovenije, ki jih pod vašim predsedovanjem sprejemajo poslanci DZ RS. Vaš gostitelj je seveda v hudi stiski, zato vas je tudi najverjetneje povabil na prireditev, ki ste jo vi, z vašo prisotnostjo, na nek način spravili v neke želene “pravne okvirje” slovenske tranzicijske prakse in tudi na nek način “moralnopolitično” odpravili vse negativne odločitve pristojnih državnih organov, zoper katere se je vaš današnji gostitelj pritožil”. Ob tem je Brgleza še vprašal, zakaj ni odšel na obisk v Bohinj, “ko so nekemu ubogemu natakarju zrušili skromno brunarico, kjer je skromno domoval? Odgovorite na to vprašanje ljudstvu, ki vas plačuje, da odločate v imenu njega in na njegov račun”. Jezni državljan še zaključuje, da ga je sram vsega tega, “zato iskreno upam, da se bodo vaši kolegi poslanci, v samem hramu demokracije, ogradili od vas kot prvega med njimi”.

M. S.