fbpx

Čakajo nas lepši dnevi: Predsednik vlade Janša potrdil rahljanje večine omejevalnih ukrepov in se zahvalil vsem cepljenim za vračanje v normalnost

Foto: Vlada RS

Po torkovem posvetu slovenskega zdravstva, ki je v luči aktualnih epidemioloških razmer potekalo na Brdu pri Kranju, so se soglasno strinjali, da je nastopil čas, ko lahko začnemo s postopnim sproščanjem ukrepov, danes pa je na družbenem omrežju to potrdil tudi premier Janez Janša.

Da bo v prihodnjih dneh in tednih skladno z izboljšano epidemiološko situacijo in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je na družbenem omrežju Twitter zapisal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so se cepili proti covidu-19, saj naj bi s tem po njegovih besedah omogočili vračanje v normalnost.

Odprava pogoja PCT za določena mesta, ukinitev karanten
O rahljanju epidemioloških ukrepov je v torek na Brdu pri Kranju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljala širša zdravstvena stroka, s katero so skupaj začrtali smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Po skupnem odločanju je strokovna skupina predlagala odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah, ukinitev pogojev PCT pa so predlagali tudi na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Pogoj PCT v notranjosti lokalov do nadaljnjega ostaja.

Epidemiologi so predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom in zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih. Odrejanje karanten bi se predvidoma lahko končalo v petek, vendar mora o tem odločati še vlada.

V torek so ob 2.368 PCR-testih in 79.503 hitrih antigenskih testih potrdili 4.716 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 116.437 primerov aktivnih okužb. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 756 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 125. Polno cepljenih je 1.216.384, je objavila vlada.

Tanja Brkić