fbpx

Predsednik NSi Matej Tonin: “Moraš biti malo nor, da stopiš na ta vlak v času izjemno težkih razmer, ampak še bolj si pa nor, da ko vlak drvi, sestopiš s tega vlaka.”

Matej Tonin (foto: zajetje slike)

Strinjam se, da moraš biti malo nor, da stopiš na ta vlak v času izjemno težkih razmer, ampak še bolj si pa nor, da ko vlak drvi, sestopiš s tega vlaka. Dolžni smo ta vlak popeljati do cilja. Ni čas za politične eksperimente, ampak da strnemo vrste in s skupnimi močmi premagamo covid krizo,” so bile besede ministra za obrambo, Mateja Tonina.

Kot smo že poročali, je ta teden je ekonomist Jože P. Damijan predstavil iniciativo, ki so jo skupaj z njim pripravili nekateri predstavniki slovenske družbe. Pobudniki za koalicijo ustavnega loka so zapisali, da so “trdno prepričani, da je potrebno ukrepati zdaj in takoj, če želimo preprečiti zdrs Republike Slovenije v iliberalno demokracijo in pot brez povratka.” Pobudo so javno podprli prvaki štirih opozicijskih strank in omenili Damijana kot možnega kandidata za mandatarja tehnične vlade. Osnovna ideja oblikovanja koalicije ustavnega loka je sicer, da stranke LMŠ, SD, Levica, SAB vzpostavijo alternativo aktualni vladi, a za uspeh konstruktivne nezaupnice jim manjka vsaj sedem glasov.

Preberite še: Twitter odzivi na Koalicijo ustavnega loka, po Damjanu Murku še Urška Čepin?

Ob predstavitvi ustavnega loka sta Marjan Šarec in Tanja Fajon govorila o njihovi nameri menjave vlade Janeza Janše, predsednica stranke SAB Alenka Bratušek pa je med drugim dejala: “Naš cilj je dati SMC-ju in DeSUS-u možnost, da skočita s tega vlaka norosti, ki državo pelje v pogubo.” Vlak norosti naj bi bila, po njenih besedah, vladajoča koalicija. Poleg stranke SMC in DeSUS, so tudi NSI pozvali, naj jim pomagajo zrušiti Janševo vlado. Obrambni minister Matej Tonin je bil zato v oddaji 24ur zvečer deležen vprašanja, ali je pripravljen sestopiti z vlaka norosti. Tonin je odgovoril, da je njihova dolžnost vlak varno pripeljati do cilja, zato sedaj ni čas za politične eksperimente. “Čas je da strnemo vrste in da s skupnimi močmi premagamo to covid krizo,” jel odločno zatrdil.

V stranki NSI je vedno na prvem mestu vsebina, je še pojasnil Tonin, pomembno je torej, kaj bi ta alternativna koalicija naredila drugače in v čem bi bili boljši. “Tisto kar oni predlagajo v svojih programskih točkah, praktično izvaja sedanja koalicija. Sedanja koalicija je najbolj socialna koalicija v zgodovini države. Nobena dosedanja koalicija ni ljudem razdelila toliko denarja, kot ga je ta,” je dejal obrambni minister. Povedal je tudi, da je aktualna koalicija učinkovito upravljala z  gospodarsko krizo v prvem valu virusa in poleg tega ohranila 300 tisoč delovnih mest. Tudi v proračunu je namenila več denarja za kulturo in znanost kot prejšnja vlada. “Imam občutek, da gre tukaj za klasično opozicijsko poanto, da je treba to vlado zrušit, vsebina pa je v drugem planu,” je še pojasnil.

Ključna in osnovna prioriteta je zdravje
Za to vlado je ključna in osnovna prioriteta zdravstvo, je na očitke, da vlada preveč denarja namenja vojski, odgovoril Tonin. Aktivno delajo na tem, da bi odpravili čakalne vrste, v proračunu za leto 2021 pa bo zdravstvu namenjenih 350 dodatnih milijonov evrov, 300 dodatnih pa tudi za socialo. Že letos pa je bilo veliko sredstev namenjenih dodatnim zaposlitvam v domovih za starejše. “Za to vlado sta prioriteti zdravje in sociala, je še enkrat zagotovil Tonin, obenem pa opozoril, da v koaliciji hkrati ne pozabljajo na varnost. Tudi vojska je ena izmed konstitutivnih elementov te države. Na očitke o kadrovanju in želji te vlade po podrejanju neodvisnih agencij, pa je Tonin pripomnil, da je zanimivo, da se enako ravnanje pri ostalih vladah imenuje višek strokovnosti, ko ta vlada nekaj zamenja, pa je to politično kadrovanje. “Kaj pa je naša vlada zamenjala, da ni pred tem to zamenjala že Šarčeva vlada,” je vprašal Tonin. Razložil pa je tudi, da je pač vlada “odgovorna za stanje v državi in če imamo neke postopke od katerih smrdi že na daleč, kjer se perejo milijoni, kjer velike zgodbe zastarajo, potem je dolžnost te vlade, da tudi z nekimi kadrovskimi zamenjavami poskuša doseči, da bodo za kriminalna dejanja odgovarjali vsi, ne zgolj majhne ribe.

Tudi dialog je vrednota te vlade
Dialog je znotraj te vlade neka vrednota, mi se v koaliciji dogovarjamo in usklajujemo, dokler nismo z neko rešitvijo zadovoljni,” je minister Tonin poudaril pozitivno vrednoto koalicije. “Mi imamo odgovornost, da ta vlak varno pripeljemo do konca in zaenkrat naše programske usmeritve zelo dobro uresničujemo znotraj te vladne koalicije,” je ponovno zatrdil, da ne nameravajo izstopiti iz te koalicije. “Poglejte ministrsko ekipo NSI, jaz mislim, da moja dva kolega delata odlično,” je za konec Tonin pohvalil delo svojih kolegov in stranke NSI.

Petkov dan norosti
Vlada se s pomočjo stroke trenutno ubada predvsem z zamejevanjem virusa in poskuša preprečiti najhuje, opozicijske stranke se ukvarjajo z vzpostavljanjem alternativne koalicije, kolesarski aktivisti pa se aktivno pripravljajo na današnje tradicionalno petkovo druženje. Notranji minister Aleš Hojs je sicer za danes napovedal strožjo obravnavo demonstrantov, ki že od začetka epidemije kršijo odloke.

Kolesarje je na Twitterju nagovoril tudi novinar TV Slovenija, Igor Pirkovič, ki jim je pametno svetoval, da bodo več dobrega naredili s tem, da ostanejo doma. Vendar pa jih očitno nič od tega bo zaustavilo, neuradni organizator bicikliranja Jaša Jenull, je namreč že pred dnevi pozval somišljenike, da se v petek ponovno zoperstavijo “strahovladi”, pa tudi likovnik Arjan Pregl je na Twitterju zapisal, da je udeležba na protestih obvezna. Prej kot kakšen vlak, imamo v Sloveniji eskadriljo koles norosti. Na žalost se zna zgoditi, da jih bo na koncu ustavil le virus.

Sara Bertoncelj