fbpx

Predsednik Pahor za ustavnega sodnika predlaga uglednega pravnega strokovnjaka Kranjca

Kandidat za ustavnega sodnika prof. dr. Janez Kranjc. (Foto: STA)

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije Igorju Zorčiču posredoval predlog, v katerem za sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije predlaga izrednega člana SAZU Janez Kranjca, zaslužnega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Kranjc je cenjen pravni strokovnjak tako doma kot v tujini. Med drugim je trikrat opravljal funkcijo dekana Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in predsedoval Evropski zvezi pravnih fakultet. Je nosilec najvišjih državnih odlikovanj Slovenije, Francije in Avstrije in častni doktor tujih univerz.

Kranjc uživa ugled cenjenega in odličnega pravnega strokovnjaka z visoko stopnjo osebne integritete. Predsednik Pahor ocenjuje, da bo Kranjc v primeru izvolitve lahko pomembno prispeval k delu in vlogi Ustavnega sodišča Republike Slovenije kot najvišjega organa sodne oblasti za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin v državi.

Dr. Kranjc se bo predstavil javnosti v Predsedniški palači v petek, 2. julija 2021, ob 10.30. K možnosti kandidiranja je dr. Kranjca povabil predsednik republike in pri tem uporabil zakonsko določbo, da h kandidaturi lahko nagovori kandidata izven javnega poziva. Tako je ravnal tudi v primeru akademika Marijana Pavčnika in sedanjega predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza.

Sara Kovač