fbpx

Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Pogačnik z zbiranjem podpisov nad vrhovnega sodnika Jana Zobca

Foto: STA

Kdo ne pomni nedavnega incidenta, v katerega je bil vpleten vrhovni sodnik Jan Zobec, ki je v stavbi Vrhovnega sodišča Republike Slovenije doživel napad policista. Po besedah Zobca ga je policist na poti med dvigalom in stopniščem trdo prijel za nadlaket, ga poniževal in žalil, na koncu pa ga celo odvlekel proti vhodu stavbe. “Vse samo zato, ker nisem ponižno vstopil in se podvrgel natančnemu osebnemu pregledu, ampak sem odločno zakorakal proti dvigalu,” je izpostavil. Človek bi pričakoval, da bodo kolegi sodniki Zobcu stopili v bran, očitno pa je odziv Zobca tako zelo razburil predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika, da je začel s pobudo zbiranja podpisov sodnikov, ki bi se podpisali pod njegov dopis, za katerega želi, da bi predstavljal odziv vseh zaposlenih in bi bil namenjen predsedniku Vrhovnega sodišča RS Damijanu Florjančiču.

V pismu Zobca, ki je bilo posredovano pravniku Andražu Teršku in objavljeno na portalu Siol.net, je bilo mogoče prebrati opis napada, ki ga je bil deležen. Med drugim je bilo mogoče prebrati razlago, čemu ga v nadaljnje ne bo na skupinske sestanke, pri tem je kot razlog navedel fizični napad, ki ga je bil deležen v stavbi sodišča: “Med dvigalom in stopniščem me je policist napadel, me trdo prijel za nadlaket, me pri tem tudi verbalno poniževal in žalil ter me odvlekel proti vhodu v sodno stavbo – vse samo zato, ker nisem ponižno vstopil in se podvrgel natančnemu osebnemu pregledu, ampak sem odločno zakorakal proti dvigalu.” Poleg tega je navedel, da je v rokah držal ključ svoje sobe, ki ga je zaznal tudi detektor kovin, in dodal, “tako zapiska tudi vsakič – ko grem skozi stranski vhod – vhod za ‘služinčad’, pa se nihče za to ne zmeni”, je bil jasen Zobec. “Kljub temu, da sem jim ob vstopu pokazal in povedal kdo sem, se je policist  pognal za menoj in me nekje med dvigalom in stopniščem dohitel ter uporabil prisilne ukrepe (policijsko nasilje v obliki odvzema prostosti),” je zapisal.

Pogačnik pozval k zbiranju podpisov v povezavi z nedavnim dogodkom
Pogačnik je v dopisu, za katerega želi, da postane odziv vseh zaposlenih in bi ga posredovali predsedniku Vrhovnega sodišča RS, zapisal: “Ne želimo ugibati, ali je pri varnostnih kontrolah res prišlo do fizičnega in verbalnega napada na sodnika oziroma ali je kdo od udeleženih akterjev naredil kakšno napako; verjamemo pa, da bodo za to pristojni okoliščine neljubega dogodka ustrezno raziskali in tudi ustrezno ukrepali z namenom, da se takšne situacije, ki zagotovo ne prispevajo k ugledu sodstva v javnosti, v prihodnje ne bi več ponavljale.” 

Marjan Pogačnik (Foto: STA)

Pogačnika zmotilo, da je službeni vhod preimenoval v vhod za služinčad
Glede pravil hišnega reda je Pogačnik napisal, da ta že 20 let določajo, da zaposleni v stavbo vstopajo skozi vhod za zaposlene z Miklošičeve ceste in dodal: “Sodniki, ki ta režim dosledno spoštujemo, težko razumemo, da kdorkoli, še zlasti pa sodnik Vrhovnega sodišča RS, z grobimi, neodmerjenimi in za vse nas ponižujočimi besedami ta vhod v javnih medijskih nastopih poimenuje kot ‘vhod za služinčad’ in na ta način javno izraža svoj podcenjujoč odnos do ostalih kolegov sodnikov in vseh zaposlenih. Na takšne diskreditacije ne pristajamo in si jih ne dovolimo, pri čemer je še posebej zaskrbljujoče, da jih izreka vrhovni sodnik kot viden predstavnik sodne veje oblasti.”

