fbpx

Predsednik kantonskega sodišča BIH v Sarajevu ujet na sestanku s predstavniki organiziranega kriminala in novinarjem Avdom Avdićem, s katerim je sodelovala tudi urednica 24ur Tjaša Slokar Kos!

"Vesela družba, katere del je tudi Avdić" (Foto: Dnevno.ba)

V torek, 15. decembra 2020, se je v restavraciji Una, ki se nahaja na ulici Zmaja od Bosne 8 v Sarajevu, zbrala majhna, a izbrana družba iz sodnega, obveščevalnega in parlamentarnega miljeja, piše PRESS. Pred tem, 14. decembra 2020, sta “Osmica” in sodnik Debevec-Kaveson skupaj stopila v sarajevsko hišo na naslovu sarajevskih branilcev. In kakšno naključje, to se je zgodilo istega dne – 14. decembra 2020, ko je tožilstvo BiH vložilo drugo obtožnico proti Mehmedagiću v zadevi “Varnostnih pregledov” in jo posredovalo v potrditev Sodišču BiH, ki mu predseduje Debevec. Sodišče BIH je rvo obtožnico zavrglo.

Portal Raport.ba je objavil fotografije, na katerih je razvidno, da se je predsednik sodišča BiH Ranko Debevec istega dne, 14. decembra 2020, ko je tožilstvo podalo drugo obtožnico zoper Osmana Mehmedagića, v stanovanjski stavbi z Mehmedagićem sestal. Predsednik sodišča in obtoženi direktor sta se na sestanku zadržala več kot dve uri. Ta neprimeren stik nosilca sodne funkcije z obtoženim je resna kršitev tako v skladu z Zakonom o Visokem sodnem in tožilskem svetu (VSTV) BiH kot tudi v skladu s Kodeksom sodne etike. Tožilstvo BiH in Urad disciplinskega tožilca VSTV BiH preiskujeta to skrito, neprimerno srečanje med Debevcem in Osmico.

Javnosti ni znano, o čem so govorili Debevec, Mehmedagić, Sarajlič in lastnik medija blizu direktorja OSA, je pa možno, da to informacijo tožilstvo BiH ima, glede na to, da so že oblikovali primer, ki bi lahko razvozlal zaplet pravosodnih obveščevalnih in skupnih interesov. Po nepotrjenih informacijah naj bi obstajal avdiovizualni posnetek tega srečanja.

Debevc s “politično mafijo”, Avdić z njimi

S tega vidika lahko razumemo sporočila predsednika SDA Bakira Izetbegovića o tem, kako zaupa sodišču Bosne in Hercegovine. Kajti zakaj ne bi verjel, ko zvesti kadri SDA redno sedijo pri predsedniku sodišča Bosne in Hercegovine. Povezave Ranka Debevca z SDA so očitne. To niso več zgodbe na ravni špekulacij, ampak trditve, podkrepljene z materialnimi dokazi.

Debevc in Osmanagić ujeta na “tajnem sestanku” (Foto: Dnevno.ba)

Bo družba, s katero se je predsednik sodišča BiH “obdal”, sodnika popeljala neposredno na zatožno klop? Gre večinoma za obtožence za organizirani kriminal in korupcijo, ki jih tožilstvo preiskuje tudi zaradi drugih kaznivih dejanj. Osman Mhemedagić – Osmica ima status obdolženega pred sodiščem BiH, trenutno mu sodijo zaradi zlorabe položaja in pooblastil, hkrati pa je še vedno v preiskavi tožilstva BiH. Osmica je blizu strukturam SDA in že vrsto let sledi politiki SDA v državni obveščevalni službi – OSA BiH.

Kdo je v tej zgodbi Avdo Avdić?

Avdo Avdić je nepomemben. Dela in piše samo tisto, kar mu povedo Osmica, Debevec in Sarajlić, njihova srečanja pa so ovekovečena na slikah, ki jih objavljamo. Torej, Avdo Avdić, kot je dejal o sebi, “sedi z vsemi”: z obtoženimi Sarajlićem, Mektićem, Osmico, disciplinskim tožilcem Mirzom Hadžiomerovićem, ki je spet blizu Osmice. Ranko Debevec spet sedi z vsemi: Avdićem, Osmičem in Sarajlićem. Avdić in Osmica spet sedita z Mektićem, ki v zadnjem času “hvali” predsednika sodišča BiH. Vsi, razen Avde Avdića, imajo v policijski in tožilski strukturi debelo kartoteko, vendar je jasno, da gre za skupino, ki je zanimivo povezana.

“Vesela družba na kosilu” (Foto: Dnevno.ba)

Visoki funkcionar stranke SDA Asim Sarajlić, ki je bil pred tem tožilstvu Kantona Sarajevo znan po tem, da so proti njemu podali obtožnico zaradi suma prejemanja podkupnin, sedi v družbi predsednika Sodišča BiH Ranka Debevca. Kakšna diskreditacija za Debevca! Asim Sarajalić je trenutno pod novo preiskavo tožilstva KS, ki jo je župan Novega Grada Semir Efendić razžgal z objavo video posnetka, v katerem uslužbenci SDA Asim Sarajlić trgujejo z glasovi in ​​službami v kantonalnih ministrstvih. Kot smo že omenili, obtožnica zoper njega že obstaja, lahko pa bi dobil tudi status osumljenca v zadevi “Respiratorji”!

Aleš Ernecl