Vrhovni sodnik bi moral po prepričanju Zobca uživati vse spoštovanje kot najvišja sodna avtoriteta v državi
Več kot očitno je Pogačnika zelo zmotil javni odziv Zobca, ki je med drugim tudi javno poudaril, da v svojih 63 letih, v katerih si je nabral tudi izkušnje iz prejšnjega, nedemokratičnega režima, ni še doživel kaj takšnega, prav tako pa tudi slišal še ni, da bi kdaj vrhovnega sodnika tako napadli na sodišču. “Nikoli ne bi niti pomislil, da je to kjerkoli mogoče, kaj šele v državi, utemeljeni na vladavini prava, v ureditvi, kjer bi moral sodnik, vrhovni še posebej, uživati vse spoštovanje – pač zato, ker je najvišja sodna avtoriteta v državi. /…/ Tu pri nas, v ljudski republiki, kot temu fenomenu pravi BMZ, pa vrhovnega sodnika, ki pride v službo, na poti do svojega kabineta maltretira nek policaj. Govorimo o spoštovanju sodišč, o varovanju ugleda sodstva in tako dalje. Prazne marnje,” je bil jasen Zobec.

Po prepričanju Zobca ugleda in spoštovanja sploh ni, če se lahko v sodni stavbi, samo zato, ker si stopil vanjo, nek policaj (izvršilna oblast) po mili volji s prisilnimi ukrepi, konkretno z odvzemom prostosti, izživlja nad teboj, te pred vsemi mimoidočimi zijali žali, ponižuje in posega v tvojo telesno integriteto, potem nimamo več sodstva in nimamo več vrhovnih sodnikov. “Kako naj varujemo ugled in dostojanstvo ter spoštovanje sodstva in sodnikov, če tega ni več, če to ne obstaja,” se je še spraševal v svojem pismu ter dodal, da bo do nadaljnjega, dokler se stvari ne uredijo, pa tudi dokler se mu policist, ki je nad njim izvajal nasilje, ne opraviči, delal od doma. Predvsem pa je poudaril, da ga na sestanke skupine ne bo, dokler mu ne bo treba vstopati v sodno stavbo brez strahu.

Jan Zobec (Foto: STA)

Po prepričanju Pogačnika bi moral Florjančič ravnati v smislu zaščite poklicne in osebnostne integritete
Pogačnik je v predlogu svojega dopisa ocenil Zobčev javni nastop kot nesprejemljiv. Z njim želi ob podpori ostalih sodnikov predsednika Vrhovnega sodišča RS pozvati, da se ta kot predsednik najvišjega sodišča v državi odzove in s svojo avtoriteto aktivno deluje v smislu zaščite poklicne in osebnostne integritete vseh in vsakogar v sodstvu, ne glede na to, za koga gre. Po njegovem bi namreč lahko nesprejemljiva ravnanja posameznikov, med katera uvršča tudi ravnanja kolega sodnika Zobca, prispevala k porušenju obojestranskih spoštljivih in kolegialnih odnosov med vsemi zaposlenimi v sodnem sistemu.
Glede na odziv Pogačnika je mogoče sklepati, da ga odziv Zobca zelo moti, ker naj bi s svojo retoriko izrazil podcenjujoč odnos do ostalih kolegov sodnikov, manj pa ga zanima potek incidenta, v katerega sta bila vpletena policist pri vhodu sodne zgradbe in Zobec. Človek bi si želel, da bi sodniki stopili skupaj tudi takrat, ko se državljankam in državljanom godijo krivice, ne pa samo takrat, ko se počutijo užaljene. Ravno zato se ni čuditi, da je ugled pravosodja še naprej na tako katastrofalni ravni.
N. Ž.